Nasveti za izvajanje protiglivične diete

Bolezni | 18. 09. 2022

Glivice so organizmi, ki se zaradi nepravilne prehrane preveč razmnožijo in zato spremenijo sestavo črevesne flore. Največji problem so strupi, ki jih glivice izločajo. Ti strupi so zelo strupeni, zato močno obremenjujejo jetra in druge organe za razstrupljanje. Glivice imajo rade toplo in vlažno okolje, za hrano pa potrebujejo sladkor (vanj se pretvorijo tudi ogljikovi hidrati).

Glivice povzročajo različne vrste simptomov, najpogostejši so napihnjen trebuh, glavoboli, nihanje razpoloženja, napadi lakote in utrujenost. Ti simptomi nastanejo, če glivice ne dobijo dovolj hrane, ali pa zaradi strupov, ki jih glivice izločajo. To povzroča pravo odvisnost od sladkorja in ogljikovih hidratov, zato se lahko na začetku protiglivične diete pojavi abstinenčna kriza. Pomagamo si tako, da pijemo veliko kakovostne vode, lahko pa si tudi na začetku diete očistimo črevesje z grenko soljo (dobimo jo v lekarni). Če so simptomi med dieto preveč moteči, se sklistiramo.

Med izvajanjem protiglivične diete se vedno pojavi vprašanje, kaj jesti; najbolj problematični so zajtrki. Pri kosilu naj 75 odstotkov obroka sestavlja zelenjava, ostalo pa ogljikovi hidrati in/ali meso, ki ga lahko uživamo, če nismo zakisani. Za večerjo si skuhamo različne juhe in enolončnice, ali pa dušeno zelenjavo, nikakor pa ne smemo uživati surovih solat ali zelenjave (zvečer se slabo prebavijo, zato v črevesju nastane vretje). Za zajtrk lahko uživamo surovo ali kuhano zelenjavo, kislo sadje (v zmernih količinah), majhen kos kruha s prilogo ali namazom.

Vsi tisti, ki nimajo alergije na kravje mleko, si lahko jedilnik popestrijo z mlečnimi izdelki, dovoljeni pa so tudi izdelki iz ovčjega ali kozjega mleka.

Če dosledno upoštevamo protiglivično dieto, bomo po obrokih hitro lačni. Pomagamo si lahko tako, da jemo zelo mastno hrano. Uporabljamo samo visoko kakovostna rastlinska olja (hladno stisnjena, ekološka pridelana) in maslo. Takšna olja ne uporabljamo za pečenje in cvrenje, ampak jih polijemo po že skuhanem obroku, tik preden jih zaužijemo. Če nismo zelo zakisani, lahko uživamo manjše količine mesa (ne svinjine!), ki tudi bolj nasiti kot zelenjava.

Glivice so skoraj vedno povezane z zakisanostjo telesa, velja pa tudi obratno: v zakisanem okolju se glivice zelo rade razmnožujejo. Zato je potrebno pri zdravljenju glivic hkrati upoštevati tudi zakisanost oziroma uživati bazično hrano (to je vsa zelenjava).

Simptomi, ki lahko kažejo na to, da imamo glivice:

 • vetrovi, mazavo blato, smrdeče blato, napihnjen trebuh, črevesni krči, težave z dihanjem (zaradi vetrov), srbenje v predelu danke;
 • slabo prenašanje alkohola;
 • utrujenost, depresivnost, nemoč v mišicah, glavoboli, revmatične bolečine, izpadanje las, psihični problemi, zmanjšan libido;
 • močna želja po uživanju sladkorja (in ogljikovih hidratov);
 • alergije, seneni nahod, astma;
 • ponavljajoči se prehladi, vnetja sinusov in mehurja.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Zmanjšajte zakisanost telesa
  Razstrupljanje / 03. 12. 2019

  Prvi in najpomembnejši ukrep je, da iz tkiv in limfe čim prej odplaknemo čim več kislin. Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva do tri litre dobre (izvirske ali prečiščene) vode.

  PREBERITE VEČ
 • Glivice povzročajo tudi psihične težave
  Bolezni / 09. 11. 2017

  Glivice (kandida) same po sebi niso nevarne. Ko pa se v telesu preveč razmnožijo, ogrožajo naše fizično in psihično zdravje. Kako močan vpliv imajo glivice na človeško psiho, velikokrat pozabimo. Uradna medicina te povezave sploh ne priznava. Pa vendar so lahko glivice vzrok za psihične težave, kot so depresija, brezvoljnost, močna razdražljivost in nihanje razpoloženja.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.