Potrebuje nosečnica prehranska dopolnila?

Prehrana | 10. 12. 2017

Ko se ženski pod srcem začne razvijati novo življenje, je veselje veliko. Kmalu pa se pojavijo prva vprašanja: bom znala prav skrbeti za svoje zdravje, da ne bova prikrajšana niti moj otrok, niti jaz? Običajno dobi bodoča mama cel kup dobronamernih nasvetov sorodnikov in prijateljev, pa tudi revije in knjige so jih polne. Žal si nasveti mnogokrat nasprotujejo. Kako je torej prav?

Samo zdrava mama lahko rodi zdravega otroka

Zelo smiselno in priporočljivo je že pred nosečnostjo misliti na preventivne ukrepe: razstrupiti telo in ga napolniti z vitalnimi snovmi. Nosečnost ni primeren čas za razstrupljanje, saj bi mobilizirani strupi lahko škodovali plodu. Prav tako nosečnost ni primeren čas za odstranjevanje amalgamskih zalivk ali post.

Še vedno velja, da mora nosečnica jesti za dva?

Morda je bil nasvet smiseln v časih, ko hrane ni bilo obilo. Upoštevanje takšnega nasveta danes, ko že tako pojemo preveč mesa in sladkorja, pa pelje le v bolezen in debelost. Nosečnost ni čas, ko bi se morali zrediti za dva, kot tudi ni res, da lahko nosečnice jedo kar vse po vrsti!

Kaj se dogaja z maminim zdravjem med nosečnostjo?

Nosečnica izgubi veliko mineralov, ker se porabijo za rast ploda. Zato ob napačni prehrani in izropanih zalogah mineralov hitro pride do pomanjkanja mineralov oziroma zakisanosti (več o tej temi lahko preberete v članku Zmanjšajte zakisanost telesa). Prav zaradi zakisanosti se pojavijo tako značilni problemi: zgaga, krčne žile, depresije, hemoroidi, glivice …

Kako lahko bodoča mama med nosečnostjo ohrani svoje in otrokovo zdravje?

Zelo pazite na prehrano. Jejte čim manj predelane hrane (konzerve, gotovi izdelki) in čim več ekološko pridelanih živil.

Privoščite si veliko zelenjave z malo OH in sveže stisnjenih zelenjavnih sokov iz kakovostne, še najbolje sveže lokalne zelenjave. Dovolj bo 0,5 l sveže stisnjenega zelenjavnega soka na dan.

Pomembno je tudi uživanje kakovostnega olja, ki ga ne segrevajte, pač pa dodate k že pripravljeni jedi. Nasitilo vas bo, poleg tega pa je pomembno za razvoj otroka in mame, ker zagotovi linolno in linolensko kislino, ki ju človeško telo ni sposobno samo ustvariti.

Meso in OH zakisajo. Jejte jih v majhnih količinah in pazite na kakovost in izvor. Izogibajte se svinjini, ki vsebuje od vsega mesa največ maščob in veliko holesterola, zelo pogosto pa tudi rastne hormone, cepiva, antibiotike in pomirjevala ter toksine, parazite in bolezenske klice. Več o tem preberite v članku Zakaj ne smemo jesti svinjskega mesa.

Jejte čim manj, še bolje nič, kravjega mleka in mlečnih izdelkov (kravje mleko je v Sloveniji najpogostejši alergen). Mit, da mleko zagotovi zdrave kosti in zobe, je res samo mit.

Med nosečnostjo potrebuje mama veliko mineralov. Pomagate si lahko z Bazičnim praškom, ki bo ohranil vaše zobe in kosti močne in zdrave. Rek »ena nosečnost – en zob« je morda veljal nekoč; ob znanju in izdelkih, ki jih imamo danes, za kaj takega ni potrebe.

Pijte veliko čiste vode.

Med nosečnostjo je priporočljivo jemati kakovostne probiotike. Priporočamo Probiotične mikroorganizme, ki vam bodo pomagali, če ste oz. če boste zaprti. Zaradi desnosučnih bakterij vplivajo tudi na zakisanost telesa. Raziskave (npr. raziskava profesorja Stephena Allena iz Swansea University’s College of Medicine, ki je bila objavljena v Journal of Allergy and Clinical Immunology) so pokazale, da je verjetnost, da bo otrok dobil alergijo, kar za polovico manjša, če je njegova mama med nosečnostjo uživala kakovostne probiotike.

Za nosečnice je zelo priporočljivo kopanje v Bazični kopeli. Da bo namakanje v kopeli učinkovito, mora kopel trajati vsaj 90 minut. Voda naj ima takšno temperaturo, da vam bo prijala. Kopel celega telesa bo razbremenila sklepe in hrbtenico ter vas hkrati razkisala preko kože. Koža bo zdrava, mehka in negovana. Razkisanje s pomočjo bazičnih kopeli dodatno pomaga, da mineralov, ki jih potrebujete zase in za otroka, ne boste porabili za odstranjevanje kislih presnovkov iz telesa. Če nimate kadi, si privoščite polurne nožne kopeli.

Vse izdelke, ki jih priporočamo v tem članku, lahko brez skrbi jemlje oziroma uporablja vsaka ženska, ki bi rada zanosila, je že noseča ali pa je doječa mama.

Med nosečnostjo odsvetujemo razstrupljanje, intenzivno razkisanje, post, hujšanje in odstranjevanje amalgamskih zalivk. Med temi procesi se uskladiščeni strupi mobilizirajo in lahko škodujejo nerojenemu otroku.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Magnezij je vsestranski mineral
  Prehrana / 16. 10. 2020

  Magnezij tako kot drugi minerali opravlja pomembne funkcije v telesu. Je četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu; nahaja se v vsaki celici. Simptomi pri pomanjkanju magnezija so: izguba teka, vrtoglavica, migrene, motnje pri delovanju srca, visok krvni tlak, živčnost, zaspanost, preobčutljivost, depresija, zmedenost, krči in bolečine v mišicah. Pomanjkanje magnezija se redko diagnosticira, predvsem zaradi napačnih laboratorijskih preiskav

  PREBERITE VEČ
 • 7 nasvetov za krepitev imunskega sistema pri otrocih
  Znanje / 29. 10. 2017

  Veliko nasvetov lahko preberemo, kaj vse pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Otroci so še posebej občutljiva skupina, saj so pozimi velikokrat bolni. Prehitro jim damo antibiotike, premalo pazimo na njihovo prehrano (tudi v vrtcih in šolah), premalo smo vztrajni in dosledni pri zdravih življenjskih navadah.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.