Vetrovi zaradi šibke trebušne slinavke

Bolezni | 03. 03. 2022

Šibko delovanje trebušne slinavke je bolj razširjeno, kot bi si mislili. Kadar vas še več ur po obroku pestijo vetrovi, trebušni krči, redko blato in napihnjenost, lahko to pomeni, da je vaša trebušna slinavka šibka. Diagnoza je preprosta in s terapijo lahko hitro dosežemo izboljšanje.

Šibka trebušna slinavka: simptomi

Posebno po težko prebavljivih in mastnih obrokih, kot so gratinirane jedi, pica, torte in sardine v olju, se ob šibkem delovanju trebušne slinavke lahko pojavijo težave, kot so dolgotrajna napihnjenost in neprijetni vetrovi: trebuh je videti kot v nosečnosti. Med simptomi so lahko tudi trebušni krči in redko blato.

Podobne težave so značilne za bolezni žolčnika ali razdražljivo črevo, zato na te možnosti pomislimo prej kot na težave s trebušno slinavko. Dogaja se, da bolnik dolgo prejema napačno terapijo, npr. pripravke za spodbujanje izločanja žolča ali za pomiritev črevesa. Če je vzrok za težave v trebušni slinavki, tovrstna terapija seveda ne pomaga. Bolnik mora še naprej prenašati neprijetne simptome.

Na težave s trebušno slinavko lahko kaže tudi prehranska občutljivost skupaj s pomanjkanjem apetita in drugimi že omenjenimi simptomi.

Če na primer nezadostno prebavljamo beljakovine, se lahko začnejo v črevesu tvoriti velike količine biogenih aminov (npr. histamin). Preobilje histamina se lahko odraža tudi v obliki simptomov histaminske intolerance: seneni nahod, driska, kožni izpuščaji itd. Vendar razlog zanje v takih primerih ni histamin, temveč šibko delovanje trebušne slinavke, zaradi česar je sploh prišlo do prevelike koncentracije histamina v organizmu.

Skrajni simptomi, kot sta hujšanje in očitno pomanjkanje hranil, pa nastopijo šele, ko trebušna slinavka deluje z le še okoli 10-odstotno zmogljivostjo. Bolnik pravilno diagnozo pogosto dobi šele po dolgih letih neznačilnih simptomov in napačnih diagnoz.

Trebušna slinavka: kje leži in kaj so njene naloge

Trebušna slinavka ali pankreas leži v desnem delu trebuha tik ob dvanajstniku in seže do vranice v zgornjem levem delu trebuha. Opravlja dve povsem različni nalogi.

Prvič, proizvaja inzulin, potreben za prenos sladkorja v celice. Drugič, proizvaja t. i. sok trebušne slinavke, ki je sestavljen iz več različnih prebavnih encimov. Mednje spadajo proteaze, ki prebavljajo beljakovine, lipaze, ki razgrajujejo maščobe, in amilaze, ki prebavljajo ogljikove hidrate. Trebušna slinavka te encime izloča v tanko črevo, kjer sodelujejo pri prebavi.

Kaj se ob šibkem delovanju trebušne slinavke dogaja v telesu?

Pomanjkanje inzulina pomeni sladkorno bolezen, šibka proizvodnja prebavnih encimov pa je posledica šibkega delovanja trebušne slinavke ali eksokrine pankreasne insuficience (EPI).

Če v tankem črevesu ni na voljo dovolj prebavnih encimov, se hrana seveda ne prebavi ustrezno in neprebavljene sestavine živil potujejo v debelo črevo.

Tam je običajno le malo neprebavljenih delcev, saj jih posebna flora debelega črevesa (črevesne bakterije) presnovi. Pri tem nastajajo črevesni plini. Majhne količine plinov telo zmore absorbirati ali pa se ti plini iz telesa izločijo kot komaj opazni vetrovi, ki so skoraj brez vonja.

