AVITA NASVETI
- o zdravem načinu življenja
- Prehrana 13. 11. 2017
Krom ugodno vpliva na inzulin
Z zadostnim vnosom kroma poskrbimo, da telo bolje izkoristi izločeni inzulin. V kolikor je do bolezni že prišlo, nam krom pomaga pri vzdrževanju ustrezne ravni sladkorja v krvi. S tem prepreči glavobole, razdražljivost in druge simptome nizkega krvnega sladkorja. Krom prav tako znižuje raven škodljivega holesterola v krvi in dviguje raven koristnega, kar preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni.
PREBERITE VEČ - Prehrana 13. 11. 2017
Baker – za energijo in živce
Baker je po videzu rdečkasta kovina. Gre za enega izmed mineralov, ki se v telesu nahajajo v sledeh, torej v zelo majhnih količinah. Kljub temu baker v telesu opravlja mnoge pomembne funkcije. Priporočen dnevna količina vnosa bakra znaša približno 0,5 – 1 mg za otroke in 1 – 1,5 mg dnevno za odrasle. Povišane potrebe imajo kadilci, športniki in ljudje, ki so pogosto podvrženi poškodbam ali infekcijam.
PREBERITE VEČ - Prehrana 13. 11. 2017
Vitamin A
Vitamin A je v maščobi topen vitamin z značilno rdečo barvo. V telesu opravlja številne pomembne funkcije. Ključen je za dober vid, zdrav imunski sistem, rast tkiv in celic, pri okužbah, pomaga pri presnovi železa. Pomanjkanje vitamina A se kaže kot nočna slepota, ki se lahko razvije v trajno slepoto. Ustrezna količina vitamina A je še posebej pomembna za poklicne voznike, ljubitelje gledanja televizije in vse, ki preživijo veliko časa pred računalniškimi zasloni.
PREBERITE VEČ - Prehrana 11. 11. 2017
L-triptofan – varuh duševnega zdravja
Košček čokolade z lešniki izboljša počutje, kozarec mleka pred spanjem pa nas zaziblje v spanec. Čemu je temu tako? Odgovor se skriva v aminokislini L-triptofan, ki s svojim delovanjem doprinese k dobremu počutju in trdnemu spancu. Če se pogosto počutimo nesrečne, neprespane, jezne ali celo depresivne, je morda težava le odraz neravnovesja dveh pomembnih hormonov – melatonina in serotonina.
PREBERITE VEČ - Prehrana 11. 11. 2017
Minerali z antioksidativnim delovanjem
Minerali so anorganske snovi, ki jih prištevamo med mikrohranila. To pomeni, da telesu ne služijo kot vir energije oz. so brez kalorične vrednosti, sodelujejo pa pri številnih biokemičnih procesih v telesu. V človeškem organizmu najdemo kar 70 različnih elementov. 22 od teh organizem nujno potrebuje, vendar v majhnih količinah.
PREBERITE VEČ - Prehrana 11. 11. 2017
Dragocena naravna olja Budwig
Prehransko filozofijo dr. Johanne Budwig, zdaj že pokojne nemške doktorice znanosti, biokemičarke in sedemkratne nominiranke za Nobelovo nagrado, je mogoče strniti v nekaj besed: Uživajmo dobre maščobe, izogibajmo se škodljivim. Dobre večkrat nasičene maščobne kisline se nahajajo v visokokakovostnih hladno stiskanih naravnih oljih. Slabe maščobe, po katerih žal prepogosto posegamo, pa so predvsem nasičene in trans maščobne kisline.
PREBERITE VEČ - Prehrana 11. 11. 2017
Granatno jabolko v vsaka usta
Ugotovitve študij kažejo, da je sok granatnega jabolka uspešen v boju proti boleznim srca in ožilja, znižuje krvni pritisk, lajša vnetja in težave s sklepi (zlasti pri artritisu), deluje proti procesom staranja in nastanku raka, zvišuje potenco in plodnost. Priporočajo ga v nosečnosti, saj ščiti plod pred poškodbami možganov. Obetavne so tudi druge študije: učinkuje proti raku kože, dojk in prostate, želodčni razjedi in erekcijski disfunkciji.
PREBERITE VEČ - Bolezni 09. 11. 2017
Na pomoč, moja prebava je lena!
Ali veste, da poznamo več vrst zaprtja? Lahko ga spremlja vrenje ali gnitje, mogoče je blato trdo zaradi prehrane brez mineralov. Kaj pa, če je vaša prebava lena zaradi probiotičnih jogurtov? Vedno pa je zaprtje povezano s pitjem vode. Na stranišče moramo iti vsak dan, zato ne poslušajte vašega zdravnika, ki mu je dovolj dvakrat na teden.
PREBERITE VEČ - Bolezni 09. 11. 2017
Ledvice me bolijo!
Boleče ledvice pogosto prepozno opazimo. Boli nas v ledvenem delu hrbtenice, takšne bolečine pa ponavadi povezujemo s predolgim sedenjem za pisalno mizo in ne z ledvicami. Niti pomislimo ne, da je nekaj narobe z ledvicami – pa bi morali!
PREBERITE VEČ