Zamaščena jetra – najpogostejša bolezen jeter

Bolezni | 07. 03. 2023

V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov in premalo vadbe.

Zamaščena jetra dejansko pomenijo, da je v jetrih več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Nekaj maščobe v jetrih je povsem normalen pojav. Kadar pa je delež maščobe več kot 5 ali celo 10%, govorimo o zamaščenih jetrih. To so t.im. alkoholna in nealkoholna obolenja jeter, ki lahko vodijo v resne komplikacije. Na srečo so zamaščena jetra ozdravljiva, saj lahko s pravilnim ukrepanjem iz jeter odstranimo odvečno maščobo.

Potek bolezni

Jetra zaradi dodatne maščobe v njih postajajo čedalje večja. Sčasoma nastopi bolezenska sprememba jeter, imenovana ciroza. Spremeni se zgradba in razporeditev tkiva v jetrih. Namesto aktivnega zdravega se v jetrih razraste neaktivno vezivno tkivo. Jetra otrdijo in se skrčijo. Posledica je nepravilno in okrnjeno delovanje jeter, rak jeter in s temi stanji povezana smrt.

Vzroki za zamaščena jetra

Včasih so zamaščena jetra povezovali izključno z zlorabo alkohola. Danes vemo, da ni tako. Zloraba ali prekomerno pitje alkohola skoraj brez izjeme vodi v zamaščena jetra. Zamaščena jetra pa lahko imamo tudi, če nikoli nismo poskusili niti kapljice alkohola.

Nealkoholna zamaščena jetra so neposredno povezana z metaboličnim sindromom in diabetesom tipa 1 ali 2. Dobimo jih zaradi nezdrave prehrane in premalo gibanja. Najnovejša dognanja kažejo, da so glavni krivci za zamaščena jetra osiromašena predelana živila, visokofruktozni koruzni sirup (ki je odlično sladilo in konzervans, zato ga najdemo v različnih živilih, tudi v predelanih mesnih izdelkih) in trans maščobne kisline, ki so jih polna cenena jedilna olja. Nizozemski raziskovalci so v raziskavi s 36 normalno težkimi moškimi odkrili, da zlasti mastni in sladki prigrizki (npr. industrijsko pripravljeno pecivo), znatno povečajo možnost za nastanek zamaščenih jeter.

Drugi potencialni vzroki za zamaščena jetra so: uživanje zdravil, virusni hepatitis, avtoimunske ali podedovane bolezni jeter.

Simptomi, ki kažejo na zamaščenost jeter

Zamaščena jetra so pogosto tiha bolezen, ki poteka brez simptomov, posebno na začetku razvoja bolezni. Ko bolezen napreduje, kar pogosto traja več let ali celo desetletij, se začnejo pojavljati simptomi:

 • utrujenost,
 • izguba teže in apetita,
 • slabost,
 • slabotnost,
 • zmedenost,
 • neodločnost in
 • težave pri koncentraciji.

Zdravljenje

Dobra novica je, da zamaščena jetra lahko pozdravimo. Jetra učinkovito obnavljajo številna živila in zelišča, predvsem tista z grenkim okusom: regrat, pelin in različne grenčice. Več o tej temi lahko preberete v članku Dobra hrana za zdrava jetra.

Jetra zelo učinkovito zdravi pegasti badelj. Vsebuje flavonoid silimarin, ki obnovi okvarjene jetrne celice. Pomembno je tudi, da povsem prenehamo uživati alkohol in če smo predebeli, počasi shujšamo (približno pol kilograma na teden). Uživamo uravnovešeno prehrano z veliko omega-3 maščobnih kislin, iz prehrane pa izločimo prečiščene ogljikove hidrate. Zamaščena jetra lahko povežemo z oksidativnim stresom in rezistenco na inzulin, zato je pomembno, da poskrbimo za vnos antioksidantov.

Probiotiki za zdravje jeter

Znanstveno dokazan je tudi učinek probiotikov na zdravje jeter. Probiotiki ne le zdravijo, pač pa tudi preprečujejo zamaščenost jeter. So mešanica koristnih mikroorganizmov in bakterij, ki sicer bivajo v zdravi in uravnovešeni črevesni mikroflori v človeškem črevesju.

Znanstveniki na Univerzi v Granadi so raziskali učinek probiotikov na zamaščena jetra. Ugotovili so, da lahko probiotiki učinkovito in znatno zmanjšajo uskladiščeno maščobo v jetrih. In ne le to, istočasno so se znižali tudi kazalci, ki kažejo na vnetne procese v telesu.

Probiotiki vplivajo na zdravje jeter na vsaj tri načine:

 1. Črevesje in jetra so neposredno povezana s pomočjo krvnih žil. Nepravilno sestavljena črevesna flora zato lahko vpliva tudi na jetra in povzroči nepravilno delovanje jeter.
 2. Nezdrava sestava črevesne flore (črevesna disbioza) pospešuje nastanek vnetnih procesov v telesu. To povratno povzroči oslabitev celotnega organizma in lahko povzroči razvoj določenih bolezni.
 3. Črevesna flora regulira in hkrati vpliva na delovanje velikega dela prebavnega sistema. Celo tvorjenje in izločanje žolča je aktivirano s črevesno floro. Bolje ko se žolč izloča, manj maščob se skladišči v jetrih.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Celostno čiščenje jeter
  Razstrupljanje / 03. 02. 2022

  Jetra so najpomembnejši čistilni organ našega telesa. Neprestano filtrirajo in nevtralizirajo strupe, ki se nabirajo v telesu, poleg tega pa opravljajo še vrsto drugih, življenjsko pomembnih funkcij. Moderen način življenja in prehranjevanja zelo obremenjujeta jetra, ki svojo izgorelost pokažejo navzven šele takrat, ko so že dodobra uničene.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.