Kako razstrupiti telo – 1. del

Razstrupljanje | 27. 11. 2017

»Ah, strupi so ja povsod, ne moremo se jim izogniti, zakaj bi torej pazil na to, kaj jem in pijem?« Če ste tudi vi takšnega mnenja, spadate v večino zahodnjakov, ki jim ni mar za svoje zdravje. Problem s strupi je res ta, da se jim težko izognemo, ker so skoraj povsod.

Poleg tega se nalagajo zelo počasi, v majhnih dozah, in nam škodujejo šele po več letih ali celo desetletjih. Problematična je tudi diagnostika. Kaj lahko sploh naredimo? Lahko pazimo na prve simptome in se pravočasno razstrupimo, čeprav bi morali vsaj enkrat na leto narediti »generalko« in pošteno očistiti telo. Zelo učinkoviti so se izkazali enodnevni posti; o tem smo poiskali v članku Enodnevni post – garancija za zdravje!

Od kod dobimo največ strupov?

 • Ostanki pesticidov, herbicidov in fungicidov v prehrani in nefiltrirani vodi.
 • Kemikalije v oblačilih, hišnem tekstilu, električnih aparatih in pohištvu.
 • Težke kovine in kemikalije v zobnih zalivkah in cepivih.
 • Kemikalije v sredstvih za čiščenje in pranje.
 • Kemikalije v kozmetiki in izdelkih za nego telesa (zobne paste, dezodorant).
 • Kemikalije iz zdravil.
 • Kemikalije v tatujih.
 • Kemikalije v gradbenih materialih (barve, lepila, impregnacijska sredstva, laki, talne obloge, izolacijska sredstva).
 • Kemikalije v embalaži (folija, konzerve), umetnih materialih (posode za shranjevanje), plastenkah, posodi (teflon).

Sedem znakov, da smo s strupi preveč obremenjeni

Prevečkrat pozabimo, da so za strupe najbolj občutljivi otroci. Njihov imunski sistem in mehanizmi za razstrupljanje telesa še namreč niso popolnoma razviti, zato jim že majhne doze strupov zelo škodujejo. Strupi poškodujejo celice in motijo delovanje celega telesa, vključno z živčnim sistemom.

Z zbiranjem strupov začnemo že kot embrio (v materinem telesu). Medtem ko akutno zastrupljenost, na primer z zdravili ali čistili, hitro opazimo, na postopno nismo pozorni. Leta in leta se v telesu odlagajo minimalne doze, dokler ni »sod poln« in resno zbolimo. Takrat nihče ne zna povedati, koliko strupov imamo v sebi in kje smo jih dobili. Zato tudi ne vemo, kateri strupi nam delajo največ težav in zdravljenje je zelo oteženo.

Veliko strupov povzroča močne psihične simptome, zato so prve diagnoze po navadi napačne. V Sloveniji je diagnostika strupov v telesu slaba, v tujini obstajajo laboratoriji, kjer lahko samoplačniško naročimo analize. Kakovost teh testov je zelo različna, tudi cene, zato se moramo dobro pozanimati, komu zaupati analizo.

Preventiva in samopomoč sta pri strupih najboljša odločitev. Če imate enega ali več od spodaj opisanih simptomov, je lahko vaše telo preobremenjeno s strupi. Ni pa nujno, da so ti simptomi nastali samo zaradi prevelike količne strupov, zato je potrebno izločiti druge možnosti.

1. Kronična utrujenost

Mislimo na stalno utrujenost, ko kljub zadostni količini spanca ne moremo funkcionirati. Utrujeni smo že zjutraj, niti iz postelje ne moremo vstati, pa čeprav smo spali osem ali več ur. Tudi jutranja kavica nam ne pomaga … Ljudski rek pravi: »Utrujenost je bolečina jeter«. Jetra so pomemben organ za razstrupljanje. Če so utrujena oziroma preobremenjena, potem strupi ostajajo v telesu. Več o tem preberite na povezavi Čiščenje jeter.

