Z lečo do beljakovin

Prehrana | 25. 11. 2017

Leča se kuha od 30 do 60 minut, določene sorte tudi 2 uri. Čas kuhanja je odvisen predvsem od debeline leče in starosti leče. Če jo pred kuhanjem namočimo za nekaj ur, bo kuhana hitreje. Vodi lahko dodamo tudi različne začimbe in s tem še izboljšamo njen okus.

Največ jedi z lečo prihaja iz Sredozemlja in Indije. Poznamo lečin pire, narastek, pašteto, polpete, solate. Zanimivo je, da vsebujejo lečina zrna veliko beljakovin, kar 24 g na 100 g leče.

Kombiniramo jo lahko s krompirjem, rižem, testeninami, ajdo, čebulo, porom, zeleno, korenjem, paradižnikom in gobami. Pa tudi z jajci, oreški, rozinami, jabolkami, hruškami in celo sirom.

Dobro se ujema tudi z začimbami kot je česen, timijan, majaron, peteršilj, žajbelj, poper, ingver, čili, lovor, cimet, rdeče vino in kis.
Dober tek!

 

Še več o kuhanju in kombiniranju leče na Heleninem blogu:

http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/04/kulinarika-z-leco-do-beljakovin.html

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Amarant in kvinoja
  Prehrana / 14. 12. 2023

  Amarant in kvinoja sta zelo stari psevdožiti (nepravi žiti), ki so ju uporabljali že Inki in Azteki. V zadnjem času, ko se ljudje vračamo k naravi, postajata ponovno priljubljeni in iskani na trgovinskih policah. Obstaja veliko razlogov, zakaj ju je dobro čim pogosteje uvrstiti na naše krožnike. Omogočata nam vsestransko pripravo, vsebujeta veliko hranilnih snovi (še posebej beljakovin), hkrati pa nas varujeta pred boleznimi sodobnega časa.

  PREBERITE VEČ
 • Beljakovine so osnova življenja
  Prehrana / 18. 11. 2017

  Brez beljakovin, imenovanih tudi proteini, življenje ne bi bilo mogoče. Življenjsko pomembne aminokisline, ki gradijo beljakovine, naj bi uživali v njihovi naravni, lahko prebavljivi obliki. Presnova rastlinskih beljakovin je veliko lažja od presnove beljakovin živalskega izvora. Zakaj bi bilo potrebno čim večkrat namesto mesa jesti fižol, grah, lečo, čičeriko, sojo?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.