Celostno čiščenje jeter

Razstrupljanje | 03. 02. 2022

Jetra so najpomembnejši čistilni organ našega telesa. Neprestano filtrirajo in nevtralizirajo strupe, ki se nabirajo v telesu, poleg tega pa opravljajo še vrsto drugih, življenjsko pomembnih funkcij. Moderen način življenja in prehranjevanja zelo obremenjujeta jetra, ki svojo izgorelost pokažejo navzven šele takrat, ko so že dodobra uničene.

Jetra opravljajo mnogo nalog

Jetra so organ, ki opravlja številne pomembne in raznolike funkcije. Odgovorne so za pretvarjanje holesterola v žolčne kisline, kar je izrednega pomena za regulacijo ravni holesterola in pravilno prebavo maščob. Od te je odvisna tudi absorpcija vitaminov, ki so topni v maščobah (A, D, E, K).

Jetra opravljajo še eno pomembno funkcijo, in sicer odločajo o tem, ali se bo maščoba pretvorila v energijo ali pa shranila v maščobnih blazinicah. Na ta način jetra nadzorujejo naše pridobivanje in izgubo teže.

Omeniti velja še eno funkcijo jeter, ki ima izrazit vpliv na celotno telo. Gre za izgradnjo encimov, ki skrbijo za pravilno delovanje srca, oči, ledvic in drugih pomembnih organov v telesu.

Jetra razstrupljajo telo

Kot najpomembnejšo funkcijo jeter velja izpostaviti razstrupljanje oz. detoksikacijo telesa. Preko sluznice tankega črevesja in portalne vene v jetrih pristane vse, kar pojemo in popijemo, prav tako pa telo skozi jetra vodi vse strupe, ki jih prejme preko kože ali dihal. Naloga jeter je, da strupe filtrirajo in nevtralizirajo, šele nato jih telo lahko izloči preko ledvic in črevesja.

Preobremenjena jetra

Dokler naša jetra delujejo pravilno, se počutimo dobro, zdravo in aktivno. Ko pa so jetra zaradi stresa ali prevelike količine toksinov preobremenjena, se negativne posledice pričnejo izražati na ravni celotnega organizma.

Preobremenjena jetra lahko le deloma nevtralizirajo strupe, posledično je kri obremenjena s presnovnimi odpadki in ne zmore več prenašati zadostne količine kisika. Strupi in odpadne snovi se tako začnejo kopičiti v vezivnem tkivu, kar onemogoča optimalen pretok snovi iz celic in v njih, prav to pa je predpogoj za nastanek mnogih boleznih.

Čeprav imajo jetra neverjetno sposobnost samoobnove, pa vsaj enkrat letno potrebujejo podporo in razbremenitev v obliki čiščenja jeter. Čiščenje izvajamo nekaj tednov, v težjih primerih tudi nekaj mesecev.

Znaki, ki kažejo na preobremenjenost jeter

Jetra niso oživčena, zato v primeru bolezni ne bolijo. Obolelost jeter vsaj v začetnem stadiju poteka zelo tiho. Kažejo se različni splošni simptomi, ki jih le malokdo poveže z jetri.

Na poškodbo jeter tako nakazujejo simptomi, kot so:

 • težave s prebavo (občutek napihnjenosti, napenjanje),
 • visoke vrednosti holesterola v krvi,
 • utrujenost in nemotiviranost,
 • nepojasnjene bolečine v hrbtu,
 • nepojasnjeno srbenje kože,
 • nečista koža,
 • glavoboli,
 • rdeč oz. »jagodni« jezik,
 • pogosto krvavenje iz nosa,
 • pretirano potenje,
 • temen urin
 • pojav majhnih rdečih pikic v velikosti bucikine glavice.

Občasno se pojavi tudi:

 • pordelost kože ali beločnice,
 • otekline med obrvmi,
 • vročinski vali
 • slabo počutje tudi v poletnih dneh,
 • izguba teka
 • motnje koncentracije.

Seveda ti simptomi niso vezani izključno na bolezni jeter, ni pa rečeno, da v primeru tovrstnih težav ne gre TUDI za preobremenjenost jeter. V primeru močne preobremenjenosti se jetra povečajo oz. otečejo in pritisnejo na dobro oživčeno kapsulo, ki jih obdaja.

