Pomanjkanje cinka je še posebej nevarno za starejše
Pomanjkanje cinka škodi vsem starostnim skupinam, še posebej starejšim. Raziskave kažejo, da za pomanjkanjem cinka trpi okoli 12 odstotkov splošne populacije, pri starejših pa se delež povzpne na kar 40 odstotkov! Povedano drugače: zaradi pomanjkanja cinka po svetu trpi okoli dve milijardi ljudi.
Stanje cinka v telesu lahko preverimo s testom Oligoscan ali pri zdravniku (analiza krvi). Merjenje koncentracije cinka v krvnem serumu žal ni optimalna metoda za določitev nivoja, saj se pomanjkanje cinka pokaže šele po daljšem času.
Viri cinka in dnevne potrebe
Najboljši viri cinka so ostrige, govedina, jetra, sezam, črna čokolada, ingver, oreščki in fižol. Pšenični otrobi, ki jih starejši ljudje pogosto uživajo za pospeševanje prebave, lahko pomanjkanje cinka še dodatno poslabšajo. Fitinska kislina, ki se nahaja v pšeničnih otrobih namreč veže nase cink, zato ga telo ne more več uporabiti. Vegetarijanci in vegani, ki uživajo veliko zelenjave in posledično fitinske kisline, morajo biti bolj pozorni na morebitno pomanjkanje cinka. Povečane potrebe imajo tudi ljudje, ki pogosto uživajo alkohol.
Dnevne potrebe po cinku znašajo okoli 8 do 25 mg dnevno, odvisno od spola (moški imajo višje potrebe) in teže (tudi nosečnice potrebujejo več cinka – 50 mg). Najvišji priporočeni dnevni odmerek znaša 50 mg, razen pri določenih boleznih, kjer se predpisujejo višji odmerki. Jemanje višjih odmerkov mora biti vedno nadzorovano s strani terapevta, saj lahko visok nivo cinka v telesu moti absorpcijo bakra in železa.
Funkcije cinka
Cink je esencialni element v sledeh, ki ga telo ne more proizvajati samo, zato ga moramo zaužiti s prehrano. Čeprav v telesu opravlja mnoge funkcije, pa bi še posebej veljalo izpostaviti njegov pomen za pravilno delovanje imunskega sistema.
Oslabljena imunska funkcija po 65. letu starosti vodi v razvoj hudih kroničnih obolenj (rak, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, avtoimunske bolezni, sladkorna bolezen, srčno-žilna obolenja …), saj imajo bakterije, virusi, strupi in rakave celice prosto pot. Poslabša se tudi nadzor telesa nad vnetji.
Kako točno cink zavira vnetne procese v telesu, še ni povsem znano, je pa dobro poznano dejstvo, da se z jemanjem cinka pospeši nastajanje obrambnih celic imunskega sistema, ki so ključnega pomena za zaščito pred obolenji. Starejši ljudje so pogosto nastanjeni v domovih za upokojence, kjer se zaradi bližine drugih ljudi okužbe hitreje prenašajo. V primeru okužbe so starejši ljudje bolj ogroženi, zato je ključnega pomena, da se njihov imunski sistem postavi bakterijam in virusom po robu.
Simptomi pomanjkanja cinka
Pomembno je, da simptome pomanjkanja cinka prepoznamo in ne pripišemo drugim obolenjem. Najpogosteje se pojavljajo sledeči simptomi:
- Nizka splošna odpornost (dovzetnost za infekcijske bolezni in vnetja);
- Izguba las oz. redki lasje;
- Srbeča, pordela, suha in razdražena koža;
- Počasno celjenje ran;
- Izguba apetita;
- Pojav alergij;
- Driske;
- Motnje spanja;
- Pojav aken;
- Razjede v ustih, bele obloge na jeziku;
- Nočna slepota;
- Zmanjšane kognitivne sposobnosti, depresija, razdražljivost;
- Zaostala rast (pri otrocih);
- Zmanjšano nastajanje testosterona (pri moških).
Vzroki za nastanek pomanjkanja cinka
Vzrok za pomanjkanje cinka pri starejših velikokrat predstavlja uživanje nezdrave hrane. Če so kruh, žemljice, kolači in drugi izdelki iz testa bele moke pogosto na našem jedilniku, je tveganje za pomanjkanje cinka znatno povečano. V teh živilih bomo namreč zaman iskali cink.
Naslednja prehranska navada, ki ni priporočljiva za starejše ljudi s pomanjkanjem cinka, je uživanje mlečnih izdelkov. Mlečni izdelki namreč močno ovirajo absorpcijo cinka.
Pri starejših ljudeh se prav tako pojavlja pomanjkanje apetita in zmanjšano izločanje želodčne kisline. Zaradi teh dveh dejavnikov se zmanjša absorpcija vitaminov in mineralov tudi v primeru, da se prehranjujejo idealno (kar se le redkokdo). Poskusi na živalih so pokazali, da so starejše živali potrebovale kar 10x višji odmerek cinka v prehrani, da so ohranjale enak nivo kot mlajše živali.
Ustrezna preskrbljenost s cinkom lahko omili bolezni in podaljša življenje
Zadostna količina cinka je torej ključna za visoko kakovost življenja v pozni starosti. Pomanjkanje cinka, ki je še posebej pogosto pri starejših ljudeh, je ključen dejavnik pri razvoju resnih obolenj, ki so pogosto vzrok za smrt (rak, srčna obolenja …). Jemanje dodatnih odmerkov cinka je v pozni starosti več kot priporočljivo, saj lahko s tem bistveno vplivamo na kakovost in dolžino življenja.