Kako uspešno razkisati telo

Razstrupljanje | 03. 04. 2020

Med razkisanjem telesa se moramo strogo držati bazične diete. To pomeni, da mora biti na našem jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil, ki zakisajo telo. Vendar so za čim hitrejše razkisanje telesa, poleg bazične diete, potrebni še drugi ukrepi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Razkisanje telesa ponavadi traja od 4 do 18 mesecev, odvisno od tega, koliko smo zakisani.

Zakisanost svojega telesa lahko sami izmerimo in sicer z merjenjem pH vrednosti urina. Merimo ga z INDIKATORJEM ZA MERJENJE pH najmanj tri dni, vsakokrat, ko gremo na stranišče. Vrednosti vnašamo v diagram, pri čemer upoštevamo tudi čas, ko smo opravili merjenje. Posamezne vrednosti merjenj povežemo v krivuljo. Krivulja idealno zdravega človeka se giblje med 6 in 8 pH. Če so naše izmerjene vrednosti pod ali nad idealnimi vrednostmi, smo zakisani.

Predlagamo, da te ukrepe proti zakisanosti izvajate tri mesece, potem pa za tri dni prekinete z njimi. Četrti in peti dan si zopet merite pH urina. Na takšen način boste lahko sami ugotovili, kako se je stanje izboljšalo in koliko ste še zakisani. Če je urin še vedno izven priporočenih mej, nadaljujemo z razkisanjem telesa.

 1. Zjutraj, takoj ko vstanemo, spijemo najmanj 0,5 litra čiste vode (prečiščene, izvirske, ustekleničene). Telesu s pitjem vode pomagamo, da izloči strupe, ki so se zbrali čez noč. Večini ljudi, ki so zakisani, primanjkuje vitaminov, mineralov in encimov, zato lahko dan začnejo z dodatno količino vitalnih snovi v obliki sveže stisnjenih sokov. Sok naj bo predvsem iz zelenjave in surovin ekološkega izvora. Vodo ali sveže stisnjen sok je treba zaužiti najmanj 15 minut pred zajtrkom.
 2. Bazični zajtrk po navodilih iz tabele (na primer samo sadje ali hrustljavi kruhki z zelenjavnim namazom). Bolj smo zakisani, večji delež bazičnih živil mora biti na jedilniku.
 3. Zaradi zakisanosti telesa moramo čez dan piti veliko vode in bazičnih mineralov. Takoj po zajtrku si pripravimo mešanico iz 1,5 litra čiste vode in BAZIČNEGA PRAŠKA. Ta mineralni napitek pijemo po požirkih ves dan. Kdor želi, si lahko za kontrolo z lakmusovim papirjem izmeri vrednost pH urina: ob uživanju mineralov naj bo vrednost pH (čez dan) med 7 in 7,6. Če je vrednost urina podnevi nižja (prekisla), dodamo več bazičnih mineralov, če je previsoka (preveč bazična), zmanjšamo odmerek.
 4. Bazično kosilo (na primer dušena ali pečena zelenjava s krompirjem, velika solata z malo piščančjih prsi).
 5. Popoldne ne pozabimo na pitje bazičnih mineralov iz točke 3. Seveda moramo čez dan spiti več kot 1,5 litra vode (priporočilo: na 25 kilogramov telesne teže liter vode), zato poleg mešanice z bazičnimi minerali (citrati) pijemo tudi čisto vodo ali čaj, ki ga prav tako skuhamo iz čiste vode.
 6. Bazična večerja (na primer zelenjavna enolončnica, jajca z zelenjavo in kosom polnozrnatega kruha).
 7. Kadar smo zelo zakisani, je priporočljivo, da se določeno obdobje (na primer prve tri tedne, ko začnemo z dieto) KLISTIRAMO Z BAZIČNIMI MINERALI. Glede na potek dneva se lahko klistiramo že zjutraj, ko opravimo veliko potrebo, ali pa popoldne oziroma zvečer, ko pridemo iz službe in imamo več miru. Za bazični klistir zmešamo liter vode s četrtino čajne žlice bazičnih mineralov. Med klistiranjem ves čas masiramo trebuh v liniji od anusa po črevesju navzgor in poskušamo zadržati bazični klistir najmanj 10 minut.
 8. Razkisanje telesa lahko pospešimo z BAZIČNIMI KOPELMI. Če nimamo kopalne kadi, priporočamo nožne kopeli, ki jih izvajamo vsak dan in naj trajajo od 30 do 60 minut. Kopeli celega telesa izvajamo en- do dvakrat na teden in morajo trajati najmanj 90 minut. Razkisanje telesa z bazičnimi kopelmi je zelo učinkovito (tudi v borbi proti celulitu), zato tega ukrepa ne smemo preskočiti ali zanemariti.
 9. Pred spanjem telesu spet privoščimo dodatne vitamine, minerale in encime, kot smo opisali v točki 1. Vendar pred spanjem zaužijemo manj vode (na primer samo dva decilitra vode) kot zjutraj. Dodatne vitalne snovi bodo telesu ponoči pomagale pri razstrupljanju. Aktivna so še zlasti jetra, preko katerih tudi razkisamo telo.

Če boste zaradi spremenjenega jedilnika preveč lačni, si svoje obroke začinite z visoko kakovostnimi hladno stiskanimi olji (laneno, olivno, MCT). Na dan priporočamo 2 do 3 jedilne žlice olja, ki nasiti in ne zakisa telesa.

Časovni potek

Lažja zakisanost

Močna zakisanost

1.

takoj, ko vstanemo

 0,5 litra čiste vode  0,5 litra čiste vode s sveže stisnjenim sokom

2.

zajtrk

 > 70 % bazična živila  > 80 % bazična živila

3.

dopoldne

 1,5 litra čiste vode z bazičnim praškom (bazični minerali s citrati)  1,5 litra čiste vode z bazičnim praškom (bazični minerali citrati)

4.

kosilo

 > 70 % bazična živila  > 80 % bazična živila

5.

popoldne

 pitje bazičnega napitka iz točke 3  pitje bazičnega napitka iz točke 3

6.

večerja

 > 70 % bazična živila  > 80 % bazična živila

7.

čez dan

—–

 bazični klistirji (liter vode, ¼ čajne žlice bazičnega praška)

8.

čez dan

 • vsak drugi dan: nožna kopel 30-60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
 • vsak tretji ali četrti dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)
 • vsak dan: nožna kopel 30-60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
 • vsak tretji dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)

9.

pred spanjem

—–

 0,2 litra čiste vode s sveže stisnjenim sokom

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Jutranja srčna kap in zakisanost
  Razstrupljanje / 03. 12. 2017

  Če bi se odločila in postala terapevtka (zdravilka), bi se najbolj posvetila zakisanju. Z zakisanostjo je povezanih toliko civilizacijskih boleznih, da mi ne bi zmanjkalo dela. Najtežje bi bilo ljudi prepričati, da lahko s tako banalnimi ukrepi, kot je razkisanje telesa, preprečijo nastanek bolezni, pa tudi ozdravijo.

  PREBERITE VEČ
 • Zmeda v glavi zaradi pomanjkanja hranil
  Prehrana / 18. 11. 2017

  O hrani največkrat razmišljamo kot o viru kalorij – če jih bo preveč, se bomo zredili, če premalo, pa izgubili kakšen odvečen kilogram. Jemo predvsem zato, da bi se nasitili in dobili dovolj energije za vsakodnevne opravke. Pri tem pozabljamo, da mora biti hrana predvsem vir hranil, brez katerih organizem ne more uspešno delovati.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.