Odpravljanje kožnih težav z bioresonanco

Odgovori strokovnjakov | 22. 01. 2018

Koža je organ, ki nas varuje pred škodljivimi vplivi okolja, pomaga pri regulaciji telesne temperature in hidracije. Koža je tudi sredstvo sporazumevanja (čutilo), zaznavanja (dotikanje) in organ za tvorbo vitamina D. Kako v svoji zdravilski ordinaciji, s pomočjo bioresonančne terapije zdravi kožne težave, nam bo predstavila Nataša Herlič Švagerl.

Koža je soodvisna od črevesja in dihal

Bioresonančni pristop k zdravljenju kože je holističen – celosten, zato zahteva natančen pregled (diagnostiko) čez celotno telo. Koža v holističnem smislu opravlja funkcijo razstrupljanja – po TKM spada poleg črevesja in dihal v element kovine.

In tako kot si bratje in sestre pomagajo znotraj družine, kadar je kdo pomoči potreben, tako si organi iste skupine (elementa) med seboj pomagajo, kadar eden izmed njih ne more zadostno opravljati svoje funkcije.

Zato se na koži velikokrat odraža stanje v našem črevesju ali v naših dihalih.

Najpogostejši vzroki kožnih težav, ki jih odkrivamo v zdravilski ordinaciji so:

– alergijske reakcije na živila, zdravila, cepiva, kozmetična in druga kontaktna sredstva (čistila),
– okužbe s kožnimi plesnimi (glivicami), kožnimi in sistemskimi bakterijami (stafilokoki in streptokoki, Helicobacter pylori),
– okužbe z zajedalci (gliste, metljaji), virusi (npr. herpes virusi),
– pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov.

Metafizični vzroki kožnih težav

Koža je psihosomatsko povezana z našo samopodobo – če smo po duši nežni, ranljivi in občutljivi, bo takšna tudi naša koža – in če smo značajsko bolj »odporni« na zunanje strese, bo tudi naša koža manj občutljiva.

Večino kožnih težav povezujemo s pomanjkanjem samozavesti in prevelikim obremenjevanjem z mnenjem drugih. Ljudi s kožnimi težavami je zato potrebno spodbujati k ljubezni do sebe in samosprejemanju.

Koža je naš zunanji »ščit«, po potrebi tudi »ograda«, ko se želimo ograditi pred zunanjim svetom in ljudmi. Podzavestno so kožne težave lahko pokazatelj, da s svojo »kožo« nismo zadovoljni in bi jo radi zamenjali.

Kožne težave in njihova obravnava v zdravilski ordinaciji

1. Koprivnica ali urtikarija – je najbolj akutna alergijska reakcija na koži. Alergijske reakcije so preobčutljivosti oz. pretirani odzivi na določene snovi, a katerimi prihajamo v stik ali jih zaužijemo / vdihnemo ipd. Najpogosteje odkrijemo alergije na hrano, kozmetična in pralna sredstva, sonce, trave, pike žuželk… Nemalokrat so tudi odraz alergije na akutno okužbo s črevesnim zajedalcem, ki ga lahko odkrijemo na bioresonančnem pregledu.

2. Atopijski dermatitis – je kronično vnetje kože (ekcemi, rdečine, srbečice, suhost kože), ki je najpogostejše pri otrocih, a se pojavlja tudi pri odraslih. Najpogosteje je posledica alergijskih reakcij v telesu – bioresonančno lahko v cca. pol ure preverimo alergije na številna živila in aditive (najpogostejši alergeni so kravje mleko, pšenica, soja, arašidi, jajca, gluten, glifosat), kontaktne in inhalatorne alergene (hišni prah, pršica, plesni, kovine).

Po naših izkušnjah so alergije pogosto posledica porušene črevesne flore (pomanjkanje dobrih črevesnih bakterij in razrast škodljivih bakterij, glivic in zajedalcev), pretirane uporabe antibiotikov, neželena posledica cepiv idr.

3. Nevrodermitis – dermatitis, sprožen ob čustvenem šoku / stresu. Ob dojenju se »stresne molekule« prenesejo iz doječe mame na otroka. S stresom se običajno »aktivira« alergija na živilo, ki smo ga do tega trenutka lahko uživali, od stresne situacije naprej pa nam škoduje.

4. Ekcemi – so vnete površine kože, suhi ali vlažni (z izcejanjem), srbeči ali ne… Lahko so posledica alergij, nemalokrat pa bioresonančno odkrijemo sistemske bakterijske okužbe, npr. stafilokokne, streptokokne, Helicobacter pylori (ali zajedalske) ali druge toksične bremenitve telesa. Bioresonanca je uspešna metoda razstrupljanja in nam lahko pomaga pri razstrupljanju različnih toksinov.

