Prezgodaj ostareli zaradi pomanjkanja mineralov

Bolezni | 16. 08. 2021

Osiveli pri petindvajsetih, z osteoporozo pri petintridesetih, na smrt utrujeni pri petinštiridesetih? Včasih so bili mladi ljudje s težavami starostnikov redki kot bele vrane, danes so vsakdanji pojav. Vzrok za to je osiromašena prehrana, s katero ne dobimo potrebnih količin hranil. Pomagamo si lahko tako, da korenito spremenimo prehrano in uživamo ustrezna prehranska dopolnila.

Za staranje je značilno:

 • pešanje fizičnih in umskih sposobnosti,
 • utrujena, zgubana, siva koža, jetrni madeži,
 • sivenje in redčenje las,
 • krhki nohti in zobje,
 • slabšanje vida,
 • starostne bolezni (osteoporoza, artroza, diabetes, artritis, revma, krčne žile).

Za te težave je pred leti veljalo, da pridejo s staranjem, da so značilne za starejše. Danes se pojavljajo pri čedalje mlajših ljudeh.

Osnovni vzrok za ta pojav je osiromašena prehrana, s katero ne dobimo dovolj organskih vitaminov in mineralov. Ker telo ne dobi dovolj hranil iz hrane, začne porabljati svoje zaloge. Tega ne opazimo takoj in neposredno. Nič ne zaboli, nobena rdeča zastavica se ne prikaže. Posledice se prikradejo počasi, skoraj neopazno. Koža postaja čedalje bolj siva in zgubana, lasje se redčijo, zobje postanejo krhki, kosti, ki so največja zakladnica mineralov v telesu in zato bazične, pa porozne. Spomin začne pešati, čedalje bolj smo utrujeni, živčni ali depresivni.

Naša sodobna prehrana je siromašna z minerali in vitamini. Živila, ki jih uživamo danes, vsebujejo veliko manj hranilnih snovi, kot so jih še nekaj desetletji. Jabolka, pridelana leta 2004, so imela v primerjavi z jabolki iz leta 1994 v povprečju za 42 % manj kalija, 59 % manj magnezija, 69 % manj kalcija, 87 % manj železa, 60 % manj fosforja, 42 % manj mangana, 70 % manj bakra, 100 % manj cinka, 26 % manj vitamina B1 in 96 % manj vitamina C.

Vzroki za to, da imajo živila čedalje manj hranilnih snovi, so:
 • pridelava v čedalje bolj osiromašeni prsti, ki jo pri življenju ohranjajo z umetnimi gnojili in strupi,
 • pridelava v rastlinjakih, kjer rastlina s prstjo nikoli ne pride v stik in
 • dolgi transporti, med katerimi sadje in zelenjava dozorita brez sonca in hranilne prsti.

Posledica uživanja osiromašenih živil je logična – manj hranil v živilih, manj hranil v naših telesih. Prazna vreča pa ne stoji pokonci! Telo, ki ga polnimo s praznimi kalorijami (torej z živili, ki so kalorično sicer bogata, a siromašna z minerali in vitamini), je kot prazna, napihnjena vreča, ki se prej ali slej zruši na tla. Brez hranil se procesi v telesu ne morejo uspešno odvijati, organi pa ne morejo opravljati svojega dela. Prej ali slej se zapleteni mehanizem delovanja človeškega organizma sesuje, kar se navzven kaže kot bolezen.

Že dolgo pred izbruhom bolezni nas začne telo tiho opozarjati, da nekaj ni v redu. Postanemo kronično utrujeni, imamo vedenjske motnje, smo nespečni, imamo prebavne težave, depresijo, bolečine v hrbtenici in stopalih … Opozorila sprva preslišimo ali pa vzrok pripišemo slabemu vremenu ali stresu. Tolažimo se, da se staramo in da ne moremo biti večno mladi in vitalni. Ko simptomi ne ponehajo, se morda končno odpravimo k zdravniku. Tam izvemo, da so ti pojavi običajni spremljevalci staranja. Morda dobimo še zdravila. S stanjem in počutjem se sprijaznimo in pridno jemo predpisane tablete. Medtem pa telo še naprej prazni svoje zaloge in se krčevito trudi, da bi nam služilo, a prej ali slej ne zmore več in zboli. Lahko tudi usodno.

Bi radi ostali zdravi in mladostni?

Svoje zdravje in vitalnost lahko ohranimo tako, da poskrbimo za dnevni vnos zadostnih količin mineralov. Minerali, pa tudi elementi v sledovih (npr. magnezij, železo, baker, cink, mangan …) in aminokisline, so nujno potrebni za normalno delovanje organizma. Zelo pomembno je, da so organski in ne anorganski. Anorganski minerali so izdelani kemično, v laboratoriju, najdemo jih tudi v mineralnih vodah. Organski minerali, torej ti, ki jih lahko telo koristno uporabi, so v zelenjavi in sadju.

Organske vitamine in minerale, s katerimi bomo preprečili prezgodnje staranje in ohranili vitalnost in mladostno energijo, lahko dobimo iz:

 • prehrane, ki je bogata s hranilnimi snovmi in sestavljena v skladu s sodobno prehransko piramido,
 • svežih sadno-zelenjavnih sokov,
 • prehranskih dopolnil z minerali (npr. Bazični prašek, BasenGold).

Z njihovo pomočjo bo v telesu spet dovolj mineralov, naše počutje se bo izboljšalo, telo nas bo ubogalo, veselje do življenja in dela se bo vrnilo. Bi radi ostali mladostni do zelo poznih let? Le zakaj ne!

Vas zanima, kakšne so zaloge mineralov v vašem telesu?

Naročite se na testiranje Oligoscan in v nekaj sekundah boste izvedeli, kateri od 20 mineralov vam manjka in katera od 14 težkih kovin vam povzroča težave.

Naročila sprejemamo na spletni strani www.testmineralov.si >>> 

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Magnezij je vsestranski mineral
  Prehrana / 16. 10. 2020

  Magnezij tako kot drugi minerali opravlja pomembne funkcije v telesu. Je četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu; nahaja se v vsaki celici. Simptomi pri pomanjkanju magnezija so: izguba teka, vrtoglavica, migrene, motnje pri delovanju srca, visok krvni tlak, živčnost, zaspanost, preobčutljivost, depresija, zmedenost, krči in bolečine v mišicah. Pomanjkanje magnezija se redko diagnosticira, predvsem zaradi napačnih laboratorijskih preiskav

  PREBERITE VEČ
 • Silicij, mineral lepote
  Prehrana / 26. 06. 2018

  Silicij zavira napredovanje kroničnih vnetnih bolezni, kakršne so dermatitis, luskavic in revmatoidni artritis. Preprečuje aterosklerozo, sladkorno bolezen, alopecijo in osteoporozo, saj poveča vsrkanje kalcija. Skrbi za trdnost, prožnost in gibljivost telesnih tkiv ter zavira staranje. Ime »mineral lepote« si je prislužil s pozitivnim učinkovanjem na zdravje las, kože in nohtov. V telo ga moramo vnesti s hrano, kar je težko, saj sodobna živila vsebujejo le malo silicija.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.