Srčno-žilne bolezni in pomoč z L-argininom

Bolezni | 18. 05. 2023

Srčno-žilne bolezni imajo lahko resne, pogosto smrtne posledice. Zato je nadvse pomembno, da znamo poskrbeti za zdravje srca in ožilja. V zvezi s temi boleznimi čedalje pogosteje slišimo izraz L-arginin. Samo v letu 2016 je bilo objavljenih več kot 200 študij o L-argininu. V članku si oglejte, kako pomembno ta snov prispeva k zdravju srca in krvnega obtoka.

Srčno-žilna obolenja spadajo med tiste bolezni, ki življenje Evropejcev ogrožajo najbolj. Leta 2020 je v Sloveniji zaradi srčno-žilnih bolezni umrlo skoraj 8.000 prebivalcev. Kar 27 % vseh receptov je bilo izdanih za zdravila, namenjena zdravljenju teh bolezni. (Vir: Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2020)

Težave s krvnim obtokom se lahko odražajo na najrazličnejše načine, npr. kot nizek ali visok krvni tlak, popuščanje srca, srčna kap in tiščanje v prsih (angina pectoris). Tudi izguba mišične mase, težave s hormoni, krčne žile, slaba prekrvavitev in motnja erekcije lahko namigujeta na težave s srcem in krvnim obtokom.

Kaj je L-arginin?

L-arginin je polesencialna aminokislina, torej beljakovinski gradnik, ki ga lahko organizem deloma proizvede sam (v otroštvu ne, v odrasli dobi pa). Pogosto ga ne moremo proizvesti dovolj, da bi zadoščal tudi ob povečanih potrebah. L-arginin kot beljakovinski gradnik sodeluje pri izgradnji zdravih kosti, krepitvi mišičja, ohranjanju stabilnosti krvnega obtoka, proizvodnji hormonov in še marsičem.

L-arginin poleg tega opravlja samostojne naloge na področju zdravja ožilja (arterij, ven in kapilar) ter sistemov organov, ki so z njimi povezani.

L-arginin je tako pomemben zato, ker iz njega (s pomočjo drugih dejavnikov, kot je npr. folna kislina) nastane dušikov monoksid (NO), ki ima velik vpliv na žile.

• NO širi krvne žile

NO prehaja skozi plast celic, v katero so ovite vse žile (endotelij), v gladko žilno mišičje in tam učinkuje sprostilno. Žilno mišičje daje žili obliko ter upravlja njeno zoževanje in širjenje. Če je žilno mišičje sproščeno, se žile lažje širijo, to pa pomeni lažji pretok krvi.

• NO omogoča boljšo prehodnost žil

Za lažji pretok krvi ne zadošča le, da so žile razširjene, ampak morajo biti obenem dobro prehodne. Tudi tu ima NO pomembno vlogo. Upočasnjuje namreč sprijemanje krvnih ploščic ter kopičenje krvnih celic in maščob na žilni steni.

Pri aterosklerozi in visokem krvnem tlaku se ob pomanjkanju L-arginina simptomi dodatno poslabšajo.

Če v organizmu primanjkuje L-arginina in s tem NO, lahko nastopi poapnenje žil (ateroskleroza), krvni tlak se zviša.

Ateroskleroza: simptomi

Ateroskleroza (kronična bolezen arterij) je najpogostejša bolezen ožilja. Sproži se zaradi kopičenja presnovkov, npr. maščob, na notranji strani žilne stene. Pride do vnetij in razraščanja celic, ki nazadnje privede do zadebelitev in zatrditev (skleroz) celotne žilne stene. Posledica je slabša preskrba žil s kisikom. Tudi pretok krvi je vse bolj oviran, zato mora srce s čedalje večjim pritiskom črpati kri skozi zožene in otrdele žile – telo reagira z visokim krvnim tlakom.

Ateroskleroza in visok krvni tlak drug drugega še krepita

Visok krvni pritisk lahko v žilah povzroči nastanek razpok; te se nato zabrazgotinijo. Zaradi brazgotinastega tkiva se zmanjša elastičnost žil, poleg tega takšno tkivo deluje kot majhna prepreka, saj sega v notranjost žile. Tam se spet odlagajo komponente krvi, kot so maščobe in holesteroli, ter tvorijo čvrste obloge. Na teh pa se lahko naredijo krvni strdki (trombi), ki v najslabšem primeru povzročijo zamašitev arterije (embolijo). V zoženih, zaprtih arterijah je manj prostora, količina krvi pa je enaka kot prej, zato se neizogibno spet poviša krvni tlak. To pa pomeni nove drobne poškodbe žil.

Posebno resne posledice imajo zamašitve v predelu srčnih žil, saj lahko sprožijo srčno kap in tiščanje v prsih (angina pectoris). Zamašitev žile v možganih lahko privede do možganske kapi. Zaradi oblog se lahko zamašijo tudi arterije medenice in nog: nastopi t. i. periferna arterijska bolezen.

L-arginin sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka

Krvni tlak se lahko dvigne tudi neodvisno od oblog v arterijah, na primer zaradi posebnih signalov iz ledvic. Če ima telo na voljo dovolj NO, se lahko zvišanje krvnega tlaka izravna tudi z razširitvijo žil. Če primanjkuje NO, žile ostanejo ozke, srce mora kri črpati ob večjem uporu. To lahko vodi do poškodb in razpokic v stenah žil blizu srca.

Zdravje srca je tesno povezano z zdravjem žil

Jasno je torej, da je zdravje srca tesno povezano z zdravim ožiljem. Le zdrave, elastične in prehodne žile omogočajo prost pretok krvi. Če so žile zožene ali otrdele, srce porabi veliko več moči, da črpa kri po telesu, tja do najdrobnejših žilic in organov. Če je obremenitev nenehno tako velika, srce oslabi in začne popuščati, telesa ne more več zadostno oskrbeti s krvjo in kisikom.

Visok krvni tlak lahko povzroči pomanjkanje L-arginina

Ateroskleroza in visok krvni tlak krepita druga drugo in tako povzročita pomanjkanje L-arginina. Po drugi strani pa je tudi visok krvni tlak krivec za povečano porabo L-arginina. Pri visokem krvnem tlaku se lahko tvori več encima arginaza, ki L-arginin presnovi, pri čemer ta postane neuporaben.

Součinkovanje z zdravili

L-arginin, ki dokazano širi žile, lahko okrepi učinek zdravil za zniževanje krvnega tlaka. O jemanju prehranskega dopolnila z L-argininom skupaj z zdravili za zniževanje krvnega tlaka (diuretiki, zaviralci receptorjev beta, kalcijevimi antagonisti, zaviralci ACE in antagonisti receptorjev za angiotenzin) se je treba posvetovati z zdravnikom. Morda bo možno odmerek zdravil za zniževanje krvnega tlaka zmanjšati.

Tudi učinki zdravil za sproščanje NO, kot sta nitroglicerin in viagra (proti motnji erekcije), se lahko ob jemanju A-arginina okrepijo, saj ta sam sprošča NO.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kaj pomaga pri krčnih žilah
  Bolezni / 17. 08. 2022

  Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja vezivnega tkiva, kar vodi v razširitev ven na nogah. Drobne žilne razširitve (t.i. pajkove vene) so lahko prvi znak popuščanja ven. Najprej predstavljajo le estetsko težavo, nato pa se navadno okrepijo in postanejo resen zdravstveni problem. Kako preprečimo nastanek krčnih žil in kako naravno zdravimo že obstoječe žilne razširitve?

  PREBERITE VEČ
 • Histaminska intoleranca
  Prehrana / 01. 02. 2022

  Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.