AVITA NASVETI

- o zdravem načinu življenja

 • Bolezni 10. 07. 2024
  Prekomerno potenje

  Potenje ali perspiracija je naraven mehanizem telesa, ki poskuša z izločanjem znoja uravnavati optimalno temperaturo telesa (okoli 37°C). O prekomernem potenju ali hiperhidrozi govorimo takrat, ko je znojenje bolj intenzivno, kot bi bilo potrebno za uravnavanje telesne temperature. Ta težava se pojavlja pri 2 – 3% ljudi. Zaradi neprijetnega vonja predstavlja zadrego tako za osebo, ki se prekomerno znoji, kot tudi za okolico.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 10. 07. 2024
  Smrčanje – prava nočna mora

  Smrčanje krati spanec tistemu, ki smrči, pa tudi tistim, ki spijo zraven, zato vsekakor ne gre za nedolžno težavo. Smrčanje povzroča nemiren spanec, večkratno prebujanje sredi noči in posledično utrujenost, ki se pojavi naslednje jutro. Pri smrčanju se zmanjša dotok kisika v možgane in pljuča, zato je smrčanje resen zdravstveni problem.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 13. 06. 2024
  Je dieta edini odgovor na povišan holesterol?

  Povišan holesterol je grožnja, ki jo je treba odstraniti za vsako ceno, pa četudi z močnimi zdravili in strogimi dietami, ki izključujejo maščobo. Strah pred boleznimi srca in ožilja je utemeljen, saj so najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vendar pa holesterol sam po sebi ni nič slabega, telo ga za nemoteno delovanje celo nujno potrebuje. Pravo vprašanje ni, ali in koliko ga imamo, pač pa, zakaj je tako.

  PREBERITE VEČ
 • Znanje 30. 05. 2024
  Krizne razmere – koliko hrane za 10 dni?

  Zelo slabo si predstavljamo, koliko vode in hrane pojemo v desetih dneh. Pripravili smo vam natančen seznam, da boste lahko preverili, koliko živil imate na zalogi. Boste preživeli štirinajst, ali samo tri dni? Sestavite jedilnik za celo družino s pomočjo spodnje tabele. Pri ustvarjanju zalog za krizne čase pa naj bo vaše glavno pravilo: kupite samo tiste izdelke, ki jih jeste tudi sedaj.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana 16. 05. 2024
  Koencim Q10 – vir mladosti in energije

  Koencim Q10 zagotavlja energijo vsaki telesni celici, vendar njegova količina že po 40. letu in v primeru kroničnih obolenj znatno upade. Spoznajmo, kako lahko preprečimo znižanje nivoja koencima Q10 v telesu in si pomagamo pri visokem pritisku, srčni aritmiji, visokem holesterolu in krvnemu sladkorju, raku, migreni, fibromialgiji …

  PREBERITE VEČ
 • Znanje 15. 05. 2024
  Kako se dobro pripraviti na krizne situacije

  Vedno pogosteje slišimo, da bi lahko prišlo do izpada elektrike na širšem področju in za dlje časa (blackout). V bližini imamo dve zelo resni vojni področji in vedno trepetamo, ko se omenjajo droni in ukrajinske jedrske elektrarne, velika površina Slovenije leži na potresnem območju, poplavno moč vode in hitrost širjenja ognja pa smo tudi spoznali.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 25. 04. 2024
  Prevelik trebuh – zdravstvene posledice

  Ena izmed najbolj nezaželenih lastnosti trebušne maščobe je prav zagotovo njena hormonska aktivnost. V krvni obtok spušča namreč več kot 20 različnih hormonov in drugih snovi. Prav te hormone povezujemo z nastankom kardiovaskularnih in žilnih obolenj, sladkorno boleznijo tipa 2 in povečanim tveganjem za razvoj raka.

  PREBERITE VEČ
 • Bolezni 20. 04. 2024
  Migrena je več kot le glavobol

  Migrena, ki jo prizadeti pogosto opisujejo kot neznosno razbijajočo bolečino v delu glave, je kompleksna nevrološka motnja, ki zahteva celostno zdravljenje z različnih zornih kotov. V tem članku se bomo osredotočili na njeno povezavo s stresom, hormoni in vnetji.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana 10. 04. 2024
  Sekundarne rastlinske snovi – pisane in zdrave

  Med sekundarne rastlinske snovi (sekundarne metabolite) prištevamo kemično zelo raznolike snovi, ki jih najdemo samo v rastlinah, pa še tam v zelo majhnih količinah. Rastline jih proizvajajo z različnimi nameni: za zaščito pred močnimi UV-žarki, za privabljanje žuželk, za zaščito pred vplivi okolja, itd. Te organske snovi pa imajo pozitiven učinek tudi na človeško zdravje.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.