Trebušna slinavka – prevečkrat spregledana žleza

Bolezni | 21. 10. 2019

Čeprav se trebušna slinavka sramežljivo »skriva« za želodcem, je njena vloga za telo še kako pomembna. Izloča namreč številne življenjsko pomembne hormone, ki regulirajo presnovo in druge procese v telesu. Poškodbe in bolezni trebušne slinavke se odražajo na celotnem telesu in imajo praviloma zelo resne posledice (diabetes, rak).

Čeprav se trebušna slinavka sramežljivo »skriva« za želodcem, je njena vloga za telo še kako pomembna. Izloča namreč številne življenjsko pomembne hormone, ki regulirajo presnovo in druge procese v telesu. Poškodbe in bolezni trebušne slinavke se odražajo na celotnem telesu in imajo praviloma zelo resne posledice (diabetes, rak).

Kaj je trebušna slinavka in kakšna je njena vloga v telesu?

Trebušna slinavka je podolgovata žleza, ki leži za želodcem. Sestavljena je iz treh delov – glave, telesa in repa. Glava je povezana z vijugo dvanajsternika, rep pa sega do vranice. Trebušna slinavka je hkrati eksokrina in endokrina žleza. Kot eksokrina žleza izloča v dvanajsternik prebavne encime, ki pomagajo pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov (amilaza, lipaza, proteaze). V dvanajsternik izloča tudi pankreatični bikarbonat, ki nevtralizira želodčno kislino. Endokrine celice trebušne slinavke (t.i. Langerhansovi otočki) izločajo inzulin in glukagon. To sta hormona, ki uravnavata koncentracijo krvnega sladkorja. Nepravilno delovanje teh celic vodi v sladkorno bolezen.

Bolezni trebušne slinavke

1. Vnetje trebušne slinavke (pankreatitis)

Ločimo akutni in kronični pankreatitis. Do vnetja pride, ker se pankreatični encimi sprostijo že v trebušni slinavki namesto v prebavni cevi. Ker encimi razgrajujejo maščobe in beljakovine, pride do poškodb trebušne slinavke. Iz poškodb se razvije vnetje. Encimi, ki preko ran zaidejo v kri, poškodujejo srce, ledvica in pljuča. Kronično vnetje trebušne slinavke je pogostejše pri moških, botruje pa mu pretirano uživanje alkohola. Kronični pankreatitis se razvija postopoma (v povprečju 15 let), njegove posledice pa so nepopravljive poškodbe žleze, zaradi katerih je lahko hudo moteno izločanje pankreatičnih hormonov.

Simptomi vnetja trebušne slinavke so: bolečine v žlički, napetost v trebuhu, slab tek, slabost, bruhanje, izguba teže in driska. Obolenje je na srečo precej redko, saj prizadene približno dva na 10.000 ljudi. Močne bolečine zaradi vnetja se začnejo pojavljati, ko je poškodovanih že okoli 70% organa, zato je vnetni proces težko odkriti dovolj zgodaj. Vneto tkivo se ne pozdravi, temveč zabrazgotini, preostalo zdravo tkivo pa mora opravljati naloge celotnega organa.

2. Izčrpanje trebušne slinavke (pankreasna insuficienca)

Zmanjšano delovanje trebušne slinavke povzroča zmanjšano izločanje hormonov trebušne slinavke in prebavnih encimov. Ker ostaja hrana le delno prebavljena, prihaja do napihnjenosti, slabosti, vetrov, krči, bruhanja, driske, izgube apetita in posledičnega hujšanja. Hranila se brez prebavnih encimov ne morajo absorbirati (izločajo se z blatom), zato jih telesu primanjkuje. Povod za izčrpanje trebušne slinavke največkrat leži v drugem bolezenskem stanju, kot so npr. akutni in kronični pankreatitis, celiakija in invazivni kirurški posegi na področju zgornjih prebavil.

