Spomladanska kura za razstrupljanje telesa

Razstrupljanje | 07. 03. 2023

Pomlad ni koledarski začetek leta, vseeno pa v naravi naznanja začetek rasti. Podobno je v našem telesu: spomladi postanemo bolj aktivni, romantični, nemirni – ali pa spomladansko utrujeni. Za marsikoga pomlad ni prijeten letni čas, saj postane utrujen, razdražljiv, celo agresiven, bolijo ga sklepi, mučijo pogosti glavoboli in seneni nahod.

V tradicionalni kitajski medicini zelo upoštevajo letne čase. Pomlad uvrščajo v element les, kamor spadata tudi jetra in žolčnik. Sta ta dva organa kriva za spomladansko utrujenost?

Pomlad je čas za razstrupljanje

Spomladi se naše telo začne prebujati. Najprej se želi znebiti zimskih strupov, da se bodo po telesu lahko pretakali novi, sveži “sokovi” in nas vzpodbujali k aktivnostim. Podobno je v naravi – v rastlinah se prebudijo rastni hormoni, ki povzročijo njihovo rast.

Spomladanska utrujenost se pojavi, ko jetra in žolčnik ne moreta predelati vseh zimskih strupov.

Takrat sta pretakanje sokov in rast blokirana, kar se na zunaj odraža z značilnimi simptomi spomladanske utrujenosti. Kako pa lahko jetrom in žolčniku pomagamo pri razstrupljanju?

Tudi jetra potrebujejo gnojila

Jetra, osrednji organ elementa lesa, so tovarna za presnovo. Za dobro delovanje potrebujejo jetra dovolj hranilnih snovi. Primerjajmo z naravo: vsak vrtnar ve, da bo spomladanska rast rastlin boljša, če bo v tleh dovolj hranilnih snovi. Rastlina s pomočjo korenin srka hranilne snovi v zemlji, pri ljudeh pa to vlogo prevzamejo črevesne resice. “Zemljo” predstavlja naša hrana, ki se v želodcu spremeni v kašo.

Od tega, kako kakovostna je hrana, ki jo jemo, je odvisno delovanje jeter. Manj vitalnih snovi kot vsebuje naš jedilnik, več “gnojila” bomo morali dodati. Ali pa bomo spomladansko utrujeni, saj jetra ne bodo mogla predelati vseh zimskih strupov.

Z jetri in elementom les so povezane tudi oči, čeprav spadajo v element ogenj. Ampak, saj veste, brez lesa ne morete zakuriti ognja … Srbeče oči zaradi senenega nahoda, vnetje očesne veznice in občutljivost na svetlobo, so vedno znak za slaba ali preobremenjena jetra.

Žolčnik podpira jetra

Partnerski organ jetrom je žolčnik: v žolčniku nastane žolč (tekočina), ki čisti jetra. Značilne za moteno delovanje žolčnika so bolečine v kolku ali spodnjem delu hrbtenice (t.i. heksenšus in išias), enostranski glavoboli in migrene.

Motnje v delovanju žolča vplivajo neposredno na jetra, zato je spomladansko čiščenje telesa zelo priporočljivo. Če imamo zgoraj opisane simptome, ki kažejo na slabo delovanje jeter in žolča, pa je čiščenje nujno.

Kako izvedemo spomladansko razstrupljanje

Naše telo se bo samo razstrupljalo, če bo imelo na razpolago dovolj mineralov. V praksi so se zelo izkazali bazični minerali. Pri spomladanskem razstrupljanju jemljemo tudi encime, ker pomagajo pri razstrupljajo, pa tudi zmanjšajo neprijetne simptome, ki se lahko pojavijo pri razstrupljanju. Ne pozabimo na pitje vode (1 liter na 25 kg telesne teže), saj voda odplakne strupe iz telesa in čisti telo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Spomladanska utrujenost
  Bolezni / 15. 03. 2023

  Spomladansko utrujenost lažje razumemo in preženemo, če poznamo vzroke za njen nastanek: prvi znaki spomladanske utrujenosti se pojavijo šele po večih zaporednih sončnih dnevih. Telo se na toplejše temperature prilagodi z razširitvijo žil in znižanjem krvnega pritiska.

  PREBERITE VEČ
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.