Čiščenje jeter – navodila

Razstrupljanje | 02. 03. 2023

V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

Čiščenje jeter izboljša naše splošno počutje

Jetra so največji organ za presnavljanje, saj na primer proizvajajo več kot 95 odstotkov krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo in izdelujejo žolč. Direktno iz črevesja priteče v jetra kri, ki je polna hranilnih snovi, pa tudi drugih, škodljivih substanc (strupi iz okolja, konzervansi, barvila, stabilizatorji). Neškodljive in predelane snovi odtečejo preko ven v telo, škodljive snovi pa z žolčem direktno v črevo, kjer se z blatom izločijo iz telesa.

Jetra, skupaj z žolčem, žolčnikom in žolčevodom sestavljajo tudi pomemben sistem za presnovo maščob in za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K.

Za pravilno delovanje jeter je zelo pomembno, da sta kapilarna mreža v jetrih in žolčevod dobro prepustna. Zaradi nezdravega načina življenja pa zaužijemo tako veliko strupenih snovi, da se sestava žolča spremeni in tvori tako imenovani žolčni pesek.

Sodobni človek ima v povprečju zamašenih 50 odstotkov kapilarne mreže in žolčevoda, kar pa se na ultrazvočni preiskavi ne vidi, saj je žolčni pesek premajhen.

To pomeni, da deluje tako pomemben organ, kot so jetra, pri povprečnem Zahodnjaku samo s polovično zmogljivostjo. Pri čiščenju jeter očistimo te zamašene poti in marsikateri simptomi izginejo. Čiščenje jeter je potrebno izvesti pri povišanem holesterolu, slabi presnovi maščob, rumeni barvi kože ali beločnice, vetrovih, bolečinah v rami, nadlahti ali v zgornjem delu hrbtenice, kronični utrujenosti in motnjah pri spanju. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da je čiščenje jeter odlično pri predmenstrualnemu sindromu in močni menstruaciji, da skrajša čas trajanja menstruacije in zmanjša bolečine. Prijateljica učiteljica pa je poročala o neverjetnem »pomirjevalnem« učinku čiščenja jeter, svetujemo ga tudi vsem drugim, ki imajo veliko stikov z ljudmi (in se pri tem jezijo).

Čiščenje jeter izboljša naše splošno počutje. Dr. Hulda Clark, ki je razvila ta poenostavljeni postopek, v svoji knjigi poroča, da si je več kot 100 000 njenih pacientov brez komplikacij očistilo jetra. Ljudje, ki že imajo žolčne kamne, pa si naj očistijo jetra samo pod strokovnim vodstvom, ker lahko pride do popolne zamašitve žolčevoda.

Pri ljudeh brez simptomov je ponavadi potrebno 3 do 5 čiščenj v razmaku od 2 do 4 tednov, da se žolčevod in jetra res očistijo. Pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa postopek ponavljamo tako dolgo, dokler simptomi ne izginejo oziroma se ne zmanjšajo.

Postopek čiščenja jeter je relativno enostaven in poceni. Najbolje je, da ga izvedemo v soboto in v nedeljo počivamo. Naslednji dan po čiščenju smo namreč neverjetno utrujeni (občutek je podoben kot po kakšni zabavi, kjer smo vso noč pili in plesali), ker je žolčnik ponoči pospešeno deloval, namesto da bi počival. Učinek čiščenja je večji pri padajoči luni.

Princip čiščenja jeter je zelo enostaven: dan ali dva pred čiščenjem uživamo jedi, ki čim manj obremenjujejo žolčnik. Izogibamo se mastnim jedem, po možnosti uživamo samo vegansko hrano (vse, kar ni živalskega izvora), da se žolčnik poleni ter se začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Tik pred spanjem pa spijemo večjo količino olja in s tem povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki »potisne« pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli izločijo skozi črevo.

Postopek čiščenja je naslednji:

Do 14.ure
Uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo), najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

Od 14. ure
Nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno vodo.

Ob 18. uri
Zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli (dobi se v lekarnah) z 200 ml vode. Napitek bomo lažje spili, če vodo ohladimo, pa tudi limonin sok popravi okus.

Ob 20. uri
Zopet si zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli z 200 ml vode in jo spijemo.

Ob 21.45 uri
Gremo na stranišče in se pripravimo na odhod v posteljo.

Ob 22. uri
Dobro premešamo (lahko v mikserju) 125 ml olja (najboljše je olivno olje, jedilno olje pa je bolj nevtralno in ga je lažje spiti) z najmanj 170 ml sveže stisnjenega grenivkinega soka. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj vležemo na hrbet z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Na jetra položimo termofor ali topel obkladek. V tej legi ostanemo najmanj 20 minut, da se bodo kamni in pesek lahko izločili. Zaspimo.

Zjutraj
Zopet spijemo mešanico grenke soli (1 jedilno žlico) in vode (200 ml), vendar ne pred 6. uro zjutraj. Lahko gremo nazaj v posteljo.

Dve uri kasneje
Še zadnjič spijemo mešanico soli in vode, če do takrat še nismo dobili driske. Dve uri potem lahko začnemo jesti (začnemo s sadjem in nadaljujemo s kuhano zelenjavo brez maščobe).

Zjutraj (lahko pa tudi kasneje ali prej) bomo dobili drisko. V straniščni školjki se bo blato vsedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Preden se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna.

Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjene, tako da nam vsaj nekaj časa nihče ne »gre na jetra«. Dobimo »bela jetra« (postanemo zelo trdoživi) in druge »poznamo do jeter« (poznamo njihove lastnosti, predvsem slabe). Če to ni dobra motivacija, da se takoj lotimo čiščenja!

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Spomladanska utrujenost
  Bolezni / 15. 03. 2023

  Spomladansko utrujenost lažje razumemo in preženemo, če poznamo vzroke za njen nastanek: prvi znaki spomladanske utrujenosti se pojavijo šele po večih zaporednih sončnih dnevih. Telo se na toplejše temperature prilagodi z razširitvijo žil in znižanjem krvnega pritiska.

  PREBERITE VEČ
 • Spomladanska kura za razstrupljanje telesa
  Razstrupljanje / 07. 03. 2023

  Pomlad ni koledarski začetek leta, vseeno pa v naravi naznanja začetek rasti. Podobno je v našem telesu: spomladi postanemo bolj aktivni, romantični, nemirni – ali pa spomladansko utrujeni. Za marsikoga pomlad ni prijeten letni čas, saj postane utrujen, razdražljiv, celo agresiven, bolijo ga sklepi, mučijo pogosti glavoboli in seneni nahod.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.