5. Lišaji – so suhi plaki kože, lahko srbeči ali ne. Srbeči in pogosto ciklični lišaji nakazujejo na glivične okužbe kože (kožne plesni Trichophyton, Epidermophyton ipd.), ki jih lahko potrdimo z bioresonančnimi aparaturami in jih tudi uspešno zdravimo. Zdravljenje glivičnih okužb zmeraj zahteva tudi sledenje dieti brez sladkorja in z manj ogljikovimi hidrati, ki so hrana glivicam.

6. Akne – ogrci, mozolji, papule in pustule so izraz »nečiste kože«, ki nastajajo zaradi roženenja in vnetja izvodil lojnic. V večini jih povezujemo z obdobjem adolescence in hormonskih sprememb v tem obdobju, a so vse pogostejše tudi pri mlajših otrocih in odraslih.

Akne vulgaris – so običajne akne, ki jih pogosto zasledimo pri odraščajoči mladini (mozolji, ogrci, črne pikice po obrazu, dekolteju, ramenih, hrbtu…) Pri izrazitejši obliki aken (ki po vsej verjetnosti ni samo hormonskega izvora), je potrebno najprej pomisliti na okužbe z zajedalci!

Najpogosteje v naši ambulanti odkrivamo okužbe s podančico, askaridami in različnimi metljaji. Bioresonančne izkušnje nam kažejo, kako pogosta ja okuženost z zajedalci – običajno smo z njimi vsi okuženi večkrat v življenju, a jih imunski sistem uspešno pozdravi, če smo zdravi in imamo krepek imunski sistem.

S toksičnimi bremenitvami okolja, v katerem živimo, postaja imunski odziv sodobnega človega vse bolj obremenjen in zato iz leta v leto opažamo porast okužb z zajedalci, ki se hranijo s težkimi kovinami (ozračje, vode, zemlja…), sladkim in živalskimi beljakovinami.

Akne Rozacea – pogost povzročitelj je kožna »pršica« Demodex, ki jo uspešno odkrivamo in zdravimo z bioresonanco. Lahko pa so tudi pokazatelj težav s presnovo in pomanjanjem prebavnih encimov in želodčne kisline. Za preverjanje zadostnosti količine želodčne kisline svojim strankam svetujemo »indikatorski test« s sodo bikarbono in rdečo peso.

7. Abscesi ali ognojki, turi ali furunkli so kožni ognojki, ki nastanejo večinoma z bakterijskimi okužbami kože (najpogosteje stafilokone okužbe kože). Bakterije uspešno odpravljamo z bioresonančnimi napravami, ki povzročiteljem s posebnimi spektri elektromagnetnih nihanj oslabijo njihova lastna nihanja.

8. Starostne (jetrne) pege – so res lahko posledica staranja in pretirane izpostavitve kože sončnim žarkom, a mi jih pogosto povezujemo tudi s prisotnostjo zajedalcev – ali v črevesju, jetrih ali drugih organih. Najpogosteje med njimi odkrijemo Fasciolo hepatico ali jetrnega metljaja, ki tudi sicer zelo oslabi jetrno tkivo in je nemalokrat razlog nastanku cist v jetrih, motenj v presnovi holesterola idr. Starostne pege so lahko tudi odraz pomanjkanja antioksidantov in določenih mineralov (npr. selena, kalija).

9. Pigmentacije in depigmentacije kože, vitiligo – za seboj imamo kar nekaj uspešnih izkušenj v iskanju vzrokov težav s kožnim pigmentom. Pri nekaterih smo odkrili glivične okužbe, pri skoraj vseh doslej zdravljenih pa smo odkrili obsežne parazitske bremenitve.

10. Glivične okužbe kože so običajno spremljajoč pojav črevesnih glivičnih bremenitev, zato je za dolgotrajen rezultat potrebna najprej sanacija črevesja. Za lokalno aplikacijo pa svetujemo uporabo eteričnih olj pelina, klinčkov, mete – najbolje v kombinaciji z aktivnim kisikom, eterično olje čajevca, neema ipd.

11. Herpes simplex in Herpes zoster so kožne spremembe, pogojene z okužbo z virusi iz družine Herpes virusov, s katerimi se okužimo in ostajajo v telesih živčnih celic in vranice.

Ob padcu imunskega sistema lahko prihaja do ponovnih zagonov, zato je zdravljenje le-teh zmeraj sistemsko. Z bioresonančnim pristopom odkrivamo »šibke točke« oz. bremenitve imunskega sistema in ga vzpostavljamo v ponovno ravnovesje.