Če pa morajo bakterije debelega črevesa presnoviti preveč neprebavljenih ostankov hrane, pride do tako imenovane disbioze. To je motnja črevesne flore, pri kateri se razmnožijo tiste črevesne bakterije, ki so specializirane za presnovo neprebavljenih beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

Prav zaradi tega se začnejo tvoriti močni črevesni plini, ki so krivi za značilne simptome šibkega delovanja trebušne slinavke: vetrovi, krči, občutek polnosti, driske, napihnjenost. Poleg tega se ob disbiozi pretirano množijo gnilobne bakterije, ki povzročajo vetrove z neprijetnim vonjem po gnilih jajcih.

Med drugim primanjkuje tudi encimov, ki razgrajujejo maščobe, zato je blato bolnikov s šibkim delovanjem trebušne slinavke na pogled pogosto bleščeče. V njem je namreč neprebavljena maščoba.

A disbioza in nenehna prisotnost neprebavljene hrane v debelem črevesu škodujeta črevesni sluznici in prispevata k nastanku alergij in avtoimunskih bolezni. Ker je poleg tega v črevesju velik del celic imunskega sistema, lahko ta dolgoročno oslabi – kar pa lahko za seboj potegne še kopico drugih zdravstvenih težav.

Šibka trebušna slinavka: razlogi

Poznamo le malo razlogov za šibko delovanje trebušne slinavke. Npr. pri kroničnem vnetju trebušne slinavke (kar je pogosto posledica pitja alkohola) ta prej ali slej opeša. Močno jo oslabijo tudi avtoimunske bolezni te žleze, bolezni žolčnega trakta in dedna bolezen, imenovana cistična fibroza. Šibko delovanje trebušne slinavke je sorazmerno pogostejše pri sladkornih bolnikih. Pojavi se celo pri vsakem tretjem bolniku s sladkorno boleznijo tipa 2.

Pogosto pa očitnega vzroka – vsaj z vidika uradne medicine – za šibko delovanje trebušne slinavke ni mogoče odkriti. V takih primerih govorimo o starostno pogojenem šibkem delovanju organov. Seveda organi še posebno hitro in opazno pešajo, če telo že leta trpi zaradi nezdrave prehrane in neustreznega načina življenja.

Torej lahko trebušna slinavka deluje slabše tudi zaradi nezdravega življenjskega sloga, zlasti če upoštevamo, da je to eden izmed organov, ki so najbolj občutljivi za stres.

Šibka trebušna slinavka: diagnoza

Diagnosticiranje šibkega delovanja trebušne slinavke je preprosto in poceni. Pregledamo vzorec blata in preverimo vsebnost elastaze, enega izmed encimov trebušne slinavke, ki razgrajuje beljakovine. Elastaza v nasprotju z drugimi encimi debelo črevo doseže nespremenjena, zato lahko služi kot indikator za eksokrino delovanje trebušne slinavke (torej ne za ugotavljanje proizvodnje inzulina!).

Pri zdravi trebušni slinavki naj bi 1 g blata vseboval 200 µg elastaze. Nižje vrednosti kažejo na šibko delovanje trebušne slinavke.

Izmeriti je mogoče tudi vsebnost maščobe v blatu. Več ko je maščobe, bolj verjetno je trebušna slinavka šibka.

Zdravniki se na te preproste preiskave pogosto niti ne spomnijo, ampak se odločajo za klasično gastro- in kolonoskopijo, ki sta dragi in tudi neprijetni za bolnike. Poleg tega pri teh preiskavah ni mogoče ugotoviti šibkega delovanja trebušne slinavke.

Šibka trebušna slinavka: terapija

Kako torej ravnati ob prešibki trebušni slinavki, da bi ta tvorila dovolj prebavnih encimov?

Predstavljamo nekaj ukrepov, s katerimi lahko trebušno slinavko razbremenite ter jo hkrati okrepite in obnovite. Popolna obnovitev trebušne slinavke sicer ni vedno mogoča – posebno kadar je njeno delovanje že izjemno šibko in je bolnik že shujšal. Kljub temu pa so vam lahko naši nasveti v veliko pomoč pri izboljšanju počutja.

