Na moji glavi je vedno manj las

Bolezni | 09. 11. 2017

Močni, zdravi in lepi lasje so simbol zdravja in vitalnosti. Izpadanje las je povsem normalen pojav, saj imajo tudi lasje svojo življenjsko dobo. Kadar pa nam na dan izpade več kot 100 las, to ni več nekaj običajnega. Vzrokov za prekomerno izpadanje las je veliko. O njih, pa tudi o tem, kaj lahko naredimo za ohranitev bujne pričeske, si preberite v članku.

Ste tudi vi že opazili, da si čedalje več mlajših moških brije glavo? Radi bi prikrili vedno večjo plešo in redke lase. Ženske pa med obiskom frizerke zgrožene slišijo tale stavek: »Gospa, na vaši glavi sem odkrila več vrtinčastih zaplat z zelo malo las.« Mislite, da je tako zaradi evolucije? Ni, razen če ima evolucija kaj opraviti z dejstvom, da je naša prehrana čedalje bolj borna s hranili, da smo okolje in sebe temeljito zastrupili in da marsikomu nagajajo hormoni.

Prekomerno izpadanje las je le simptom dogajanja v telesu, ki je v slabem stanju zaradi

  • zakisanosti oziroma pomanjkanja mineralov,
  • zastrupljenosti s strupi (najnevarnejše so težke kovine),
  • hormonskih motenj.

Zakisanost oziroma demineralizacija nastane zaradi zmanjšane absorpcije hranil, slabe prehrane ali povečane porabe mineralov (npr. v nosečnosti, med hujšanjem ali pri intenzivni telesni aktivnosti). Zakisanost telesa je neposredno povezana s primanjkljajem mineralov, zato jih telo jemlje tam, kjer jih lahko: v kosteh, nohtih in laseh. Za večino sodobnih zahodnjakov velja, da postane njihovo telo, po letih bolj ali manj stresnega in nezdravega življenja, zakisano. Eden najbolj očitnih simptomov, da je z našimi zalogami mineralov vse slabše, pa je izpadanje las. Ali smo ali nismo zakisani, najlažje ugotovimo z Indikatorjem za merjenje pH.

Zastrupitev s strupi

Strupe, ki bi se jih telo rado znebilo, najprej odloži v maščobna in vezivna tkiva, nato pa v mišice, sklepe in tudi lase. Ko se v laseh nabere preveč strupov, odpadejo, saj se jih telo želi znebiti, da ne bi zboleli. Najpogostejši vzroki za zastrupitev so težke kovine.

Težke kovine že kot nerojeni otroci dobimo od svojih mam (ki imajo amalgamske zalivke), kasneje jih dobimo s cepivi in amalgamom, ves čas življenja pa iz okolja (zrak, hrana, voda). Prisotnost težkih kovin lahko ugotovimo s posebnih urinskim testom, iz telesa pa jih odstranimo s pomočjo alg, čemaževe in koriandrove tinkture. Zavedati se moramo, da so težke kovine močni živčni strupi, ki jih je zelo težko odstraniti iz telesa, zato je najboljša preventiva. Več o tem lahko preberete v članku Za razstrupljanje potrebujemo čiste alge.

Hormonske motnje

Hormonsko neravnovesje prav tako lahko povzroči prekomerno izpadanje las. Premalo testosterona in progesterona ter preveč estrogena razredči naše lase. Več o hormonih lahko preberete v članku Kateri hormoni morajo biti v ravnovesju? Če bi radi preverili, ali vaši lasje izpadajo zaradi hormonskega neravnovesja, lahko naredite hormonski test s slino.

Kaj lahko sami takoj naredimo za zdrave in močne lase?

Iz prehrane izločimo živila, ki nam kradejo minerale (sladkor v vseh oblikah, prečiščene ogljikove hidrate) in zmanjšajmo količino mesa. Če ste zakisani, jemljite Bazični prašek. Mogoče ne bo preprečil izpadanja las, lahko pa ga zmanjša ali zaustavi.

Vaš življenjski stil naj bo takšen, da boste v telo dobili čim manj strupov. Pijte čisto vodo, se veliko gibajte na čistem zraku, jejte zdravo hrano. Težke kovine dobimo predvsem iz amalgamskih zalivk, še več pa pri njihovi odstranitvi, zato previdno pri sanaciji zob.

Cellagon felice je sadno-zelenjavni napitek, ki je narejen posebej za krepitev las, nohtov in kože. Slajen je s stevijo in se poljubno razredči z vodo.

Pri močnem izpadanju las vam svetujemo, da naredite test za težke kovine in hormonski test. Tako boste najlažje odkrili vzroke za izpadanje las, predvsem pa preprečili, da ostanete brez njih.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.