10 posledic nabiranja strupov v telesu

Razstrupljanje | 27. 11. 2017

Strupi pridejo v naše telo vsak dan in iz različnih virov. Telo uporablja različne mehanizme za izločanje teh strupov. Dokler lahko izločimo toliko strupov, kot jih dobimo, ostanemo zdravi. Ko pa je strupov preveč in se začnejo nalagati v telesu, se pojavijo prve zdravstvene težave. Več strupov imamo vskladiščenih, hitreje bomo zboleli.

Posledice odlaganja strupov v telesu so katastrofalne. Izredno veliko bolezni bi lahko preprečili, če bi se vsako leto, v le nekaj dneh, očistili strupov. Metod in načinov je veliko. Nekatere so uporabljali že naši predniki, druge so novejše in jih kombiniramo s sodobnimi prehranskimi dopolnili.

 Poletje je idealno za razstrupljanje in hitro dosežemo dobre rezultate.

Zaradi nalaganja strupov nastanejo naslednje bolezni in simptomi:

1. Debelost

Peter Jentschura, nemški guru za zakisanost telesa, pravi, da po štiridesetem letu polovico naše teže predstavljajo strupi. Večina teh strupov se odloži v maščobna in vezivna tkiva, nekaj tudi v živčevje in organe. Kadar želimo shujšati, ne počnemo nič drugega, kot razstrupljamo. Zato kratkotrajne diete nikakor niso smiselne, ampak moramo spremeniti življenjski slog. Hkrati s hujšanjem pa ne smemo pozabiti na odvajanje strupov iz telesa. Če se zmanjša samo volumen telesa, strupi pa ostanejo, se bo naše zdravstveno stanje močno poslabšalo.

2. Bolečine v sklepih

Največkrat so posledica vnetij in zakisanosti telesa. Vnetja velikokrat povzročajo alergije (na mleko, pšenico) in histamin, ki ga je veliko v rdečem mesu, rdečem vinu, morskih sadežih, čokoladi in jagodah. Zaradi zakisanosti telesa se spremeni pH v sklepih in pride do tanjšanja (zmanjševanja) hrustanca, kar zdravniki imenujejo »obraba«. V nemškem društvu za artrozo imajo dokumentirane primere, ko se je po intenzivnem razkisanju telesa hrustanec ponovno odebelil in bolečine so izginile.

3. Depresija

Le kaj je bilo prej – depresija ali zastrupljenost telesa? Sliši se kot debata o jajcu in kuri, vendar se v 80 odstotkih depresija pojavi kot posledica zastrupljenosti telesa. Seveda težje začnemo z razstrupljanjem, ko smo že depresivni, vendar je treba začeti z majhnimi koraki in vztrajati.

4. Kronična utrujenost

Kako pogosto smo utrujeni predvsem zaradi dehidracije! Pijemo premalo vode in telo ne more opravljati svojih funkcij. Tudi strupov ne morem izločati iz telesa. Zato takrat, ko smo utrujeni, najprej spijmo pol litra vode, ne pa kavico. Vse razstrupljevalne metode vključujejo tudi pitje čiste vode z malo minerali, da se lahko strupi sploh izločijo iz telesa.

5. Pogosti prehladi in gripe

Črevesje je s 350 kvadratnimi metri površine največji organ za razstrupljanje. Ker tam leži več kot 75 odstotkov celic imunskega sistema, je od stanja v črevesju odvisno, kako zdravi smo. Pogosti prehladi in gripe (več kot dvakrat v sezoni) so zato neposredno povezani s črevesjem. Potrebna je sprememba prehrane in sanacija črevesja (s probiotiki, encimi, protiglivično in protiparazitsko dieto), v hujših primerih pa obisk pri terapevtu in alergijski test.

6. Ciste in miomi

Naše telo je pametno in strupe odloži v zdravju čim manj škodljiva »skladišča« – vezivno in maščobno tkivo. Ko skladišč zmanjka, si »ustvari« nova in nastanejo lahko ciste in miomi. Nekatere ciste in miomi se ponovijo ravno zato, ker nismo razstrupili telesa (spremenili vzrokov). Seveda pa je tudi v tem primeru bolje preprečiti kot pa zdraviti.

7. Rak in avtoimunske bolezni

Ko zbolimo za rakom, smo že močno zastrupljeni. To bi nam morala biti motivacija, da bi že prej poskrbeli za redna letna čiščenja telesa in preprečili nastanek raka. Pri avtoimunskih boleznih pa je potrebno vedno upoštevati zastrupljenost s težkimi kovinami, ki zahtevajo posebne postopke razstrupljanja.

8. Prezgodnje staranje, izpadanje las

Najkasneje po 35. letu starosti se začne pešanje naših fizičnih in umskih sposobnosti. Koža postane utrujena in zgubana, lasje posivijo in se razredčijo, nohti in zobje postanejo krhki, poslabša se nam vid … Zaradi napačne in nekakovostne prehrane dobimo v telo premalo hranil, zato jih telo vzame iz skladišč. Ravno te vitalne snovi pa potrebujemo tudi za razstrupljanje telesa. Zato moramo pri razstrupljanju, poleg čiščenja strupov, poskrbeti tudi za zalogo vitalnih snovi. S pomočjo sokov, smutijev, super živil in prehranskih dopolnil damu telesu življenjsko pomembne vitalne snovi.

9. Nespečnost

Jetra in ledvice, dva organa za razstrupljanje telesa, sta ponoči zelo aktivna. Jetra nas s svojim intenzivnim delovanjem zbujajo med eno in tretjo uro zjutraj, ledvice naslednji dve uri. Nespečnost v teh urah je zelo zanesljiv znak, da so organi za razstrupljanje preveč obremenjeni in moramo nekaj ukreniti. V blažjih primerih pomagajo že sprememba prehrane, pitje vode, redno gibanje, manj kave in alkohola.

10. Težave s pomnjenjem in koncentracijo

Ko se strupi shranijo v skladišča (medcelični prostor), se poslabša dotok hranil do celice. Celice zato slabše delujejo, celo pospešeno odmirajo, pa tudi manj strupov odide iz celice. Kadar imamo težave s pomnjenjem in koncentracijo, pa še nismo starejši od 75. leta, smo lahko prepričani, da je v našem telesu preveč strupov. V mlajših letih (pred 30) pomaga že, če pijemo več vode in spremenimo prehrano (manj sladkorja, alkohola in mesa). V srednjih letih pa se lotimo intenzivnega razstrupljanja, lahko celo posta ali nekajtedenske veganske prehrane.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Enodnevni post – garancija za zdravje!
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Post, v strogem pomenu besede, pomeni odrekanje hrani. Med postom razstrupljamo in razbremenimo telo, shujšamo, razbistrimo možgane in duha, predvsem pa je post odlična priložnost, da spremenimo nezdrave navade. Po navadi se postimo več dni, tudi tednov, saj je učinek takrat največji. Odlično pa je tudi redno tedensko, intervalno postenje - tako se razstrupimo 54-krat v letu.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.