Kako razstrupiti telo – 2. del

Razstrupljanje | 27. 11. 2017

V prvem članku o razstrupljanju smo pisali o tem, kako strupi vstopijo v telo in kakšni so simptomi prevelike količine strupov v telesu. V tem članku vas bomo seznanili, kako jih lahko odstranite iz telesa. Naša telesa so različna, prav tako različne so tudi njihove sposobnosti razstrupljanja. Priporočamo redna sezonska razstrupljanja telesa, enkrat letno pa »generalno čiščenje«.

Kako se razstrupiti?

Predstavljamo vam nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov za razstrupljanje telesa. Za optimalen učinek se je potrebno nasvetov držati dalj časa, saj se strupi, ki so nakopičeni v telesu, zelo trdovratni in se počasi izločajo.

 1. Vaš jedilnik naj sestavljajo zdrava, sveža in ekološko pridelana živila, ki telo oskrbijo z vsemi življenjsko potrebnimi snovmi, hkrati pa ga ne obremenjujejo z dodatnimi strupi. Posebej priporočljivi so sveži kalčki, koleraba, zelje, brokoli, česen, čebula, listnata zelenjava, ki se ponašajo z močnim razstrupljevalnim učinkom. Izogibajte se izdelkom iz bele moke ter živilom, ki vsebujejo saharozo ali fruktozo.
 2. Vsakodnevno spijte najmanj 2 litra voda, ki bo iz telesa odplaknila vse vodotopne strupe.
 3. Izogibajte se alkohola, nikotina, pravega čaja in kave.
 4. Strupov, ki so topni v maščobah, se lahko znebite z obiskom infrardeče savne.
 5. Kupujte »naravna« čistila, pralna sredstva in izdelke za nego telesa, ki manj zastrupljajo vas in okolje.
 6. Naučite se tehnike pravilnega dihanja. Pravilno dihanje omogoča pretok telesne energije in na ta način pospešuje razstrupljevalno sposobnost telesa.
 7. Bodite vedno v gibanju. Večurno sedenje upočasni krvni pretok in delovanje limfnega sistema, zato strupi obtičijo v telesu. Krvni in limfni pretok lahko dodatno spodbudite s suhim ščetkanjem telesa pred tuširanjem ali kopanjem.
 8. Jutranje izpiranje ust z rastlinskim oljem (žvrkljanje) je starodavna ajurvedska metoda razstrupljanja. Z jezika bo odstranila obloge, ki so se nabrale čez noč.
 9. Jemljite prehranska dopolnila z magnezijem, ki igra pomembno vlogo pri razstrupljanju, pospešuje prebavo in ima protivnetni učinek.
 10. Uživajte kakovostne antioksidante (vitamin A, vitamin C, vitamin D, Q10, karotenoide, minerale selen, mangan, cink, baker, železo in krom, flavonoide, alfa lipojsko kislino). Blažijo namreč negativne učinke oksidativnega stresa, ki se pojavi kot posledica obremenitve s strupi.
 11. Redno obiskujte svojega zobozdravnika. Vnete dlesni, mrtvi in kariozni zobje telo vsakodnevno preplavljajo z veliko količino bakterij in njihovih stranskih produktov.
 12. Amalgamske zalivke zamenjajte z manj nevarnimi belimi zalivkami, pri tem pa ne pozabite upoštevati navodil za varno odstranjevanje amalgamskih zalivk in razstrupljanje težkih kovin.
 13. Poskrbite za čiščenje črevesja, ki bo saniralo črevesno floro, prebava se bo uredila, stene črevesja pa bodo imela čas, da se obnovijo. Če ste zaprti, vendar si ne želite takoj pričeti s čiščenjem telesa, potem poskušajte pospešiti prebavo z uživanjem svežega kislega zelja, slivovega soka ter lanenih semen in semen indijskega trpotca v kombinaciji z veliko količino vode.
 14. Pomembna pa je tudi zadostna količina spanja (če se le da zaspite pred 11. uro zvečer) in trenutki sprostitve čez dan. Če temperature in kakovost zraka dopuščajo, spite pri odprtem oknu.

 

Vas zanima, kakšne so zaloge mineralov v vašem telesu?

Naročite se na testiranje Oligoscan in v nekaj sekundah boste izvedeli, kateri od 20 mineralov vam manjka in katera od 14 težkih kovin vam povzroča težave.

Naročila sprejemamo na spletni strani www.testmineralov.si >>>

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Čiščenje jeter – navodila
  Razstrupljanje / 02. 03. 2023

  V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

  PREBERITE VEČ
 • Enodnevni post – garancija za zdravje!
  Prehrana / 19. 11. 2017

  Post, v strogem pomenu besede, pomeni odrekanje hrani. Med postom razstrupljamo in razbremenimo telo, shujšamo, razbistrimo možgane in duha, predvsem pa je post odlična priložnost, da spremenimo nezdrave navade. Po navadi se postimo več dni, tudi tednov, saj je učinek takrat največji. Odlično pa je tudi redno tedensko, intervalno postenje - tako se razstrupimo 54-krat v letu.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.