Poznate sodobno prehransko piramido?

Prehrana | 22. 11. 2022

Prehranska piramida, o kakršni se že dvajset let učijo v šolah in ki jo kot zgledno predstavijo v zdravstvenih domovih, je sestavljena iz petih skupin živil. V skladu z njo naj bi v naši prehrani levji delež zavzeli kruh, žito in žitni izdelki, krompir, kaše, tem sledita sadje in zelenjava, nato pa živila iz 3. in 4. skupine, torej mleko, mlečni izdelki ter meso, mesni izdelki in ribe. Živila, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorjev, so na vrhu piramide in naj bi jih pojedli zelo malo, še raje nič.

Stara prehranska piramida svari pred maščobami in ne loči med dobrimi in slabimi maščobami, med nasičenimi in nenasičenimi, torej temi, ki nas varujejo pred boleznimi srca in ožilja (živila z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami). Sadje in zelenjava sta v tej prehranski piramidi enako pomembna, prav tako pa tudi meso in mlečni izdelki. Da so takšna priporočila neustrezna, dokazuje armada čedalje bolj debelih odraslih in otrok.

V naši zdravilski ordinaciji priporočamo drugačno prehransko piramido, v kateri najvidnejše mesto pripada vodi. Voda ne vsebuje hranilnih snovi, a brez nje noben od procesov v telesu ne bo potekal brez težav, zato je zelo pomembna. V skladu s priporočeno dnevno količino (1 l na 25 kg telesne teže) v prehranski piramidi zavzame največ prostora. Druga najpomembnejša skupina živil je zelenjava, tej pa sledijo kakovostne maščobe (maslo, olja in mastne ribe). Na četrtem mestu sta sadje in škrobna živila v razmerju 2:1. Najmanj naj bi pojedli mesa, še manj mesnih izdelkov, zelo malo ali še raje nič pa sladkarij.

Ta prehranska piramida daje prednost raznovrstni zelenjavi, ki nam zagotovi dovolj organskih mineralnih snovi. Te organizem nujno potrebuje za dobro delovanje in sprotno odstranjevanje kislih presnovkov iz telesa. Kakovostne maščobe nam dajo energijo. Nepogrešljive so pri presnovi v maščobah topnih vitaminov in pomembna sestavina celičnih membran.

Sadje in ogljikovi hidrati so šele na četrtem mestu. Sadje vsebuje sladkor, ki v telesu povzročijo zakisanost, če ga je preveč. V kislem okolju se razmnožijo glivice, ki onemogočijo normalno delovanje črevesja in imunskega sistema ter nas zastrupljajo z aflatoksini. Skupino ogljikovih hidratov predstavljajo krompir, žitarice in izdelki iz njih. Priporočljiva so polnozrnata živila, saj ima prečiščena moka tako znižano hranilno vrednost, da je enaka kot pri belemu sladkorju.

Mesa naj bi pojedli malo in le kot dodatek, mesnih izdelkov pa še manj. Slaščice vsebujejo sladkor in trans maščobne kisline, ki jih telo prav nič ne potrebuje, pač pa mu le škodijo, zato so na samem vrhu sodobne prehranske piramide.

Mleka in mlečnih izdelkov (z izjemo masla) v sodobni prehranski piramidi ni, ker je mleko dobro le za teličke, odraslim ljudem pa dviguje raven holesterola ter povzroča bolezni srca in ožilja.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Naša najljubša hrana nam najbolj škodi
  Prehrana / 18. 10. 2023

  Problem pa ni samo vrsta hrane na našem jedilniku, ampak tudi surovine in način priprave. To, da naj bodo živila čim bolj naravno pridelana, že vemo. Še bolj problematičen je način priprave, saj živila radi cvremo, jih dokuhamo v mikrovalni pečici ali kupimo že pripravljene in jih doma samo termično obdelamo.

  PREBERITE VEČ
 • Enodnevni post – garancija za zdravje!
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Post, v strogem pomenu besede, pomeni odrekanje hrani. Med postom razstrupljamo in razbremenimo telo, shujšamo, razbistrimo možgane in duha, predvsem pa je post odlična priložnost, da spremenimo nezdrave navade. Po navadi se postimo več dni, tudi tednov, saj je učinek takrat največji. Odlično pa je tudi redno tedensko, intervalno postenje - tako se razstrupimo 54-krat v letu.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.