1. Prehrano prilagodite šibkemu delovanju trebušne slinavke

Če želite trebušno slinavko razbremeniti, velja upoštevati naslednje prehranske smernice:

 • Posegajte po čim manj predelani, čim bolj zdravi prehrani iz sveže pripravljenih živil. Izogibajte se pripravljenih jedi s številnimi aditivi. Jejte preproste jedi z malo sestavinami, npr. korenčkovo juho, krompir, soparjeno zelenjavo, nastrgana jabolka ipd. Odrecite se alkoholu, svežim pekovskim izdelkom, sladkorju in jedem, ki napenjajo.
 • Namesto velikih obrokov obvezno večkrat na dan jejte manjše porcije lahko prebavljive hrane. Mogoče bo količina encimov, ki so vendarle na voljo, zadoščala in ne boste imeli težav oz. boste imeli le manjše težave.
 • Pri šibki trebušni slinavki nam lahko preglavice povzročajo predvsem obroki, ki vsebujejo veliko maščob. Zato uživajte malo maščob, izbirajte zdrave maščobe (z veliko omega-3 maščobnih kislin) ter se izogibajte mastnim jedem, kot so čokolada, ocvrte jedi, klobase, masni siri itd.
 • Morda bi domnevali, da bi se zaradi dodatnih balastnih snovi že obstoječi vetrovi še okrepili. Vendar je znano, da lahko prehrana, bogata z balastnimi snovmi (najmanj 30 g na dan), pospeši izločanje lipaz – encimov trebušne slinavke, ki razgrajujejo maščobe. A če ste se doslej prehranjevali z živili, ki vsebujejo malo balastnih snovi, jih dodajajte počasi in postopoma. Poleg tega redno jejte sveže sadje, in sicer VEDNO posebej in najmanj pol ure PRED drugimi živili. Če namreč sadje jeste ob obrokih ali neposredno po njih, se v želodcu sproži vrenje, kar pa povzroča vetrove.
 • Jejte počasi in skrbno žvečite (do 40-krat na grižljaj), saj se prebava začne že v ustih. Pri jedi ne pijte, ker tekočina sok trebušne slinavke še dodatno razredči – prav to pa želimo preprečiti. Pijte torej najpozneje eno uro pred jedjo oz. najmanj eno uro po jedi.

2. Prebavni encimi pri šibkem delovanju trebušne slinavke

Glede na to, da trebušna slinavka proizvaja premalo prebavnih encimov, lahko posežete po pripravkih, ki vsebujejo lipaze, amilaze in proteaze.

Pri izrazito šibki trebušni slinavki pa morate jemati ustrezno velik odmerek encimskega pripravka. Čim več maščob vsebujejo vaši obroki, tem večji naj bo odmerek encimskega pripravka.

3. Probiotiki proti disbiozi

Če želimo uravnati črevesno floro ter zmanjšati število gnilobnih bakterij in s tem disbiozo, moramo jemati probiotik. Izberite probiotik z veliko različnimi probiotičnimi kulturami in sevi, pa tudi takega, ki vsebuje vsaj 10 milijard sevov v dnevnem odmerku.

4. Pri šibki trebušni slinavki mislite na kislinsko-bazično ravnovesje

Trebušna slinavka proizvaja ne le inzulin in encime, temveč tudi telesu lastne baze (natrijev hidrogenkarbonat). Te pripomorejo, da se v tankem črevesu ohranja potrebno nevtralno do bazično okolje. Le v takem okolju lahko prebavni encimi ustrezno delujejo in prebavljajo.

Če je trebušna slinavka šibka, lahko nastopi pomanjkanje mineralov oz. zakisanost v tankem črevesu. V takem primeru ne morejo pravilno delovati niti encimi, ki jih jemljemo v obliki pripravkov. Najprej je treba doseči, da bo okolje v tankem črevesu spet postalo bazično.

Več o tej temi si preberite v teh člankih:

5. Uravnavanje pomanjkanja mineralov in vitaminov zaradi šibke trebušne slinavke

Kadar je zaradi šibke trebušne slinavke motena prebava ter se hrana ne razgrajuje ustrezno in se celo neprebavljena znajde v blatu, organizem seveda ne absorbira dovolj ključni hranil (ki namesto tega pristanejo v straniščni školjki).

