- Brez glutena
- Brez laktoze
- Vegansko
Življenjski eliksir za zdravje, trdno kot železo
Železo je element v sledeh, ki se nahaja v človeškem telesu v relativno visokih količinah. Igra pomembno vlogo pri izdelavi rdečega krvnega barvila hemoglobina in s tem pri nastajanju krvi. Zadostna količina železa je predpogoj za nastajanje ustrezne količine zdravih rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu.
Železu torej upravičeno pripada ime »eliksir življenja«. V telesu prav tako skrbi za pravilno presnovo energije ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Poleg že omenjenih nalog pripomore železo tudi k nemoteni delitvi celic in normalnim spominskim sposobnostim (kognitivnim funkcijam). Ker nekatere obrambne celice potrebujejo železo za normalno delovanje, je nepogrešljiv del imunskega sistema.
Železo-Intercell – prijazen do želodca in visoko biološko razpoložljiv
Železo-Intercell vsebuje železo v organsko vezani dvovalentni obliki, ki ga obdajajo molekule aminokislin (gradnikov beljakovin). Molekule aminokislin delujejo kot zaščitna ovojnica, ki preprečuje, da bi želodčna kislina spremenila železo, hkrati pa varujejo želodčno sluznico pred dražečimi železovimi ioni. Železo se tako nepoškodovano sprosti šele na končnem cilju, v tankem črevesju. Tam ga črevesne celice zlahka absorbirajo v krvni obtok, kar zagotavlja izredno visoko biološko razpoložljivost.
Vitamin C, ki se nahaja v izdelku Železo-Intercell varuje železo, ki se je sprostilo, pred potencialnimi oksidativnimi procesi, kar še dodatno izboljša njegovo razpoložljivost in uporabnost.
Dodatek vitamina C
Ker vitamin C spodbuja predelavo železa v telesu, so izdelku Železo-Intercell dodani tudi peleti vitamina C s podaljšanim sproščanjem. Po zaužitju se iz njih kar 8 ur enakomerno sprošča vitamin C, kar izboljša tako absorpcijo vitamina C kot tudi razpoložljivost železa v daljšem časovnem obdobju.
Poleg tega vitamin C s svojim delovanjem podpira in okrepi učinkovanje železa, saj tudi sam pripomore k zmanjševanju utrujenosti, izboljšanju presnove energije in krepitvi imunskega sistema.
Ni vsako železo enako
V živilih se nahaja železo v različnih oblikah. V mesu in mesnih izdelkih se nahaja t.i. hem železo. Pod tem imenom razumemo železo, ki je vezano v rdečem krvnem barvilu – hemoglobinu. Organsko hem železo je dobro topno, zato ga črevesne celice zlahka absorbirajo (približno 20%, kar je relativno visok delež). Hem železo človeško telo najlažje uporabi. Nehem železo je prisotno v vseh živilih rastlinskega izvora. Največkrat gre za trovalentno železo (Fe3+), deloma pa tudi za dvovalentno železo (Fe2+). Trovalentno železo tvori v zgornjem tankem črevesju (kjer se sicer železo običajno absorbira) težje topne skupke, ki se morejo pred absorpcijo v črevesju najprej pretvoriti v dvovalentno železo. Trovalentno železo ima torej slabo oz. omejeno biološko razpoložljivost.
Anorgansko dvovalentno železo lahko človeški organizem lažje uporabi, saj je bolj topno in se v črevesju neposredno absorbira. Kljub temu pa je absorpcija v primerjavi s hem železom otežena, saj jo zavirajo določeni rastlinski delci, kakršne so balastne snovi v žitih in zelenjavi. V povprečju lahko telo uporabi približno 5% železa iz rastlinskih virov.
Kristali hemoglobina pod mikroskopom
Te beljakovine, ki vsebujejo železo, prenašajo s pomočjo rdečih krvničk kisik iz pljuč do vseh celic telesa. Od tam vračajo ogljikov dioksid nazaj v pljuča. Vsaka rdeča krvnička vsebuje okoli 280 milijonov molekul hemoglobina.
Distributer: Energijski center d.o.o., Pod hrasti 69, Ljubljana, prodaja@avita.si