Adijo, suha koža!

Bolezni | 04. 12. 2017

Z levo roko se je dotaknil njene rame in pobožal žametno kožo okrog vratu. »Kako mehka je koža na njegovi roki,« je pomislila. Prsti so se nekaj sekund igrali z njenimi lasmi, nato pa počasi zdrseli po hrbtenici in se ustavili tik nad ...

Ne, to ni začetek erotične zgodbe, ki smo jo po pomoti objavili v E-reviji Avita, lahko bi pa bil. Priznamo, želeli smo pritegniti vašo pozornost in začeti članek o suhi koži na malo drugačen način. Nam je uspelo?

Kako bi pa napisali zgornjo zgodbico, če bi glavna igralca imela suho kožo?

Z raskavo roko se je dotaknil njene rame in pobožal hrapavo kožo okrog vratu. »Kako neprijetna je koža na njegovi roki,« je pomislila. Prsti so se nekaj sekund igrali z njenimi poškodovanimi lasmi, nato pa ga je odrinila od sebe in brez besed odšla!

Kako pomembna je zdrava koža, se ne zavedamo samo takrat, ko smo v intimnih stikih, ampak vsak dan pri delu, igri, športu. Jeseni je naša koža najbolj na udaru, saj se zračna vlažnost zniža, več se zadržujemo v zaprtih prostorih in začne se kurilna sezona. Kako lahko ukrepamo?

1. Kontroliramo zračno vlažnost v prostorih

Relativno zračno vlago merimo s higrometrom. Dobijo se že za 20 EUR, zato ni razloga, da ne bi preverjali, kakšna je zračna vlaga v stanovanju in pisarni. Relativna zračna vlaga je odvisna od temperature prostora: višja kot je temperatura, nižja je zračna vlažnost. Velja tudi obratno: pri višji temperaturi zraka v prostoru se zrak hitreje izsuši in bolj moramo paziti na ustrezno zračno vlago. V prostorih z nizkimi temperaturami (spalnica) pa hitro pride do prevelike vlage, zato tam ne sušimo perila, da se ne pojavi plesen.

Če je zrak presuh (relativna zračna vlažnost je nižja od 35%), si nabavimo vlažilnike (posodice, ki jih obesimo na radiatorje). Ne pozabimo na pitje vode ali nesladkanega čaja.

2. Vzrok za suho kožo je pogosto v črevesju

Vse sluznice v telesu so med seboj povezane in v tradicionalni kitajski medicini jih obravnavajo kot en organ. Če vemo, da meri površina kože približno 1,5 kvadratnega metra, površina črevesja pa približno 350 kvadratnih metrov, potem razumemo, da ima črevesje zelo velik vpliv na kožo. Značilne črevesne težave, ki vplivajo na nepravilno delovanje sluznic, so: glivice (kandida), alergije, napačna sestava črevesne flore, težke kovine in paraziti.

Pri večjih zdravstvenih težavah moramo poiskati vzroke za bolno črevesje. Pri manjših težavah pa lahko ukrepamo sami: s spremembno prehrane (nič sladkorja, malo ogljikovih hidratov in mesa, veliko zelenjave) in jemanjem probiotikov. Dobri probiotiki imajo vsaj 6 milijard bakterij in to različne seve. Jemljemo jih več mesecev kot prehransko dopolnilo.

Priporočamo: Probiotiki

3. Suha koža potrebuje vlago, ne maščob

Kako pogosto v ordinaciji slišimo izjave: »Moji suhi koži pomaga samo olje!« To ni res, suha koža potrebuje vlago, ne maščob. Seveda maščoba koži prinese trenutno olajšanje, dolgoročno pa ne prinese izboljšanja. Potrebujemo vedno več maščobe, koža močno »vleče skupaj«, ko nismo namazani z maščobo.

Če je potrebno, si na začetku suho kožo namažemo večkrat na dan. Stanje se bo z dobro vlažilno kozmetiko hitro spremenilo in koži se bo povrnila njena naravna, zdrava struktura.

Priporočamo: Bazična kozmetika

4. Zakisanost je velikokrat vzrok za suho kožo

Zakisanost je stanje, ko imamo v telesu veliko kislih presnovkov, ki jih telo ne more izločiti in jih uskladišči na različnih mestih (v vezivnih in maščobnih tkivih, mišicah, sklepih in organih). Do zakisanja pride zaradi nepravilne prehrane (preveč sladkorja, ogljikovih hidratov in živalskih beljakovin), fizične aktivnosti in stresa (psihičnega in fizičnega).

Poleg bazične diete in bazičnih mineralov, ki nam pomagajo razkisati naše telo, zelo pomagajo bazične kopeli. Kopeli izvajamo s posebnimi, že pripravljenimi mešanicami, ki vsebujejo minerale in soli. V kadi moramo ostati najmanj 60, še bolje 90 minut. Koža bo po takšnih kopelih vedno bolj mehka, tudi celulit se zmanjša, še bolj pomembno pa je, da se ji povrne funkcija za samovlaženje. Po kopanju se lahko stuširamo in namažemo z bazičnim Losjonom za telo Lubana.

Priporočamo: Bazična kopel

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Odpravljanje kožnih težav z bioresonanco
  Odgovori strokovnjakov / 22. 01. 2018

  Koža je organ, ki nas varuje pred škodljivimi vplivi okolja, pomaga pri regulaciji telesne temperature in hidracije. Koža je tudi sredstvo sporazumevanja (čutilo), zaznavanja (dotikanje) in organ za tvorbo vitamina D. Kako v svoji zdravilski ordinaciji, s pomočjo bioresonančne terapije zdravi kožne težave, nam bo predstavila Nataša Herlič Švagerl.

  PREBERITE VEČ
 • 10 posledic nabiranja strupov v telesu
  Razstrupljanje / 27. 11. 2017

  Strupi pridejo v naše telo vsak dan in iz različnih virov. Telo uporablja različne mehanizme za izločanje teh strupov. Dokler lahko izločimo toliko strupov, kot jih dobimo, ostanemo zdravi. Ko pa je strupov preveč in se začnejo nalagati v telesu, se pojavijo prve zdravstvene težave. Več strupov imamo vskladiščenih, hitreje bomo zboleli.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.