Spomladanska utrujenost

Bolezni | 15. 03. 2023

Spomladansko utrujenost lažje razumemo in preženemo, če poznamo vzroke za njen nastanek: prvi znaki spomladanske utrujenosti se pojavijo šele po večih zaporednih sončnih dnevih. Telo se na toplejše temperature prilagodi z razširitvijo žil in znižanjem krvnega pritiska.

Spomladi so temperaturna nihanja pogosta, zato je tudi prilagoditev telesa veliko. Točnih podatkov ni, vendar 40 do 60 % ljudi občutljivo reagira na spomladansko utrujenost. Daljši dnevi in krajše noči povzročijo v našem telesu pravo hormonsko neravnovesje. Pozimi, ko je svetlobe manj, se proizvaja več melatonina – hormona, ki nam pomaga dobro spati. Spomladi pa se začne tvoriti več serotonina, hormona, ki je odgovoren za dobro razpoloženje.

Več serotonina dobimo samo takrat, ko smo tudi dalj časa izpostavljeni sončni svetlobi. Kot sodobni homo sapiensi pa se spomladi ne zapodimo v naravo na delo, kot naši predniki, zato nam primanjkuje serotonina in smo utrujeni.

Telo brez sončne svetlobe ne dobi pravega impulza, da naj zmanjša nastajanje melatonina in poveča količino serotonina. Tako se v naravi vse prebuja, mi pa smo še vedno v zimskem spancu …

Ukrepi proti spomladanski utrujenosti so pravzaprav zelo preprosti, zato res ni razloga, da ne bi pomladi preživeli zdravi in dobro razpoloženi:

1. Ven iz zaprtih prostorov

Zaradi hormonov potrebujemo sončne žarke, zato se ob vsakem lepem vremenu odpravite na sprehod. Pomaga že 15 minut, še boljši so daljši izleti in športne dejavnosti. Ne pozabite, serotonin vas bo naredil srečnejše! Strokovnjaki svetujejo, da na soncu čim dalj časa vztrajamo brez sončnih očal in preko očesne mrežnice vsrkamo čim več svetlobe.

2. Dan začnite kot mačka

S pretegovanjem in raztezanjem pospešimo krvni obtok in izločanje strupov. Jutranja joga ali tai chi – odlična ideja! Ne pozabite spiti kozarca vode, da se bodo lahko strupi izločili iz telesa.

3. Pijte manj kave

Kava blokira limfni sistem, kar pa opazimo šele naslednji dan – govorimo o kavnem mačku. Zaradi zastoja limfe, ki ga povzroči kava, smo utrujeni, zato zopet spijemo kavo in krog se ponovi. Namesto kave pijte veliko vode, ki tudi zviša krvni tlak in hkrati še razstruplja. Iz Avite vam priporočamo kavo z guarano, ki ima manj kofeina in več mineralov: Kava Chi balance.

4. Načrtno jejte vitamine in minerale

S prehrano, ki je bogata z vitalnimi snovmi, lahko vplivamo na proizvodnjo serotonina, učinkovito razstrupljamo in si napolnimo zaloge. Pozimi smo jedli bolj mastno in vitaminsko-mineralno manjvredno hrano, spomladi pa čutimo posledice. Jetra so zamaščena, maščobne blazinice so se povečale, zaloga vitaminov in mineralov drastično zmanjšala.

Za zgled naj nam bo narava: rastline ne morejo začeti rasti, če nimajo v zemlji dovolj hranil. Svežih, sezonskih živil je spomladi bolj malo (regrat, radič, motovilec), zato si pomagamo s prehranskimi dopolnili: vitamini, minerali, encimi.

5. Gibajte se

Priložnosti za miganje je veliko. Lahko se s kolesom odpeljemo v službo ali po opravkih, iz avtobusa izstopimo eno postajo prej, gremo peš na obisk ali v trgovino, delamo na vrtu. Vsaka telesna aktivnost, kjer aktiviramo mišice, šteje!

6. Pospešite krvni obtok

Najboljše je knajpanje in savnanje. Pri knajpanju se izmenično tuširamo s toplo in hladno vodo. Začnemo na rokah in nogah, potem pa zmočimo celo telo. Končamo vedno s hladno vodo. Pri savnanju je podobno, prekrvavimo kožo, in tako pospešimo krvni obtok in izločanje strupov.

7. Ponoči dovolj spite

Spomladi se dnevi daljšajo, vendar so zato tudi noči krajše. Ne hodite spat po 23. uri, ker boste podnevi preveč utrujeni. Saj veste, da se zimski spalni hormon melatonin še ni poslovil in vam bo delal težave.

Spomladanska utrujenost ne prizadene vseh enako. Najbolj so občutljivi tisti, ki:

 • imajo nizek krvni pritisk,
 • so vremensko občutljivi,
 • so starejši,
 • so slabše telesno pripravljeni.

Pozor! Spomladanske utrujenosti pa ne smemo zamenjevati s kronično utrujenostjo (ki ima dosti bolj resne vzroke) in depresijo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Spomladanska kura za razstrupljanje telesa
  Razstrupljanje / 07. 03. 2023

  Pomlad ni koledarski začetek leta, vseeno pa v naravi naznanja začetek rasti. Podobno je v našem telesu: spomladi postanemo bolj aktivni, romantični, nemirni – ali pa spomladansko utrujeni. Za marsikoga pomlad ni prijeten letni čas, saj postane utrujen, razdražljiv, celo agresiven, bolijo ga sklepi, mučijo pogosti glavoboli in seneni nahod.

  PREBERITE VEČ
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.