Zmeda v glavi zaradi pomanjkanja hranil

Prehrana | 18. 11. 2017

O hrani največkrat razmišljamo kot o viru kalorij – če jih bo preveč, se bomo zredili, če premalo, pa izgubili kakšen odvečen kilogram. Jemo predvsem zato, da bi se nasitili in dobili dovolj energije za vsakodnevne opravke. Pri tem pozabljamo, da mora biti hrana predvsem vir hranil, brez katerih organizem ne more uspešno delovati.

Prehrana hitro in neposredno vpliva na funkcije možganov

Možgani se na pomanjkanje vode in hranil odzovejo veliko hitreje kot ostali organi, ker so presnovno izjemno aktiven organ. Porabijo ogromno energije, zato potrebujejo še zlasti veliko hranil – t.i. »hrano za možgane«.

Nujno potrebna hranila za pravilno delovanje možganov so:

Najpomembnejše: omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so nujno potrebne za normalno delovanje možganov. Iz njih je sestavljena zunanja ovojnica možganskih celic, skozi katero potujejo živčni impulzi. Zaradi učenja in pomnjenja se ustvarjajo nove povezave med živčnimi celicami, a le, če je v možganih prisotnih dovolj omega-3 maščobnih kislin.

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin v možganih povzroči nastanek motenj pozornosti, shizofrenijo, demenco, disleksijo, nihanje razpoloženja in depresijo.

Omega-3 maščobne kisline najdemo v hrani živalskega kot tudi rastlinskega izvora: npr. v divjem lososu, orehih in kiviju. Laneno olje ima izmed vseh olj največji delež omega-3 maščobnih kislin, med živalskimi viri so na prvem mestu ribja olja (pomembno je, da so prečiščena, brez težkih kovin, kot so v izdelku Omegan 750).

Vas muči pomanjkanje koncentracije, pred vami pa je še kar nekaj ur napornega dela v službi?

Priporočamo vam, da preizkusite naslednje načine za preganjanje megle iz možganov:

1. Kakav

Kakavova zrna so znana zaradi svojih učinkov na zdravje. Ker vsebujejo antioksidante, flavonoide, katehin in teobromin, nam zelo hitro izboljšajo razpoloženje in umske sposobnosti. Za tak učinek pa morajo biti kakavova zrna ekološko pridelana in predelana le toliko, kot je nujno potrebno, da se dragocene sestavine ne uničijo.

2. Ginko

Ginko je že stoletja znan kot rastlina za dober spomin, saj izboljšuje sposobnosti pomnjenja. Najnovejše raziskave so to tudi znanstveno dokazale: po zaužitju ginka se pretok krvi v možgane okrepi, ker le-ta vpliva na elastičnost krvnih žil. Posledica je, da so možgani bolje oskrbovani s kisikom, hranili in glukozo, kar pozitivno vpliva na njihovo delovanje.

3. Čista voda

Večina ljudi pije premalo vode, zato so skoraj neprestano dehidrirani, posledično pa utrujeni in nerazpoloženi. Že ob najmanjšem pomanjkanju (1 ali 2 % vode) nastopijo značilni simptomi: glavobol, nezbranost, utrujenost, razdražljivost in počasnost. Pomembno je, da vsak dan popijemo dovolj vode (1 liter na vsakih 25 kg telesne teže). Prav tako pomembno pa je tudi to, da je ta voda čista, brez strupov, težkih kovin, hormonskih motilcev in pesticidov. Vodo lahko prečistimo sami z različnimi filtri (npr. z Reverzno osmozno napravo za čiščenje in revitaliziranje vode). Več o tej temi si lahko preberete v članku Zakaj moramo piti dovolj vode?

Nasvet: kupite kakovostno plastenko ali steklenico, jo napolnite s čisto ali prečiščeno vodo in postavite na delovno mizo. Zadajte si nalogo, da boste vsak dan v delovnem času izpraznili vsaj 2 steklenici vode.

Še nekaj nasvetov:

 • Vsak dan pojejte veliko raznobarvne zelenjave in sadja. Antioksidanti igrajo ključno vlogo pri zaščiti celic možganov pred poškodbami, ki jih povzroči oksidacijski stres.
 • Namesto, da lakoto med obroki tešite s piškoti iz bele moke in trans maščob, žejo pa s sadnimi nektarji, v katerih je več sladkorja kot sadja, si raje privoščite »hrano za možgane«: oreške, sveže sadje in čisto vodo.
 • Ne bojte se zdravih maščob (več o njih preberite v članku Zakaj so maščobe zdrave?), saj ohranjajo zdravje ožilja in učinkovito cirkulacijo krvi. Brez te pa hranila ne bodo mogla prispeti do možganskih celic.

Vas zanima, kakšne so zaloge mineralov v vašem telesu?

Naročite se na testiranje Oligoscan in v nekaj sekundah boste izvedeli, kateri od 20 mineralov vam manjka in katera od 14 težkih kovin vam povzroča težave.

Naročila sprejemamo na spletni strani www.testmineralov.si >>>

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Antioksidanti – varuhi celic
  Prehrana / 21. 10. 2022

  Prosti radikali spadajo med povzročitelje številnih bolezni. Napadajo naše celice, pri tem pa jih lahko poškodujejo do te mere, da niso več sposobne opravljati svojih funkcij. Več kot je poškodovanih celic, slabše deluje napadeni organ. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo v takšni situaciji začela razvijati bolezen. Na srečo antioksidanti učinkovito branijo celice pred napadi škodljivih prostih radikalov.

  PREBERITE VEČ
 • Prezgodaj ostareli zaradi pomanjkanja mineralov
  Bolezni / 16. 08. 2021

  Osiveli pri petindvajsetih, z osteoporozo pri petintridesetih, na smrt utrujeni pri petinštiridesetih? Včasih so bili mladi ljudje s težavami starostnikov redki kot bele vrane, danes so vsakdanji pojav. Vzrok za to je osiromašena prehrana, s katero ne dobimo potrebnih količin hranil. Pomagamo si lahko tako, da korenito spremenimo prehrano in uživamo ustrezna prehranska dopolnila.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.