Element les v tradicionalni kitajski medicini

Znanje | 20. 03. 2018

S petimi elementi opisujemo letne čase, hrano, organe, človeške lastnosti, barve, materiale, oblike in dejavnosti (poklice). Element les je najmočnejši spomladi. Najlažje ga ponazorimo z drevesom (les yang) ali travo (les yin). Pomlad je zato idealen čas, da okrepimo oba organa, ki spadata v element les: jetra in žolčnik.

Element lesa v ljudeh

Ljudi lahko tudi opišemo z elementi. Ste bolj trden hrast, ali mehka, sočna trava? Mogoče prilagodljiv bambus ali robusten grm? Opis drevesa, grma, trave je hkrati opis človeka, ki odseva njegove lastnosti. Če človek vseskozi napreduje, je močan in prilagodljiv kot drevo v gozdu, potem je njegova energija čista in zdrava. Ne prilagaja se samo letnim časom, temveč tudi vsem novim situacijam, v katere je pahnjen.

Kako je videti človek, ki ni trdno zakoreninjen kot drevo? Z lahkoto »iztiri«, se razjezi, izbruhne in izgubi nadzor nad sabo.

Kako pa je videti človek, ki ne raste več? Značilni simptom takšnega stanja so različne oblike ohromelosti in otrdelosti. Sklepi postanejo togi, na psihični ravni obstanejo čustva oz. so na silo potlačena in se izražajo preko nočnih mor.

Kaj se zgodi z drevesom, ki raste na osiromašenih tleh ali na mestu, kjer mu primanjkuje svetlobe? Veje postanejo prešibke ali pretrde. Deblo izgubi prožnost in moč, življenjsko pomembna energija se ne more neovirano pretakati. S podobnimi besedami je mogoče opisati človeka, ki uživa skromno oz. nezdravo prehrano in je deležen premajhne količine sončnih žarkov.

Pojavijo se težave s hrbtenico, ki je naš centralni steber. Ko je poškodovano steblo, trpijo tudi veje. Ko je pri človeku načeto zdravje hrbtenice, se kopičijo težave v okončinah. Pojavi se neusklajenost gibanja. Tovrstno neravnovesje v elementu lesa se učinkovito zdravi z akupunkturo, akupunktno masažo, bioresonanco, različnimi energijskimi vajami, feng shuijem …

Barva, ki ustreza elementu lesa, je zelena

Določene točke na obrazu jasno odražajo stanje elementov v telesu. Ko je stanje katerega izmed njih v neravnovesju, se na obrazu jasno pokažejo določene barve, ki so povezane s posameznimi elementi. Na to metodo diagnosticiranja so se opirali mojstri kitajske medicine že tisočletja.

Na močno izražen element lesa ne nakazuje zgolj barva obraza (npr. zeleni podočnjaki), temveč tudi naklonjenost osebe do zelenja v okolici, zelenih oblačil, itd. Tudi če se ji zelena barva upira, lahko to nakazuje na neravnovesje v elementu lesa. Vsaka skrajnost od nas zahteva, da vzamemo v ozir njeno nasprotje. Le tako dobimo sčasoma vpogled v celotno realnost.

Letni čas, ki ustreza elementu lesa, je pomlad

Pomlad je čas rojstva, novosti in sprememb. Naravi in ljudem daje nov zagon, moč in energijo. Spodbuja pretakanje energije in rast. Dandanes imajo številni ljudje občutek, da življenje zanje nima smisla, da vanj ni več smiselno vlagati energije. Pomlad od njih zahteva odločitev – preporod ali smrt.

Prav zato je marsikomu z depresijo in podobnimi obolenji spomladi še posebej težko, spet drugim pa pomlad predstavlja edini čas, ki v njihova življenja vrača smisel. Spomladi sejemo v sebi to, kar bomo jeseni želi. V akupunkturi je znano, da drevo – človek – ne bo zrastel in zablestel v vseh svoji veličini, če z zdravljenjem ne začnemo dovolj zgodaj.

