Jesensko-zimski recepti iz ordinacije

Prehrana | 25. 11. 2017

V torek in četrtek si v ordinaciji skuhamo kosilo. Vas zanima, kaj si pripravimo? Tukaj je nekaj jesensko-zimskih receptov, mogoče vas bodo navdušili in popestrili jedilnik.

1. Ogromno zelenjave vse povprek

Solata iz endivije in krompirja (polivko za solato imamo najraje iz bučnega olja, svetlega balzamičnega kisa in česna);
belgijski radič pečen na žaru;
dušena zelenjava (čebula, por in nastrgano korenje) s posušenimi paradižniki (ki jih prej za nekaj minut namočite v vodo, da se zmehčajo).

2. Trio: buče, motovilec in ajdova kaša

Ajdova kaša (med kuhanjem ji dodamo začimbe, kot so sol, poper, lovorov list, majaron, peteršilj) s celim vloženim zelenim poprom;
motovilec;
buče pečene v pečici (začimbe: sol, poper, lovorjev list, česen, kumina)

3. Popolno kosilo

Juha iz zelenjave s koščki piščanca;
ajdova kaša;
solata iz radiča;
kuhan brstični ohrovt z drobtinami.

4. Slastni zelenjavni polpeti v družbi z endivijo

Zelenjavni polpeti (nastrgamo korenje in narežemo por, dodamo koruzo, stepena jajca, peteršilj, mleto rdečo papriko, sol, poper, majaron, timijan – če je masa preredka, dodamo čičerikino in riževo moko – in spečemo manjše polpete), namesto korenja lahko uporabimo buče;
solata iz endivije in krompirja.

5. Jesenska poslastica: zelenjava s kostanjem

Mešana listnata solata s prepraženimi sončničnimi semeni;
dušena zelenjava s kostanjem (v trgovini lahko kupite že kuhani in olupljeni kostanj);
basmati riž.

6. Slane ajdove palačinke

Ajdove palačinke (naredimo jih iz jajc, vode in ajdove moke, ki ji dodamo sol) z ovčjim sirom (ko obrnemo palačinko, jo obložimo z naribanim poltrdim ovčjim sirom, popopramo, prepognemo in popečemo na obeh polovicah)
zelena solata

Kot vidite, so vsi recepti zelo preprosti in slastni. Seveda lahko nekatere sestavine poljubno zamenjate ali dodate (semena, riž, moka, solata), in dobite nove jedi. Naj vam teknejo!

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.