AVITA NASVETI

- o zdravem načinu življenja

 • Prehrana 10. 04. 2024
  Sekundarne rastlinske snovi – pisane in zdrave

  Med sekundarne rastlinske snovi (sekundarne metabolite) prištevamo kemično zelo raznolike snovi, ki jih najdemo samo v rastlinah, pa še tam v zelo majhnih količinah. Rastline jih proizvajajo z različnimi nameni: za zaščito pred močnimi UV-žarki, za privabljanje žuželk, za zaščito pred vplivi okolja, itd. Te organske snovi pa imajo pozitiven učinek tudi na človeško zdravje.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana 03. 04. 2024
  Rožni koren ali rhodiola rosea – naravni antidepresiv

  Rožni koren (lat. Rhodiola rosea) je rastlina iz družine tolstičevk, ki raste v hladnejših območjih sveta, najraje v Sibiriji. Ljudje cenimo rožni koren predvsem zato, ker pomaga telesu pri obrambi pred stresom. Poleg tega učinkovito odpravlja depresivno razpoloženje, tesnobo, kronično utrujenost ter povečuje psihično in fizično moč.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana 27. 03. 2024
  Kurkumin – zdravilni oranžni prah z daljnega vzhoda

  Kurkumin je aktivna substanca v začimbi kurkuma (lat. Curcuma longa), ki uspeva v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem. V zadnjem času se v Evropi vse pogosteje uporablja kot začimba, že dolgo pa služi kot neškodljivo barvilo za živila in kozmetiko, v Aziji tudi za blago. Kurkumin je najbolj cenjen zaradi izjemnih protivnetnih lastnosti, zato se uporablja za zdravljenje kože, sklepov in jeter ter za preprečevanje rakavih obolenj.

  PREBERITE VEČ
 • Razstrupljanje 20. 03. 2024
  Čiščenje jeter – brez krtače

  Jetra so, poleg črevesja, najpomembnejši organ za razstrupljanje telesa. Črevesje s svojo površino 350 kvadratnih metrov je večji in vplivnejši organ, vendar morajo jetra prečistiti močnejše strupe. Jetra ne bolijo, ker nimajo živčnih končičev, zato velikokrat prepozno ugotovimo, da so bolna.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 13. 03. 2024
  Vnetje mehurja ali cistitis – ko boli in peče

  Cistitis ali vnetje mehurja je neprijetna okužba, ki je znana večini žensk. Povzroča ga bakterijska okužba, izraža pa se s simptomi, kot so pekoče uriniranje, pogosta nuja po uriniranju, občutek neizpraznjenega mehurja, itd. Poznamo kratkotrajna in kronična vnetja mehurja – slednja od nas zahtevajo bolj celovito zdravljenje.

  PREBERITE VEČ
 • Znanje 29. 02. 2024
  Oksitocin – hormon vsega lepega

  Oksitocin je hormon, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo. Sprošča se med nosečnostjo in porodom, med intimnimi odnosi, ob dotikih in masažah… Oksitocin je torej nekakšno hormonsko lepilo človeške družbe.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 15. 02. 2024
  Herpes – boleč IN nevaren

  Herpes je virusno obolenje, ki sicer ne ogroža življenja, vendar pa povzroča neprijetno pekočo bolečino in srbečico, ki sta lahko za obolelo osebo zelo neprijetni. Glede na to, da se herpes najpogosteje pojavlja na ustnicah, ne gre zanemariti tudi njegovega vpliva na videz in počutje. Po prvi okužbi virus »spi« v našem telesu, ponovno pa izbruhne ob intenzivnem doživljanju stresa in padcu imunske odpornosti.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana 05. 02. 2024
  Zdrava prehrana preprečuje kronična vnetja

  Gre za pravi začarani krog: dolgotrajna vnetja slabijo imunski sistem, oslabljeni imunski sistem pa se ne more boriti proti vnetjem. Iz takšne situacije se razvijejo težke kronične bolezni. Na srečo pa lahko z izbiro prehrane in življenjskim stilom odločilno vplivamo na vnetne procese v telesu.

  PREBERITE VEČ
 • Znanje 18. 01. 2024
  Zakaj je po 40-tem tako težko shujšati?

  Ni dvoma, da se telo z leti spreminja na slabše, a to ne pomeni, da moramo pri petdesetih nujno imeti dvajset kilogramov preveč. Obložen trebušček ni obvezni spremljevalec staranja. S staranjem se hormonsko ravnovesje spreminja tako, da spodbuja pridobivanje teže (več o tem preberite v članku Kateri hormoni morajo biti v ravnovesju).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.