Mehko – trda zimska enolončnica

Prehrana | 25. 11. 2017

Za tokratni recept smo uporabili olje, čebulo, česen, korenje, rdečo lečo, peteršilj, začimbe (timijan, majaron, origano, sol, poper, kumina, lovorjev list), kis, kapre, zeleni poper, zelje, cvetačo in brstični ohrovt. Kuharica je želela z različno konsistenco in trdoto zelenjave narediti jed privlačnejšo.

Priprava:

Čebulo in česen olupimo, operemo in nasekljamo. Zelenjavo očistimo in operemo. Korenje narežemo na kolobarje, cvetačo razdelimo na cvetke, ostalo zelenjavo pa narežemo na za grižljaj velike koščke. Lečo oplaknemo na cedilu pod tekočo vodo. Peteršilj operemo, otresemo in nasekljamo.

V loncu na olju najprej prepražimo čebulo, na koncu dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo korenje in po pol minute praženja zalijemo z vodo. Količina vode je odvisna od števila jedcev; mi smo za pet oseb uporabili 2,5 litra vode. V juho takoj dodamo začimbe in rdečo lečo (100 do 125 gramov suhe leče); skuha se zelo hitro, kar smo tudi želeli, saj bo razkuhana rdeča leča juho zgostila in jo naredila kremasto. Rdeče leče ni potrebno predhodno namakati.

Po 10 minutah kuhanja smo v juho dali zelje, nato sta po treh minutah sledila cvetača in brstični ohrovt. Vse skupaj dobro premešamo in ugasnemo štedilnik. Pokrito pustimo stati približno 5 minut (odvisno od velikosti cvetače in brstičnega ohrovta). Jed postrežemo takrat, ko je leča razkuhana, ostala zelenjava pa še vedno hrustljava.

Nam je bila enolončnica presladka, zato smo jo osvežili z belim balzamičnim kisom (pol jedilne žlice) in s kaprami, ki so bile vložene v kis. Ker nas je zeblo, smo jed, poleg začimb, začinili tudi z zelenim poprom (vložen v slanico se dobi skoraj povsod). Ko je jed že na krožniku, jo potresemo še s svežim peteršiljem.

Enolončica nam je zelo teknila, všeč nam je bila kombinacija kaper s klasično zimsko zelenjavo.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.