Organi, ki pripadajo elementu lesa, so jetra (yin) in žolčnik (yang)

Ko govorimo o organih, se je potrebno zavedati, da jih tradicionalna kitajska medicina dojema kot funkcije, ki se odražajo celotnem bitju, tako na telesni kot tudi duševni ravni. Jetra tako prevzemajo funkcijo generala, ki skrbi za strateško planiranje, žolčnik pa je poročnik, ki izvaja odločitve na praktični ravni. Neravnovesje v elementu lesa povzroča težave pri načrtovanju in uresničevanju načrtov.

Čas v dnevu, ki pripada jetrom in žolčniku

Žolčniku pripada čas med 23. in 1. uro ponoči, jetrom pa čas med 1. in 3. uro zjutraj. Ljudje, pri katerih se pojavlja neravnovesje v elementu lesa, ne morejo spati med 1. in 3. uro ponoči. V tem času lahko popolnoma jasno razmišljajo in pripravljajo načrte za naslednji dan. Bolečine, ki so povezane z žolčnikom in jetri, popustijo v tem delu dneva.

Smer neba, ki jo povezujemo z elementom lesa, je vzhod

Veter, ki piha z vzhoda, naj bi bil še posebej škodljiv za jetra. Po feng shuiju barve lesa (vse odtenke zelene) uporabimo na vzhodu. Vzhodni veter, ki je pogost pomladi, ne škoduje le jetrom, temveč tudi vratu in grlu. V najslabšem primeru močno škoduje či energiji.

Okus, ki pripada elementu lesa, je kisel

Bolj ali manj kisla živila, ki jih uvrščamo pod element les, so pomaranče, ananas, rabarbara, kivi, mandarine, kisla jabolka, granatno jabolko, limone, jagode, brusnice, paradižnik, pšenica, pira, čemaž, peteršilj, kisle kumarice, kislo zelje, kislo mleko, skuta, jogurt, kis, piščanec in sveži sir. Ljudje z neravnovesjem v elementu lesa, imajo zelo močno željo ali pa močan odpor do kislih živil. Z uživanjem kislih živil odpravimo energijske blokade pri pretoku energije či.

Čutni organ, ki je povezan z elementom lesa, so oči

Za vizijo (načrte) potrebujemo jasen pogled na svet. Jetra in oči povezuje element lesa. Poslabšanje vida tako nakazuje, da je prišlo do energijskih motenj v predelu žolčnika in jeter. Oči povezujejo zunanji svet s človekovo notranjostjo – njegovim razmišljanjem in odločitvami, ki sledijo razmišljanju.

Čustvo, ki ga povezujemo z elementom lesa, je jeza

Ne rečemo kar tako, da nam gre nekaj »na jetra«, ko nas določena stvar spravlja ob živce. Neravnovesje v elementu lesa se izraža preko izbruhov jeze ali preko nasprotja – popolne odsotnosti jeze. Pretirani izbruhi jeze močno škodujejo jetrom in žolčniku.

Oseba, pri kateri se izraža tovrstno neravnovesje, je vseskozi razdražena, težko nadzoruje čustva, jezni občutki trajajo zelo dolgo časa. Neprestano išče prepir z ljudmi v okolici, v konfliktu pa je tudi sama s sabo, včasih brez jasnega razloga.

Na drugi strani pa najdemo ljudi, ki so nezmožni izraziti občutke jeze in razočaranja. Skrivajo jih v sebi, kar predstavlja veliko breme za njihovo duševno zdravje. Zdrav človek lahko občuti in izraža vseh pet čustev (= pet elementov) v različnih kombinacijah. Vsaka bolezen, ki izbruhne, leži v pretiranem izražanju in potlačitvi določenega čustva.

Zvok, ki ga povezujemo z elementom lesa, je kričanje

Kričanje ni vedno samo izraz jeze. Kot kričanje velja opredeliti tudi vsiljiv in agresiven ton glasu, ki ga lahko smatramo kot simptom neravnovesja v elementu lesa.

Deli telesa, ki jim vlada element lesa, so mišice in kite

Bolezni in težave s kitami ter mišicami skoraj vedno izhajajo iz slabega stanja energije v elementu lesa. Med tovrstne težave spadajo tudi utrujenost, telesna šibkost in negibljivost okončin.