Zaradi slabo prebavljene hrane nastane še en problem, in sicer pretirano nastajanje histamina. Presežke histamina povezujemo s senenim nahodom, alergijami in preobčutljivostmi na hrano in izpuščaji na koži. Ker v debelo črevo zaide nadpovprečno veliko neprebavljenih delcev, se pretirano razmnožijo tiste bakterije, ki so odgovorne za razkrajanje tovrstnih delcev. Hrane in življenjskega prostora za druge bakterije je premalo, kar povzroči porušenje črevesne flore. Bakterije, ki razkrajajo slabo prebavljene delce v debelem črevesju, pri svojem delu sproščajo velike količine plinov. Prav ti plini povzročajo napihnjenost in zelo smrdeče vetrove z vonjem po gnilih jajcih.

3. Rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke vznikne iz celic organa in povzroča njihovo nenadzorovano rast in širjenje, tudi v druge organe telesa. Rak trebušne slinavke je sedma najpogostejša oblika raka v Evropi ter četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Spada med najbolj agresivne in smrtonosne oblike raka.

Poznamo več vrst raka trebušne slinavke, najpogostejši pa je adenokarcinom oz. maligna novotvorba žleznega tkiva. Največ primerov raka trebušne slinavke nastane v eksokrinih celicah žleze, v endokrinih celicah izvira zgolj 1 – 2 % primerov raka na trebušni slinavki. Slednji so načeloma manj agresivni. Simptomi raka trebušne slinavke zajemajo slab tek, temen urin, svetlo obarvane iztrebke, zlatenico ter bolečine v hrbtu ali trebuhu.

Simptomi se pojavijo relativno pozno, ko je rak že precej razvit in se je morda že razširil v druge dele telesa. Pogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh, kadilcih, ljudeh s preveliko telesno težo, sladkorno boleznijo in dedno nagnjenostjo k bolezni. K povečanemu tveganju pripomore tudi pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Bolezen se zdravi s kirurškim posegom in kemoterapijo. Velikokrat je potrebno tudi simptomatsko zdravljenje.

4. Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je najpogostejša bolezen endokrinega dela trebušne slinavke. Poznamo dva tipa sladkorne bolezni – tip 1 in tip 2. Pri tipu 1 pride do imunskega uničenja celic, ki proizvajajo inzulin, zato ga primanjkuje. Sladkorna bolezen tipa 1 je običajno prirojena in dedna.

Drugi tip sladkorne bolezni je veliko pogostejši (okoli 80 – 90% primerov) in je posledica nezdravega življenjskega sloga. Pri tem tipu sladkorne bolezni se inzulin običajno normalno sprošča v krvni obtok, vendar ga receptorji ne prepoznajo več. Ker so receptorji za inzulin neobčutljivi, se krvni sladkor ne spusti na prvotno raven. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko sprožita tudi nepravilno izločanje inzulina iz trebušne slinavke in nepravilno izločanje glukoze iz jeter.

Število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 vztrajno raste, trenutno za njo trpi okoli 2,8% svetovnega prebivalstva. V Sloveniji je trenutno okoli 100.000 sladkornih bolnikov, število obolelih pa strmo raste. Z lahkoto jo označimo za eno izmed civilizacijskih bolezni, saj jo povzroča kombinacija stresa, pomanjkanja telesne aktivnosti, debelosti in pretiranega uživanja sladkorja.

5. Metabolni sindrom

Metabolni sindrom imenujemo tudi sindrom X ali sindrom inzulinske rezistence. Bolezen naj bi imel že vsak 4. prebivalec Zahoda. Na razvoj bolezni vplivajo tako geni kot tudi moderen življenjski slog.

Gre za presnovno bolezen, za katero so značilni naslednji simptomi: trebušna debelost, inzulinska rezistenca (odpornost telesa na inzulin), povišan nivo glukoze v krvi, nepravilna presnova maščob in sečne kisline, dislipidemija (nenormalne vrednosti krvnih maščob) in povišan krvni tlak.

Ljudje z metabolnim sindromom imajo močno povišano tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ateroskleroze, možganske kapi in diabetesa. Zdravniki bolezen zdravijo simptomatsko, torej vsak simptom posebej. Celoten problem pa je mogoče dolgoročno (a ne brez truda) rešiti s spremenjenim življenjskim slogom.

6. Celiakija

Celiakija je imunska bolezen, pri kateri se zaradi uživanja glutena oz. njegovega izvlečka gliadina poškodujejo resice tankega črevesja. Poškodovane resice tankega črevesja ne morejo normalno sprejemati hranil, zato prihaja do pomanjkanja mineralov in vitaminov, prav tako oslabi imunski sistem.

