Dobra hrana za zdrava jetra

Prehrana | 06. 03. 2023

Hrana, polna pesticidov in škodljive snovi (nikotin, sladkarije, alkohol, okoljski strupi) jetra preobremenijo. Preobremenjena jetra svojih nalog ne morejo več učinkovito opravljati. V hitrem tempu sodobnega življenja je težko vedno poskrbeti za uravnovešeno prehrano. Takrat si je smiselno pomagati s kakovostnimi prehranskimi dopolnili.

Zelišča in živila, ki razbremenijo in okrepijo jetra, so:

Pegasti badelj je najbolj znano zelišče za ohranjanje zdravja jeter. Vsebuje antioksidative in flavonoide, ki ščitijo celice pred škodljivimi snovmi in spodbujajo obnavljanje jeter.

• Artičokin sok ima antioksidativne lastnosti in zato ščiti celice jeter ter izboljša njihovo delovanje. Spodbuja izločanje žolča, s pomočjo katerega se skozi prebavila izločijo toksini in škodljivi mikroorganizmi. Najbolj učinkovit je sveže pripravljen sok.

• Regrat je učinkovito sredstvo za izboljšanje zdravja jeter. Uporabni so vsi deli rastline, a je korenina za zdravljenje jeter najbolj dragocena. Uporabljamo posušene in v prah zmlete korenine.

• Česen: že majhna količina aktivira jetrne encime, s pomočjo katerih se iz telesa odplavijo strupi. Prav tako vsebuje visoke deleže alicina in selena, ki pomagata pri čiščenju jeter.

• Grenivka: vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov. Pospešuje naravni proces čiščenja v jetrih. Že kozarček sveže stisnjenega soka bo pospešil proizvodnjo jetrnih encimov, ki odstranijo iz jeter strupe.

• Rdeča pesa in korenje: vsebujeta velike količine flavonoidov in beta karotena. Uživanje obeh vrst zelenjave izboljša delovanje jeter.

• Zeleni čaj: ni le okusen napitek, pač pa vsebuje tudi veliko rastlinskih antioksidantov, ki so koristni za zdravje jeter. Pomembno je, da je čaj ekološko pridelan, ker bomo sicer jetra dodatno obremenili s strupi (pesticidi, herbicidi …).

• Zelena listnata zelenjava: je ena od najmočnejših zaveznic pri čiščenju jeter. Uživamo lahko surovo, kuhano ali pa jo uporabimo za pripravo sokov. Vsebuje velike količine klorofila, in zato dobesedno posrka strupe iz krvnega sistema. Rukola, regrat, špinača in radič pospešujejo tvorjenje žolča, ki skozi prebavila odplavi strupe iz telesa.

• Hladno stiskana ekološko pridelana olja (olivno, konopljino in laneno olje) so odlična za zdravje jeter, saj pomagajo v procesu razstrupljanja in tako razbremenijo jetra.

• Limone: vsebujejo veliko C vitamina, ki pomaga telesu predelati strupe v oblike, ki so topne v vodi. Sveže pripravljena domača limonada, ki jo spijemo na tešče, bo spodbudila delovanje jeter.

Kurkuma: nam zagotovi encime, ki jih jetra potrebujejo za uspešno razstrupljanje.

Kaj lahko še naredite za zdravje svojih jeter?

Odpovejte se alkoholu, kofeinu in tobaku. Poskrbite za redno in zmerno telesno dejavnost. Izogibajte se predelanim živilom, sladkorju in kemičnim aditivom. Izjemno pomembna je uravnovešena prehrana, z veliko kakovostne zelenjave in živili, ki smo jih že našteli.

Zdravje jeter je močno odvisno tudi od rednega praznjenja črevesja. Odpadne snovi, ki zastajajo v črevesju, nas zastrupljajo in slabšajo delovanje jeter in celotnega organizma.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Zamaščena jetra – najpogostejša bolezen jeter
  Bolezni / 07. 03. 2023

  V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov in premalo vadbe.

  PREBERITE VEČ
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.