Zunanja izrazna oblika elementa lesa so nohti na rokah in nogah

Stanje jeter se jasno odraža na stanju nohtov. Razbrazdani, mehki, razcepljeni, obarvani in kakorkoli drugače poškodovani nohti so znanilci težav v predelu jeter.

Sposobnost, ki je povezana z elementom lesa, je sposobnost nadzora

S sposobnostmi načrtovanja, odločanja in vrednotenja je povezana tudi sposobnost nadzora. Sem sodi nadzor nad gibi, ki ga izvajajo mišice in kite, koordinacija in nadzor čustev. Šibko nadzorovanje telesa, čustev in psihe je znak, da imamo v elementu lesa težave.

Vonj, ki ga povezujemo z elementom lesa, je žaltav

Žaltav, odbijajoč in smrdeč vonj povezujemo z urinom in kislim znojem. Zdravilci so pri zdravljenju pozorni na ta vonj, ki razkriva marsikatero težavo v elementu lesa.

Življenjski vidik, ki ga nadzoruje element lesa, so mentalne sposobnosti

Jetra so sedež duše. Vladajo tudi mentalnim sposobnostim. To povezavo je morda med vsemi najtežje razumeti, saj se postavi vprašanje, kakšna je sploh definicija duše in kako povezava med jetri in dušo vpliva na diagnozo. Potrebno se je zavedati, da v tradicionalni kitajski medicini ni strogega dualizma duša – telo. Definicija duše je definicija celotnega človeka. Akupunktura, ki se uporablja za zdravljenje najrazličnejših bolezni, se pri zdravljenju posveti najprej duši in nato fizičnim težavam.

Ljudje, ki izgubijo voljo do življenja ali pa svoje telo s svojim načinom življenja ogrožajo, so z vidika tradicionalne kitajske medicine najtežje ozdravljivi. Pozdraviti nekoga, ki ne želi biti zdrav in mu primanjkuje zdravega duha, je ena izmed najtežjih nalog. Za ohranjanje mentalnega zdravja se najbolj priporoča strmenje k ravnovesju.

Meridiani

Energija či se po telesu pretaka po dveh kanalih, ki jih imenujemo meridiani. Prvi meridian pripada jetrom in poteka od palca na nogi, preko notranje strani nog, trupa vse do spodnje strani prsnega koša. Od tod se nadaljuje globlje v telesu in konča pri očeh.

Neravnovesje v tem meridianu se kaže v izgubi vitalnosti, izjemni utrujenosti, slabem razpoloženju, občutljivosti na zvok, pa tudi z nekaterimi zunanjimi znaki, kot je izguba sijaja v očeh, rumen odtenek kože in občutek vrtenja ob vstajanju. Pojavijo se tudi hemoroidi, problemi s prostato, bolečine v hrbtu, izguba teka in glavoboli. Ker je meridian jeter neposredno povezan z očmi, je dolgotrajno bolščanje v ekran zanj zelo škodljivo.

Drugi, žolčni meridian se začne na zunanji strani očesa in se od tam razdeli na dva dela. Prvi gre po bočni strani glave, za ušesom, preko vrha rame, prsnega koša in trebuha do kolkov. Druga veja pa vstopi v lice in se usmeri navzdol proti vratu in prsim, kjer se poveže z žolčnikom. Nadaljnji potek žolčnega meridiana vključuje spodnji del trebuha, kolke, bočno stran stegen in gleženj, kjer se ponovno razdeli. Ena veja gre čez stopalo do četrtega prsta na nogi, druga pa gre do palca, kjer se poveže z jetrnim meridianom.

Neravnovesje v tem meridianu spremljajo simptomi, kot so omotica, glavobol, grenak okus v ustih in bolečine vzdolž poteka meridiana.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Spomladanska kura za razstrupljanje telesa
  Razstrupljanje / 07. 03. 2023

  Pomlad ni koledarski začetek leta, vseeno pa v naravi naznanja začetek rasti. Podobno je v našem telesu: spomladi postanemo bolj aktivni, romantični, nemirni – ali pa spomladansko utrujeni. Za marsikoga pomlad ni prijeten letni čas, saj postane utrujen, razdražljiv, celo agresiven, bolijo ga sklepi, mučijo pogosti glavoboli in seneni nahod.

  PREBERITE VEČ
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.