Šibko trebušno slinavko zato zelo pogosto spremlja hudo pomanjkanje mineralov in vitaminov, kar moramo pri postavljanju diagnoze upoštevati. Zato je treba pri bolniku preveriti stanje najpomembnejših hranil: vsebnost mineralov (magnezija, kalija, železa, cinka) in v maščobi topnih vitaminov – A, D, E, K – v krvi (polni krvi, ne plazmi, kot je običajno). Druga možnost je test OligoScan oz. SoCheck. Ob moteni prebavi maščob se namreč tudi v maščobi topni vitamini ne morejo več celovito absorbirati.

Če pomislimo, kakšne posledice ima lahko pomanjkanje magnezija ali pomanjkanje cinka (npr. šibek imunski sistem, zmanjšana storilnost, kronična utrujenost ali nespečnost, depresija, tesnoba, povišan krvni tlak), nam postane jasno, da šibko delovanje trebušne slinavke ne vpliva le na prebavo, temveč lahko za seboj potegne tudi mnogo drugih bolezni in težav.

Toda jemanje vitaminov in mineralov nam koristi le, če hkrati z omenjenim jemanjem encimov in spremembo prehrane izboljšamo in uravnamo tudi prebavo. Šele takrat se bodo lahko ključne snovi, tudi tiste iz kapsul ali praškov, celovito absorbirale.

6. Z zdravilstvom nad šibko delovanje trebušne slinavke

Tako kot »raste rož’ca« za marsikateri organ in proti marsikateri bolezni, poznamo tudi naravno sredstvo za šibko trebušno slinavko: lubje rastline haronga. Grm haronge je soroden šentjanževki. Avtohton je v Afriki in na Madagaskarju ter je edina rastlina, ki zmore trebušno slinavko spodbuditi k izločanju encimov. Pripravke iz haronge je vedno treba jemati skupaj z encimi.

Bolniki s šibko trebušno slinavko so pogosto tudi potrti. Lubje haronge bo zato učinkovalo dvojno blagodejno, saj deluje kot blag antidepresiv in dvigne razpoloženje. Poleg tega lajša napenjanje in koristi celotnemu sistemu jeter in žolčnika.

Lubje haronge je naprodaj v obliki pripravka. Z njim lahko naredimo kuro, ki pa naj ne bo daljša od dveh mesecev.

Sočasno lahko pijemo čaje, ki vsebujejo veliko grenčin – le da pri šibkem delovanju trebušne slinavke ti čaji ne delujejo niti približno tako hitro in učinkovito kot pri težavah z jetri in žolčnikom ali drugih prebavnih težavah.

Grenčine lahko jemljemo tudi v obliki bazičnega praška z grenčinami ali v obliki grenčic. Ob tem ne pozabimo tudi na kurkumin, ki še posebej slovi po blagodejnih učinkih na prebavni sistem. Na trebušno slinavko ugodno vpliva tudi ingver, saj ogreje telo in pospeši prebavo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Grenčine: delovanje in uporaba
  Razstrupljanje / 14. 02. 2022

  Grenčine so naravne rastlinske snovi z izjemno blagodejnim delovanjem. Spodbujajo namreč prebavo, pripomorejo k razkisanju, zaustavljajo napade volčje lakote in še marsikaj. Grenčine pa so lahko tudi strupene. V članku vam bomo razložili, katere grenčine je koristno uživati in kako. Grenčine so namreč izjemno učinkovite, a jih je v sodobni prehrani žal vedno manj.

  PREBERITE VEČ
 • Trebušna slinavka – prevečkrat spregledana žleza
  Bolezni / 21. 10. 2019

  Čeprav se trebušna slinavka sramežljivo »skriva« za želodcem, je njena vloga za telo še kako pomembna. Izloča namreč številne življenjsko pomembne hormone, ki regulirajo presnovo in druge procese v telesu. Poškodbe in bolezni trebušne slinavke se odražajo na celotnem telesu in imajo praviloma zelo resne posledice (diabetes, rak).

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.