Bolniki s celiakijo si pomagajo z brezglutensko dieto, po kateri se resice navadno obnovijo. Če pa se kljub ustrezni dieti pojavljajo težave, velja pomisliti na zmanjšano delovanje trebušne slinavke. Takšnih primerov bolezni je okoli 10%. Težave s prebavo povzroča premajhno izločanje hormonov in encimov, ki bi poskrbeli za razgradnjo hrane.

Trebušna slinavka z energijskega vidika

Trebušna slinavka je simbol empatije in skrbi, ne samo do drugih, temveč tudi do sebe. Njeno izločanje hormonov koordinira številne procese v telesu, zato trebušno slinavko povezujemo z zmožnostjo samokontrole. Porušeno ravnovesje trebušne slinavke zrcali nizko spoštovanje do sebe ali drugih, izgubo samokontrole ali ukvarjanje s skrbmi in mislimi, nad katerimi nimamo nadzora.

Naravno zdravljenje obolele trebušne slinavke

1. Topli obkladki in masaža: Masaža in topli obkladki (ali topel tuš) spodbujajo delovanje trebušne slinavke. Tople obkladke položimo na trebuh za največ 15 minut in pri tem pazimo, da ne pride do opeklin.

2. Probiotiki spodbujajo delovanje trebušne slinavke in zmanjšuje količino sladkorja v krvi in urinu.

3. Pravilno prehranjevanje: Pri težavah s trebušno slinavko ni pomembno samo to, kaj jemo, temveč tudi to, kako hrano prežvečimo. Le tako se bo hrana ustrezno prebavila in jo bo lahko telo v celoti izkoristilo. Jemo počasi, uživamo manjše obroke, pri jedi se ne pustimo motiti z delom, televizijo ali katerimikoli drugimi možnimi povzročitelji stresa.

Priporočljiva živila pri težavah s trebušno slinavko so: kruh za diabetike, sojini kalčki, trpke solate (endivija, cikorija, regrat …), sadne kaše z nesladkanimi kosmiči, pusto meso, kalčki, hren, kreša, ohrovt, zelje, čebula, olivno olje, gozdni sadeži, jabolka, mlečni izdelki z manj maščobe, enolončnice, zeliščni čaji, dušena zelenjava …

Živila, ki se ne priporočajo: ocvrta, mastna, predelana hrana, alkohol, sladkor, svež kruh in slaščice, predelano meso (salame, pršut, paštete, slanina …), ocvirki, polnomastni mlečni izdelki, surovo sadje in zelenjava, jajca, močne začimbe, majoneza, mokaste jedi.

4. Medicinska goba svetlikava pološčenka (reishi): Goba prinaša izredno dobre rezultate pri zdravljenju raka trebušne slinavke. Na Vzhodu jo s pridom uporabljajo že več kot 4.000 let. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in močne antioksidante. Omili tudi stranske učinke kemoterapije.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Histaminska intoleranca
  Prehrana / 01. 02. 2022

  Ali se vam dogaja, da pico včasih prenesete dobro, spet drugič pa vas že pol ure po obroku začne boleti trebuh in dobite drisko? Se vam po avokadovem namazu kdaj pojavita koprivnica in srbečica? Vam zaradi peščice oreščkov otečejo prsti? Se zaradi grižljaja kvašenega peciva nenadoma počutite izčrpane in vas začne po vsem telesu srbeti?

  PREBERITE VEČ
 • Preveč ali premalo želodčne kisline?
  Bolezni / 06. 07. 2021

  Ste vedeli, da je pomanjkanje želodčne kisline prav tako škodljivo kot njen presežek? Presenetljivo se simptomi, kot so tiščanje v želodcu, spahovanje in zgaga, pojavljajo v obeh primerih. Prav zaradi tega so tudi zdravniki pogosto zmotijo pri diagnozi. V primeru, da imamo premalo želodčne kisline, lahko zdravila za zaviranje nastanka želodčne kisline povzročijo veliko škode. Preproste naravne substance so velikokrat boljša in varnejša alternativa.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.