1. Ogromno zelenjave vse povprek
Solata iz endivije in krompirja (polivko za solato imamo najraje iz bučnega olja, svetlega balzamičnega kisa in česna);
belgijski radič pečen na žaru;
dušena zelenjava (čebula, por in nastrgano korenje) s posušenimi paradižniki (ki jih prej za nekaj minut namočite v vodo, da se zmehčajo).
2. Trio: buče, motovilec in ajdova kaša
Ajdova kaša (med kuhanjem ji dodamo začimbe, kot so sol, poper, lovorov list, majaron, peteršilj) s celim vloženim zelenim poprom;
motovilec; buče pečene v pečici (začimbe: sol, poper, lovorjev list, česen, kumina).
3. Popolno kosilo
Juha iz zelenjave s koščki piščanca;
ajdova kaša;
solata iz radiča;
kuhan brstični ohrovt z drobtinami.
4. Slastni zelenjavni polpeti v družbi z endivijo
Zelenjavni polpeti (nastrgamo korenje in narežemo por, dodamo koruzo, stepena jajca, peteršilj, mleto rdečo papriko, sol, poper, majaron, timijan – če je masa preredka, dodamo čičerikino in riževo moko – in spečemo manjše polpete), namesto korenja lahko uporabimo buče;
solata iz endivije in krompirja.
5. Jesenska poslastica: zelenjava s kostanjem
Mešana listnata solata s prepraženimi sončničnimi semeni;
dušena zelenjava s kostanjem (v trgovini lahko kupite že kuhani in olupljeni kostanj); basmati riž.
6. Slane ajdove palačinke
Ajdove palačinke (naredimo jih iz jajc, vode in ajdove moke, ki ji dodamo sol) z ovčjim sirom (ko obrnemo palačinko, jo obložimo z naribanim poltrdim ovčjim sirom, popopramo, prepognemo in popečemo na obeh polovicah); zelena solata.
Kot vidite, so vsi recepti zelo preprosti in slastni. Seveda lahko nekatere sestavine poljubno zamenjate ali dodate (semena, riž, moka, solata), in dobite nove jedi. Naj vam teknejo!