Kuhanje s petimi elementi

Prehrana | 25. 11. 2017

Pred tremi leti sem se udeležila poletnega tabora z mojstrom Chan Ku Wahom. Poleg fantastičnega izobraževalnega dela in dejstva, da smo spali v novih apartmajih, ki so bili izdelani po principih feng shuija, nas je najbolj vznemirjala misel na skupno kuhanje z mojstrom Chanom in njegovo ženo.

V Edinburgu na Škotskem sta dolga leta vodila kitajsko restavracijo, dokler ni mojster Chan pri petdesetih dobil dovoljenje svojega učitelja, da se lahko začne tudi poklicno ukvarjati s feng shuijem. Priznal nam je, da se je ob tej priliki prvič resno sprl z ženo, ki se je zgozila ob misli, da bosta restavracijo prodala in začela znova. Zvedeli smo, da za svojega moža še vedno pripravlja posebno hrano, ker se po nekaj dneh »zahodnjaške« hrane ne počuti več dobro.

Vsak udeleženec tabora je morali izdelati svoj horoskope in ga oddati mojstru. Glede na naše podporne elemente je namreč želel določil jedilnik. Ugotovil je, da največ udeležencev tega tabora potrebuje elementa zemljo in kovino, zato je temu ustrezno izbral jedi. Na žalost se ne spomnim več povsem natančno, kakšen jedilnik je mojster sestavil; spomnil se le, da smo jedli juho z zelenjavo, bila je riba in piščanec z različnimi dodatki kot ingver in čili, zelenjava (jaz sem jo smela blanširati pod budnim očesom mojstra) in seveda riž. Na koncu pa še sladico, ki smo jo flambirali.

Kitajci med jedjo zelo malo pijejo, ker pijača redči prebavne sokove, povzroči napenjanje in občutek teže v trebuhu. Če je jedilnik sestavljen iz veliko jedi, postrežejo še čaj. Na srečo smo mojstra Chana kmalu zalotili s kozarcem piva v roki ter se odžejali po napornem delu v kuhinji.

Sistem

Vsako živilo je v sistemu prehranjevanja glede na pet elementov razporejeno k enemu od petih elementov (voda, les, ogenj, zemlja, kovina), glede na termične lastnosti pa še podrobneje opredeljeno kot hladno, osvežujoče, nevtralno, toplo in vroče. Živila razporedimo po petih elementih glede na okus, barvo in obliko. V knjigah različnih avtorjev boste lahko ugotovili, da se razporeditev živil razlikuje. Mojster Chan pravi, da je odločujoč okus, ki ga zaznajo naše brbončice. Razpredelnica naj vas torej samo opogumi, da boste sami poskušali in preizkušali. Pri termični razporeditvi živil pa ne upoštevamo njihove dejanske temperature (topla juha in mrzla solata), ampak njihovo delovanje na naše telo. Zelo yin živila delujejo na nas hladno (ananas, kumarice), malo manj yin osvežujoče (regrat, paprika, lubenica), na prehodu iz yina v yang pa so nevtralna živila. Yang živila nam dajejo toploto (zelje, češnje, rožmarin), zelo yang nas močno pogrejejo (ingver, česen, poper).

Vsi tisti, ki jih vedno zebe, ki imajo pogosto hladne roke in noge (tudi prepotene), bi morali uživati predvsem toplo in suho hrano. Sveža solata, sadje in vsi mlečni izdelki zelo ohladijo telo. Če telo ne zmore samo regulirati energijskih procesov, lahko pride do tvorbe in kopičenja sluzi v različnih organih. Tako se naše zdravstveno in energijsko stanje kljub »zdravemu« prehranjevanju poslabšujeta.

O primernosti uživanja energijsko hladne hrane bi morali premisliti vsi presnojedci. Problemi, kot so kronični prehladi in gripe, revma, impotenca in zmanjšani libido, težave z ledvicami in mehurjem, se pojavijo šele po nekaj letih strogega presnojedstva. Na začetku imajo presnojedci še dovolj predrojstnega qi-ja (to je omejena količina energije, ki jo prinesemo s sabo na svet in odloča o tem, kako dolgo bomo živeli – več je imamo, dlje bomo živeli), potem pa ga hitro porabljajo za prebavljanje surovega sadja in zelenjave, ne dovajajo pa primernega porojstnega qi-ja. Prepričana sem, da takšen tip prehranjevanja ni primeren za vsakogar. Presnojedci, ki jih rado zebe, naj bi pred vsakih obrokom zaužili vsaj skodelico tople juhe, da bi tako spodbudili energijo vranice, ki ne deluje več pravilno.