Lokalno si lahko pri labialnem herpesu pomagamo s svetlinovim oljem.

Splošni nasveti kožnim bolnikov v ordinaciji Bio Holistika:

– Koža naj bo dovolj hidrirana (piti zadostne količine čiste, po možnosti vitalizirane vode).

Izogibanje kemičnih substanc – v kozmetiki, živilih, oblačilih, bivalnih prostorih.

– Svetujemo samo uporabo certificirane naravne kozmetike (certifikati BDIH, NaTrue, Cosmebio, Ecocert, Aoilassociation certifikati) – npr. blagovne znamke: Welleda, Dr.Hauschka, Dr.Scheller, Annemarie Borlind).

– Izogibanje konzervansom, umetnim barvilom, stabilizatorjem.

– Uporaba ekoloških biorazgradljivih hipoalergijskih čistil in pralnih sredstev (Atitude, Ecover, Sonett).

Izogibanje hrani, bogati z histaminom (fermentirani siri, salame in suhomesni izdelki, paštete, tune, sardele, dimljeni losos, špinača, paradižnik, svinjska jetra, alkoholne pijače) in izogibanje hrani, ki vpliva na sproščanje histamina v telesu (čokolada, jagode, oreški, paradižnik, morske školjke in rakci, svinjina).

Poskrbeti za pomoč razstrupljevalnim organom – jetra lahko podpremo s pitjem limonade, uživanjem grenčin, regrata, artičok, silimarina (učinkovina v pegastem badlju), polaganjem toplih oblog na področje jeter; črevesje lahko podpremo s kvalitetnimi probiotiki.

– Uživanje naravnih substanc, ki vežejo nase toksine (alge Chlorella vulgaris), vulkanski prah zeolit, pitje tekočega klorofila.

Preveriti zakisanost telesa in po potrebi ustrezno ukrepati.

– Pri okužbi z glivicami, bakterijami in zajedalci si lahko pomagamo z uživanjem pripravkov iz česna, divjega origana, ekstrakta oljčnih listov, kaprilnih kislin, kurkumina.

Poskrbeti za zadosten vnos vitaminov skupine B (B2, B3, B5, B6) in mineralov (selen, cink).

Izogibanje sladkorju in sladkanim pijačam.

– Lokalna uporaba naravnih olj, ki pomagajo pri kožnih težavah: neemovo olje, svetlinovo olje in drugih, npr. koloidno srebro.

– Lokalna uporaba »antibakterijskih in protiglivičnih« eteričnih olj (pelin, klinčki, meta, čajevec – po možnosti v kombinaciji z aktivnim kisikom).

Zmanjševanje zunanjih dražljajev in stresa (poskrbeti za umirjeno okolje, tišino, prosti čas).

Pripraviti in vsakodnevno širiti seznam dobrih lastnosti, ki jih prepoznavamo pri sebi. (pri tem nam lahko pomaga oseba, ki jo poznamo in ji zaupamo, saj drugi večinoma prepoznajo več kvalitet v nas kot sami), prebujati ljubezen do sebe in si dovoliti biti »človeški«, kar pomeni, da vzljubimo svoje kvalitete in se ne obsojamo za področja, ki jih lahko z leti še izboljšamo.

Napake so pravzaprav darilo življenja, da lahko rastemo in se prebujamo v vedno bolj ljubeča, čuteča in razumevajoča bitja.

Nataša Herlič Švagerl, mag.farm.
Bioresonančna terapevtka
www.bioholistika.si, Maribor

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Bronhitis – vzroki in zdravljenje v zdravilski ordinaciji
  Odgovori strokovnjakov / 09. 01. 2018

  Bioresonančna terapevtka Polona Malovrh Bajželj tokrat svetuje o zdravljenju bronhitisa - vnetju večjih dihalnih poti. Pri manjših otrocih pogosto srečamo bronhiolitis, ki je vnetje malih sapnic. Najpogosteje ga povzroča respiracijski sincicijski virus (RSV), lahko tudi adenovirusi in drugi. Akutni bronhitis pa je običajno virusna okužba, ki se lahko nadaljuje v bakterijsko okužbo.

  PREBERITE VEČ
 • Adijo, suha koža!
  Bolezni / 04. 12. 2017

  Z levo roko se je dotaknil njene rame in pobožal žametno kožo okrog vratu. »Kako mehka je koža na njegovi roki,« je pomislila. Prsti so se nekaj sekund igrali z njenimi lasmi, nato pa počasi zdrseli po hrbtenici in se ustavili tik nad ...

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.