Na pomoč, smrdi mi iz ust!

Bolezni | 19. 07. 2021

Več kot četrtina ljudi ima zadah. V 90 % primerov lahko vzrok poiščemo v ustih, nosu in grlu. Pri manjšini je zadah posledica jemanja zdravil ali bolezni v prebavilih. Veliko hitreje in lažje ga opazimo pri drugih kot pri sebi, zato pospravite v predal pretirano obzirnost: človeku, ki ga ima, na primeren način povejte, kaj ste zavohali.

Kje tičijo najpogostejši vzroki za zadah?

 1. Bolezni zob in/ali dlesni (parodontoza), slabo očiščeni zobje in ostanki hrane v medzobnih prostorih. Ali je pravi vzrok za zadah propadanje zob in tkiv ter gnitje v vaših ustih, bo najlažje presodil zobozdravnik.
 2. Pojemo preveč beljakovin in hkrati slabo čistimo zobe. Značilno za zadah je, da v ustih in žrelu prevladajo anaerobne bakterije. Le-te se hranijo z ostanki mleka, rib, mesa in jajc, ki zastanejo v žepkih v dlesnih in medzobnih prostorih. Več ko pojemo beljakovin in slabša ko je ustna higiena, večja je možnost za slab zadah.
 3. Tudi slaba prehrana (v kateri je veliko rafiniranih in demineraliziranih živil, npr. bele moke in sladkorja), kajenje, pitje alkohola in preveč kave lahko porušijo ravnovesje v ustni flori. Posledica vsega tega pa je smrad iz ust.
 4. Preveč kisline ali bakterije v želodcu (Helicobacter pylori) in porušeno ravnovesje med črevesnimi bakterijami, so prav tako lahko vzrok za halitozo.

Rešitve, ki to niso!

Ustne vodice, žvečilni gumiji in bomboni ne pomagajo, saj samo zakrijejo simptome, ne odpravijo pa vzrokov. Z ustnimi vodicami bomo sicer pobili neželene anaerobne bakterije, vendar se bodo te kmalu spet vrnile, če ne bomo odpravili osnovnega vzroka za zadah. Žal pa poleg anaerobnih pobijejo tudi zaželene aerobne bakterije, kar stanje še poslabša.

Kaj zares pomaga?

 • Skrb za urejene zobe. Vsaj dvakrat letno obiščite zobozdravnika. Z rednimi pregledi se boste izognili bolečini in zadahu.
 • Dobra ustna higiena: vsaj dvakrat dnevno si pravilno očistite zobe in zvečer medzobne prostore. Pri jutranjem čiščenju zob oščetkajte tudi jezik – njegove obloge so pogosto vzrok za zadah. Za čiščenje jezika uporabljajte žličko ali posebno ščetko. Za čiščenje zob uporabljajte mehko ščetko, da ne poškodujete dlesni. Izberite zobno pasto brez fluorida in z dodanimi zelišči, ki odpravljajo zadah in ščitijo pred zobnimi oblogami in kariesom (klinčki, sladki koren, timijan, meta, izvleček oreha, sarsaparila).
 • Jutranje žvrkljanje olja. Pred jutranjim umivanjem zob 10 minut (ali vsaj tako dolgo, kot zmorete) v ustih žvrkljajte 2 žlici kakovostnega olja, ki ste mu dodali 5 kapljic Rizola s klinčki. Na ta način boste pomagali ohraniti pravilno sestavljeno ustno floro. Rizol je ozonizirano eterično olje, zato ga priporočajo kot ukrep proti paradontozi.
 • Poskrbite za zdravo črevesno floro. Usta so začetek prebavne poti, zato je zdravje v ustih neposredno povezano z zdravo črevesno floro. Če je njeno ravnovesje porušeno in v črevesju gnije in vre, tudi v ustih bakterije ne bodo mogle biti v ravnovesju. Pravilno sestavljeno črevesno floro lahko učinkovito obnovimo s pomočjo kakovostnih probiotikov (Bactoflor, Probiotični mikroorganizmi). Preberite še: Kateri probiotik je najboljši zame?

Pravilna prehrana, eterična olja in voda

 • Prehrana, bogata z minerali, bo preprečila, da bi se v prebavni poti razbohotile anaerobne bakterije na račun aerobnih, pa tudi demineralizacijo zob in posledično karies. Izogibajte se sladkorju in rafiniranim živilom. Več o tem preberite v članku Sodobna prehranska piramida.
 • Omejite ali povsem izločite mleko in mlečne izdelke iz prehrane. Mnogi odrasli ljudje imajo intoleranco na mleko, ne da bi se tega sploh zavedali. Tudi ta je lahko vzrok za slab zadah.
 • Pijte dovolj vode. Dehidracija je neposredno povezana s slabim zadahom, saj strupi in ostanki presnove ne morejo zapustiti telesa preko običajnih poti (ledvice, črevesje). Kmalu jih je toliko, da jih zlahka zavohamo.
 • Namesto žvečilk z umetnimi sladili, škodljivimi aditivi in sladkorjem, žvečite peteršilj in drobnjak. Klorofil izboljša okolje v ustih, vzpostavi pravilen pH ter nas na ta način ščiti pred kariesom.
 • Uporabljajte eterična olja (evkaliptus, komarček, kamilica, meta, mirta, klinčki, rožmarin, žajbelj, timijan, cimet, kardamom). Kapljico ali dve eteričnega olja kanite na zobno ščetko, preden nanjo nanesete zobno kremo. Našteta zelišča lahko tudi grizljate ali si iz njih pripravite čaj.
 • Prenehajte kaditi in omejite pitje alkohola. To ne bo le odpravilo zadaha, pač pa bo tudi odlično vplivalo na vaše zdravje in vam podaljšalo življenjsko dobo.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Prehrana, ki nas ohladi
  Prehrana / 08. 06. 2021

  Takoj, ko postane vroče, radi sežemo po hladnih pijačah, na jedilniku se znajdejo zlasti sadje in surova zelenjava (tudi zaradi hujšanja), najraje pa bi živeli samo od sladoleda in dan preživeli v vodi. Mokre kopalke in lasje, pogosto prhanje in ležanje na zemlji so pravi izziv za energijo v ledvicah, ki odloča o tem, kako dolgo bomo živeli.

  PREBERITE VEČ
 • Prekomerno potenje
  Bolezni / 20. 10. 2017

  Potenje ali perspiracija je naraven mehanizem telesa, ki poskuša z izločanjem znoja uravnavati optimalno temperaturo telesa (okoli 37°C). O prekomernem potenju ali hiperhidrozi govorimo takrat, ko je znojenje bolj intenzivno, kot bi bilo potrebno za uravnavanje telesne temperature. Ta težava se pojavlja pri 2 – 3% ljudi. Zaradi neprijetnega vonja predstavlja zadrego tako za osebo, ki se prekomerno znoji, kot tudi za okolico.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.