Največji organ za razstrupljanje pa je črevesje. Vendar smo se že tako navadili na večje in manjše težave v tem 3,5 metra dolgem in 400 kvadratnih metrov velikem organu, da pozabljamo, kako pomembno vlogo ima pri razstrupljanju telesa. Redno dnevno iztrebljanje blata, je eden od najboljših pokazateljev, kako dobro razstrupljamo. Preberite več: Bolezni so doma v črevesju

Kronično utrujeni smo lahko tudi zaradi nepravilnega delovanja hormonskega in imunskega sistema, predvsem pa zaradi pomanjkanja vitalnih snovi (mineralov, vitaminov, encimov, elementov v sledovih).

2. Ne moremo shujšati

Kadar kljub pravilni prehrani in gibanju ne moremo shujšati, bi lahko bili vzrok nakopičeni strupi. Ti se skladiščijo tudi v maščobna tkiva, ker so tam najmanj nevarni za telo. Rešitev: razstrupljanje telesa (klistiranje, probiotiki, post, jemanje mineralov in vitaminov ali stiskanje zelenih sokov). Preberite več: Kako zdravo shujšati

3. Neprijeten ustni zadah

Vam iz ust smrdi kljub skrbnemu čiščenju zob in uporabi ustne vodice? In zobozdravnik ne najde nobenega vnetja dlesni ali zoba s kariesom? Potem je zelo verjetno, da morate razstrupiti. Strupi ne spremenijo samo črevesne flore, ampak tudi floro v ustih, zato se poruši ravnotežje med bakterijami in »zmagajo« tiste, ki povzročajo gnitje. Posledica je neprijeten ustni zadah. Tudi strupi, ki jih ne morejo predelati jetra, se lahko vohajo v ustni votlini, kar je poznano vsem, ki se postijo. Preberite več: Na pomoč, smrdi mi iz ust!

4. Zaprtje

Kadar redno, vsak dan ne gremo na veliko potrebo, smo zaprti. Strupi, ki porušijo ravnotežje v črevesni flori, vplivajo tudi na odvajanje blata. Že omenjeno pomanjkanje mineralov tudi povzroči zaprtje – minerale telo namreč potrebuje za nevtraliziranje strupov. V lenem črevesju nastanejo dodatni strupi, ki nas obremenjujejo in preko krvi pridejo v telo, namesto, da bi se izločili z blatom iz telesa. Preberite več: Na pomoč, moja prebava je lena!

5. Občutljivost na vonjave

Vonjave so narejene iz kemikalij, zato je preobčutljivost na vonjave v parfumih, čistilih, osvežilcih zraka ali pralnem prašku eden od znakov, da je »sod poln«. Še posebej, če vas takoj po vdihavanju vonjav boli glava, ste zelo verjetno preveč obremenjeni s strupi.

6. Bolečine v mišicah

Ne mislimo na bolečine po telesni vadbi, ampak na bolečine v mišicah in sklepih, ki se pojavijo kar tako, ne da bi bili fizično dejavni. Vzrok so lahko v mišice in sklepe naloženi strupi, ki povzročajo kronično vnetja – in ta bolijo.

7. Vzdražena koža

Sem prištevamo akne, izpuščaje, srbečico, vneto kožo okrog oči ali predele z luskasto kožo, ki se nenadoma pojavijo. Kadar črevesje, jetra, ledvice in pljuča ne morejo predelati vseh strupov, se namreč izločijo skozi peti organ za razstrupljanje – kožo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kako razstrupiti telo – 2. del
  Razstrupljanje / 27. 11. 2017

  V prvem članku o razstrupljanju smo pisali o tem, kako strupi vstopijo v telo in kakšni so simptomi prevelike količine strupov v telesu. V tem članku vas bomo seznanili, kako jih lahko odstranite iz telesa. Naša telesa so različna, prav tako različne so tudi njihove sposobnosti razstrupljanja. Priporočamo redna sezonska razstrupljanja telesa, enkrat letno pa »generalno čiščenje«.

  PREBERITE VEČ
 • Enodnevni post – garancija za zdravje!
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Post, v strogem pomenu besede, pomeni odrekanje hrani. Med postom razstrupljamo in razbremenimo telo, shujšamo, razbistrimo možgane in duha, predvsem pa je post odlična priložnost, da spremenimo nezdrave navade. Po navadi se postimo več dni, tudi tednov, saj je učinek takrat največji. Odlično pa je tudi redno tedensko, intervalno postenje - tako se razstrupimo 54-krat v letu.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.