Tanki lasje

Bolezni | 15. 01. 2018

Ena izmed posledic pomanjkanja hranil so tudi tanki lasje. S stanjem naših las se lahko sprijaznimo, ali pa se odločimo za spremembo pri prehranjevanju, kar je dolgoročno bolj pametno. Rešitev je zelo preprosta: ugotoviti moramo, katerih hranilnih snovi nam primanjkujejo in jih začeti uživati v večjih količinah. Vzroki za tanke lase pa so tudi še drugi (npr. ščitnica, kemikalije).

Možni vzroki za tanke lase so:

1. Pomanjkanje vitamina D

Raziskave kažejo, da 40 do 60 % ljudem primanjkuje vitamina D; odstotek je še večji med nosečnicami. Strah pred škodljivimi posledicami sončenja, delo in bivanje v zaprtih prostorih so povzročili, da smo ljudje premalo zunaj, na sončni svetlobi. Vitamin D tvorimo sami, a je za to treba biti na soncu, seveda brez zaščitnih krem. Dobra novica je, da zadošča 20 minut sončne svetlobe na dan. Žal je le poleti sonce dovolj močno, pozimi si pomagamo s prehranskimi dopolnili (z vsaj 1000 IE vitamina D). Pomanjkanje vitamina D sčasoma povzroči šed veliko hujše težave: diabetes, visok krvni pritisk, srčno kap, depresijo, težave z dlesnimi, multiplo sklerozo.

2. Pomanjkanje določenih aminokislin (npr. lizina) in elementov (silicij, železo, cink)

Osnovni gradniki las so beljakovine. Če telo nima dovolj ustreznih beljakovin, se to najprej pozna na laseh, ki začnejo izpadati, postanejo krhki in tanki. Telo obstoječe zaloge beljakovin hrani za delo vitalnih organov, lasje so na zadnjem mestu po pomembnosti, zato pomanjkanje beljakovin najprej opazimo prav pri laseh. Prehrani moramo dodati dovolj kakovostnih beljakovin (največ lizina je v žitih in rižu) ter mu zagotoviti minerale organskega izvora, torej iz sadja in zelenjave (Cellagon Felice).

3. Hormonsko neravnovesje

Že sredi 30-ih začne proizvodnja nekaterih hormonov v ženskem telesu upadati, kar lahko pripelje do hormonskega neravnovesja. Več o tej temi smo pisali v članku Na moji glavi je vedno manj las.

4. Stres in nezdrave življenjske navade

Slabšanje kakovosti las je lahko prvi pokazatelj, da smo duševno in fizično preobremenjeni. Lasje zaradi teh preobremenitev nehajo rasti, saj telo življenjske sile hrani za delovanje vitalnih organov, med katere lasje ne sodijo. Lasje zastajajo v rasti, po 2 do 3 mesecev izpadejo in postajajo čedalje bolj redki. Ponovno je treba vzpostaviti čustveno in fizično ravnovesje in se naučiti upravljati s stresom. Pozitivni učinki ponovnega ravnovesja se bodo kmalu pokazali tudi na laseh.

5. Težave s ščitnico

Slabo delovanje ščitnice je eden najpogostejših vzrokov za tanke lase pri ženskah. Zaradi motenj v delovanju ščitnice več las izpade kot pa jih začne rasti, zato jih je sčasoma na glavi čedalje manj.

6. Zakisanost

Sodoben način življenja, premalo spanja, nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja in sončne svetlobe, ne vodijo le v hormonsko neravnovesje, pač pa tudi v številne druga neravnovesja v funkcijah v telesu, ki jih telo čedalje težje uravnava. Porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu zaradi pomanjkanja mineralov vodi v kronično zakisanost telesa. Da bi telo obdržalo življenjsko pomembno ravnovesje, začne minerale jemati tudi iz las, in njihova kakovost se hitro poslabša. Rešitev: razkisanje telesa in uživanje mineralov organskega izvora.

7. Škodljive kemikalije v izdelkih za nego las

Številni izdelki za nego las vsebujejo strupene kemikalije, ki poškodujejo lase. Pri tankih laseh zato izdelke za nego las izbiramo bolj pazljivo. Še zlasti pogost je Natriumlaurysulfat, ki slabi imunski sistem in poškoduje lasni folikel. Rešitev: svetujemo uporabo kakovostnih bazičnih izdelkov za lase (npr. Gel za tuširanje + šampon Ovimed), ki lase okrepijo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Adijo, suha koža!
  Bolezni / 04. 12. 2017

  Z levo roko se je dotaknil njene rame in pobožal žametno kožo okrog vratu. »Kako mehka je koža na njegovi roki,« je pomislila. Prsti so se nekaj sekund igrali z njenimi lasmi, nato pa počasi zdrseli po hrbtenici in se ustavili tik nad ...

  PREBERITE VEČ
 • 10 posledic nabiranja strupov v telesu
  Razstrupljanje / 27. 11. 2017

  Strupi pridejo v naše telo vsak dan in iz različnih virov. Telo uporablja različne mehanizme za izločanje teh strupov. Dokler lahko izločimo toliko strupov, kot jih dobimo, ostanemo zdravi. Ko pa je strupov preveč in se začnejo nalagati v telesu, se pojavijo prve zdravstvene težave. Več strupov imamo vskladiščenih, hitreje bomo zboleli.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.