Ljudje s počasno in leno prebavo pa bi naj uživali živila iz elementa kovina, ki vodi energijo iz centra (mišljen je želodec in črevo po TKM) in jo sprosti. Za tiste, ki so nagnjeni k vročinskim valovom in se prekomerno potijo, pa so primerna osvežujoča in vlažna živila (glej razpredelnico).

Smernice

Če ne poznate vašega podpornega elementa glede na kitajski horoskop (in večina vas ne), potem pri kuhanju s petimi elementi upoštevajte naslednja osnovna pravila:

  1. Vedno upoštevamo letne čase in trenutno klimo. Pozimi kuhamo predvsem živila, ki nas grejejo (imajo malo vode), poleti pa živila, ki nas ohladijo (imajo dosti vode).
  2. Uporabljajmo predvsem živila, ki rastejo v naši okolici in sezonska živila, da bodo imela čim več encimov (»živa« živila).
  3. Živila čim manj termično obdelamo, razen pozimi, ko potrebujemo toplo hrano (yang).
  4. Na jedilniku naj bo največ nevtralnih živil. Zelo mrzle in zelo hladne jedi naj bi bile bolj izjema, ki jih ponudimo samo v izjemnih primerih (telo porabi preveč energije za uravnavanje temperature).

Če ste se v jeseni in zimi pred prehladom poskušali obraniti s pomarančnim ali limoninim sokom, pa ste kljub temu zboleli, je razlaga zelo preprosta: pomarančni in limonin sok sta zelo yin, zato vas tudi zelo ohladita. Nasvet: naslednjič si skuhajte ingverjev čaj.

Pomlad pripada elementu les, zato bi naj v tem letnem času uživali čim več kislih živil kot je kislo zelje, jabolka, različne kalčke, pomaranče, limone, mandarine, maline in jagode, ki smo jih zamrznili v jeseni, ananas, kivi, rabarbaro, pšenico, paradižnike (mezgo, ki smo jo skuhali v jeseni). Ker Kitajci poznajo pet letnih časov, se njihova pomlad konča že v začetku maja (letos 6.maja ob 6.44 uri). Kitajsko poletje bo trajalo do 8.8., do takrat pa uživajte predvsem hrano iz elementa ogenj, ki bo prečistila vaše telo.

Glede na zgoraj napisano je odveč pripomniti, da se vaš porojstni qi ne bo nič izboljšal, da o vašem zdravstvenem stanju niti ne govorim, če boste uživali predelano hrano, polno konzervansov in barvil. To je mrtva hrana, ki polni samo žepe prehrambene industrije, vas pa z energijo ne bo napolnila. Izkoristite relativno lahko dostopnost do nepredelanega sadja in zelenjave, ki jo imamo v Sloveniji in si priskrbite prave surovine za vaše jedi. V tujini je hrana, predelana na naravni način (biološko, integrirano) dvakrat do trikrat dražja od tiste v rastlinjakih, vendar je energijsko tudi za toliko bogatejša.

Kuhanje

Za kuhanje glede na pet elementov lahko vzamete katerikoli recept (ja, tudi od Jamie Oliverja). Nekateri si osnovna živila označijo z nalepkami (les – zelena, zemlja – rumena), da so pri kuhanju lažje kreativni. V zelo veliko knjigah pa boste našli tudi pravilo, da morate sestavine v jed dodajati glede na podporni ciklus petih elementov. Najprej olje (zemlja), potem čebulo (v surovem stanju je kovina, potem se spremeni v zemljo), sledi zelenjava (kovina), sol (voda), mogoče dodaste še malo limoninega soka (les), artičoke (ogenj) in zelene (zemlja). Če ste pozabili dodati piščančje meso (les), morate dodati še nekaj iz elementa kovine in vode, da zaključite krog. Naj vas pomirim, da je takšno zapleteno kuhanje zopet »izum« Zahodnjakov in da Kitajci vržejo v vok to, kar imajo. Nekateri moji kolegi, ki se s prehrano tudi poklicno ukvarjajo, pa pravijo, da je hrana, ki je pripravljena v pravem zaporedju, energijsko dosti boljša. Posebno energijsko vrednost pa ima živilo, ki smo ga dodati kot zadnjega. Poskusite!

Zaključek

Z mamo sva pravkar pojedli obilno porcijo regrata s krompirjem, česnom in bučnim oljem, ko sem ji omenila, da bom napisala članek o hrani in petih elementih. »Že vem, kateri so to: juha, pečenka, praženi krompir, solata in sladica!« Vedela sem, da se samo šali, saj se je pred dvema letoma odločila za korenito spremembo svojega jedilnika in velja med svojimi prijateljicami za pravega guruja zdravega prehranjevanja. Kako pa vi, katerih pet elementom je vaših?

