Katera živila vsebujejo grenčine?

Prehrana | 30. 11. 2022

Grenčine so danes pomembna sestavina vseh celostnih terapevtskih in preventivnih programov. Sicer niso vsi navedeni učinki tudi znanstveno dokazani, so pa znani iz zeliščarstva in izkustvene medicine. Zadnja leta se znanost čedalje bolj zanima za grenčine, zato lahko v prihodnje pričakujemo več obetavnih izsledkov.

Kako pomembne so grenčine za naše zdravje smo obširneje že pisali v članku »Grenčine: delovanje in uporaba«.

Nekaj najpomembnejših učinkov grenčin:

  1. Uravnavajo prebavo, pospešujejo tvorbo prebavnih sokov ter krepijo delovanje žolčnika in jeter.
  2. Pomagajo pri razstrupljanju.
  3. Pripomorejo k razkisanju.
  4. Prispevajo k odpravljanju glivic in uravnavanju črevesne flore.
  5. Med drugim lahko ublažijo simptome histaminske intolerance.
  6. Pomagajo zniževati visoko raven holesterola.
  7. Uravnavajo apetit in tako pripomorejo k zniževanju telesna teže.
  8. Zaustavljajo napade volčje lakote in so v pomoč pri spoprijemanju z odvisnostjo od sladkorja.

Merjenje grenkosti

Če imajo živila grenak okus, pomeni, da vsebujejo veliko grenčin. Grenčine so sekundarne rastlinske snovi, kot sta naringin v grenivkah ali cinarin v artičokah. Za merjenje intenzivnosti grenkega okusa v živilih se uporablja tako imenovano ‘grenkobno število’. To opisuje, kako močno grenkost zaznamo ob zaužitju. Grenkobno število 10.000 na primer pomeni, da je pri izvlečku enega grama rastline v 10 litrih vode še vedno možno zaznati rahlo grenak okus. Zelišči s posebej visoko koncentracijo grenčin sta na primer encijan in pelin.

Med živila, ki so posebej bogata z grenčinami, spadajo:

Zelenjava:

  • Artičoke
  • Belo zelje
  • Brokoli
  • Cvetača
  • Ingver
  • Jajčevec
  • Kitajsko zelje
  • Koleraba
  • Koromač
  • Rdeče zelje
  • Savojsko zelje

Sadje:

  • Brusnice
  • Citrusi (limone in pomaranče)
  • Granatno jabolko
  • Grenivke

Zrna in žitarice:

  • Amarant
  • Kvinoja
  • Proso

Solate:

  • Endivija
  • Cikorija
  • Radič
  • Rukola

Zelišča in začimbe:

  • Bazilika
  • Krebuljica
  • Koriander
  • Lovor
  • Luštrek
  • Majaron
  • Melisa
  • Pehtran
  • Poprova meta
  • Rožmarin
  • Semena kumine
  • Šetraj
  • Timijan

Hrana dandanes ni več tako grenka, kot je bila nekoč. Veliko omenjenega sadja in zelenjave smo več desetletij vzgajali na način, da bi bila čim prijetnejšega okusa za človeka. V tem postopku se je iz živil vse bolj izločal grenak priokus. Zaradi tega uživanje tovrstnih živil pogosto ne zadostuje, da bi dodobra izkoristili zdravilno moč grenčin in moramo poseči po koncentriranih pripravkih v obliki grenčic, kapsul ali praška.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Grenčine: delovanje in uporaba
    Razstrupljanje / 14. 02. 2022

    Grenčine so naravne rastlinske snovi z izjemno blagodejnim delovanjem. Spodbujajo namreč prebavo, pripomorejo k razkisanju, zaustavljajo napade volčje lakote in še marsikaj. Grenčine pa so lahko tudi strupene. V članku vam bomo razložili, katere grenčine je koristno uživati in kako. Grenčine so namreč izjemno učinkovite, a jih je v sodobni prehrani žal vedno manj.

    PREBERITE VEČ
  • Topla prehrana v mrzlih dneh
    Prehrana / 19. 11. 2021

    Po sončnem kitajskem koledarju se na začetku meseca novembra začne zima, najbolj yin letni čas. Letošnjo jesen nas je sonce dolgo razvajalo, zato smo se lahko počasi pripravili na dež, mraz in oblačne dneve. Da pa nas vseeno ne bo zeblo, potrebujemo v hladnih mesecih veliko yang energije, ki jo najlažje dobimo s prehrano.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.