Takrat začutimo bolečino v zgornjem desnem predelu trebuha, ki signalizira, da so poškodbe jeter že precej hude. Takrat je skrajni čas, da se odločimo za celostno čiščenje jeter.

Celostno čiščenje jeter

Čiščenje jeter omogoča njihovo razbremenitev in posledično hitrejšo obnovo. Celostno čiščenje jeter lahko izvajamo s pomočjo naslednjih postopkov in živil:

1) Čiščenje črevesja:

Slabše kot je stanje našega črevesja, težje delo imajo jetra. Porušena črevesna flora omogoča razrast glivic in škodljivih bakterij; njihovi strupi prej ali slej pristanejo v jetrih in jih slabijo. Neurejena črevesna flora prav tako onemogoča pravilno prebavo, zaradi česar pride do procesov vrenja ali gnitja.

Ostanki presnove in nepopolno prebavljeni delčki pristanejo v jetrih in jih preobremenjujejo.

Med večmesečnim čiščenjem jeter je zelo priporočljivo, da jemljemo tudi probiotike. Ena od študij je pokazala, da probiotične kulture Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium breve in Lactobacillus rhamnosus že po 30 dneh ugodno vplivajo na zamaščena jetra.

2) Grenke snovi:

Grenke snovi imajo pozitiven učinek tako na žolčnik in trebušno slinavko kot tudi jetra. S svojim delovanjem spodbujajo prebavo in presnovo, kar omogoča izgubo teže in preprečuje zaprtje. Najbolj znano grenko živilo je regrat, ki spomladi zelo dobro čistit jetra, druga živila pa so našteta v točki 4.

3) Bazična prehrana:

Čim bolj kakovostna je naša prehrana, tem manj dela imajo jetra (in črevesje). Polnovredna prehrana, ki nas ne zakisa, razbremeni jetra, hkrati pa telo oskrbi z vsemi potrebnimi vitamini, minerali, antioksidanti in hranljivimi snovmi.

4) Čiščenje jeter s posebnimi živili:

Uživanje nekaterih živil predstavlja pravi balzam za naša jetra, saj jih ščitijo pred škodljivimi vplivi in pospešujejo njihovo obnovo. V to skupino živil sodijo orehi, zelena listnata zelenjava (rukola, regrat, radič, špinača …), česen, zeleni čaj, avokado, kurkuma, kalčki (še posebej kalčki redkvic, redkev in brokolija) ter pegasti badelj in čili.

Slednja si zaradi posebne očiščevalne moči zaslužita prav posebno pozornost.

Pri čiščenju jeter preprosto nepogrešljivi pegasti badelj vsebuje silimarin, ki stabilizira membrane celic in na ta način preprečuje vdor substanc, ki so škodljive za jetra. Priporočen odmerek znaša 200 – 400 mg silimarina. Izjemne rezultate pa prinaša tudi učinkovina kapsaicin, ki se nahaja v čiliju in pri sesalcih povzroči pekoč občutek v ustih. Na jetra učinkuje kot močno čistilno sredstvo, ki lahko celo ustavi fibrozo jeter, torej patološko nastajanje vezivnega tkiva, ki pri obolelih čedalje bolj nadomešča zdrava jetra.

Naravno čiščenje za zdravo telo in odlično počutje

Jetra so torej izredno pomemben organ, ki neutrudno čisti naše telo in po svojih močeh odstranjuje negativne posledice nepravilne prehrane in nezdravega življenjskega sloga. Privoščimo jim naravno in učinkovito čiščenje, ki bo poskrbelo za ponovno optimalno delovanje tega izjemnega, a pogosto spregledanega organa.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Zamaščena jetra – najpogostejša bolezen jeter
  Bolezni / 07. 03. 2023

  V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov in premalo vadbe.

  PREBERITE VEČ
 • Življenje kot posrečena polomija
  Znanje / 06. 01. 2021

  V vsakodnevnem življenju se nenehno srečujemo z vzponi in padci, ki življenje razgibajo in bogatijo. Neuspeh spremljajo boleči občutki, kot so žalost, jeza in frustracije, zato pogosto naredimo vse, da do tega ne bi prišlo. Ob tem pa pozabljamo, da je neuspeh priložnost za učenje in pomemben korak na poti do uspeha. Kako se torej soočiti z neuspehom in ga razumeti kot odskočno desko za nove podvige?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.