Razpredelnica: Razporeditev živil glede na pet elementov

delovanje Les
simbolizira pomlad, zeleno in svetlomodro barvo, kisel okusvzpodbudno deluje na jetra in žolč, oči, mišice in vezno tkivo
Ogenj
simbolizira poletje, rdečo barvo, grenak okusvzpodbudno deluje na srce, tanko črevo, ožilje, jezik
Zemlja
simbolizira pozno poletje, rumeno in oranžno barvo, sladek okusvzpodbudno deluje na vranico, želodec in usta
Kovina
simbolizira jesen, belo in sivo barvo, pekoč/oster okusvzpodbudno deluje na pljuča, debelo črevo, kožo in lase
Voda
simbolizira zimo, črno in temnomodro barvo, slan okusvzpodbudno deluje na ledvice, mehur, ušesa in kosti
vroče ovčetina, jagnjetina, na žaru pečeno meso, kuhano vino, grenki likerji janeževa semena in čaj, cimet kajenski poper, čili, curry, muškatni orešček, klinčki, poper, janeževa zvezda, tabasko
toplo piščanec, zelena (nezrela) pira, kis, petršilj, češnjev sok ajda, ovčji sir, kozji sir, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava amarant (žito), janež, kostanji, buče, sladki krompir, (pečena, kuhana) čebula, marelice, rozine, breskve, češnje, kumina, vanilija, kokosovo mleko, pinije, pistacije, orehi, medeno vino, likerji oves, spomladanska čebula, por, hren, čebula (surova), divjačina, sir z modro plesnijo, riževo vino, bazilika, koper, ingver, kardamon, česen, kumina, luštrek, lovorjevi listi, majaron, drobnjak, gorčica jegulja, ostriž, postrv, kozice, jastog, škampi, polenovka, losos, rarog, klapavica, sardele, tunina, vse dimljene vrste rib
nevtralno motovilec, brstični ohrovt proso, koruza, fižol, grah, korenček, krompir, zelje, repa, dateljni, fige, slive, grozdje, teletina, govedina, maslo, sir, mleko, smetana, jajca, žafran, med, marcipan, sladkor, arašidi, lešniki, kokosov oreh, mandlji, sezam, pšenično pivo, grozdni sok gos, puran leča, bob, krapi, rdeča soja
osvežujoče pira, pšenica, kumarice za solato, kislo zelje, kalčki rž, artičoke, belgijski radič, ledenka, endivija, glavnata solata, regrat, olive, rdeči radič, rdeča pesa, bezgove jagode, grenivke, kutine, žajbelj ječmen, jajčevci, avokado, cvetača, brokoli, šampinjoni, kitajsko zelje, blitva, paprika, črni koren, zelena, šparglji, špinača, bučke, (sladka) jabolka, hruške, melone, papaje, tofu, sojino mleko, pehtran, sončnična semena, vsa jedilna olja, jabolčni sok, zelenjavni sokovi riž, koleraba, redkvica, redkev, zajec čičerka, rumena in črna soja
hladno (kisla) jabolka, jagode, ribez, robide, borovnice, pomaranče, višnje, kosmulje pivo, zeleni in pravi čaj kisle kumarice, banane, kaki, mango, lubenice alge, ostrige, kaviar, sipa, sol, sojina omaka, mineralna voda

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Prehrana, ki nas ohladi
    Prehrana / 08. 06. 2021

    Takoj, ko postane vroče, radi sežemo po hladnih pijačah, na jedilniku se znajdejo zlasti sadje in surova zelenjava (tudi zaradi hujšanja), najraje pa bi živeli samo od sladoleda in dan preživeli v vodi. Mokre kopalke in lasje, pogosto prhanje in ležanje na zemlji so pravi izziv za energijo v ledvicah, ki odloča o tem, kako dolgo bomo živeli.

    PREBERITE VEČ
  • Element les v tradicionalni kitajski medicini
    Znanje / 20. 03. 2018

    S petimi elementi opisujemo letne čase, hrano, organe, človeške lastnosti, barve, materiale, oblike in dejavnosti (poklice). Element les je najmočnejši spomladi. Najlažje ga ponazorimo z drevesom (les yang) ali travo (les yin). Pomlad je zato idealen čas, da okrepimo oba organa, ki spadata v element les: jetra in žolčnik.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.