Glivice povzročajo tudi psihične težave

Bolezni | 09. 11. 2017

Glivice (kandida) same po sebi niso nevarne. Ko pa se v telesu preveč razmnožijo, ogrožajo naše fizično in psihično zdravje. Kako močan vpliv imajo glivice na človeško psiho, velikokrat pozabimo. Uradna medicina te povezave sploh ne priznava. Pa vendar so lahko glivice vzrok za psihične težave, kot so depresija, brezvoljnost, močna razdražljivost in nihanje razpoloženja.

Kakšna ironija! Številnim pacientom s psihičnimi težavami predpišejo pomirjevala in antidepresive, medtem ko se resnični vzrok njihovega stanja skriva v črevesju in drugje v telesu – preveliko število glivic lahko povzroči psihične težave.

Poznamo več vrst glivic. V človeškem telesu se najpogosteje razpasejo glivice kandida, o katerih se v zadnjih letih veliko govori. Še vedno pa glivice podcenjujemo in se ne zavedamo razsežnosti zdravstvenih težav, ki jih lahko povzročijo. Glivice so ponavadi napoved za druge, smrtno nevarne bolezni.

Na preveliko prisotnost glivic nas opozarjajo različni simptomi, Najpogostejši so napihnjen trebuh, glavobol, nihanje razpoloženja, napadi volčje lakote in utrujenost. Ti simptomi nastanejo, kadar glivice ne dobijo dovolj hrane ali pa zaradi strupov, ki jih glivice izločajo.

Problematični afla toksini

Glivice v telesu izločajo strupe, imenovane afla toksini, ki povzročijo izredno stanje v našem telesu. Afla toksini zmanjšajo vitalnost črevesja, zaradi česar se koristne bakterije ne morejo več razmnoževati. Ker so izredno strupeni, jih mora telo čim prej nevtralizirati in izločiti iz telesa. Največ afla toksinov prevzamejo jetra, nekaj pa tudi drugi organi za razstrupljanje. Seveda morajo jetra predelovati tudi druge strupe, ki jih vsak dan vnašamo v telo, drugače bi umrli. Zato pomeni obremenitev telesa z glivicami dodatno, veliko obremenitev za jetra.

Jetra nimajo živčnih končičev, zato ne bolijo in nam ne sporočajo, kdaj so preobremenjena. Preobremenjena jetra lahko prepoznamo po našem vedenju in počutju: hitro vzkipimo, pogosto smo utrujeni in ne moremo se skoncentrirati.

S strupi obremenjena jetra so tesno povezana z depresijo. To povezavo so poznali že stari Kitajci – menili so, da je depresivno osebo najbolje pošteno razjeziti. Ker je jeza povezana z jetri, se pri tem aktivira energija v jetrih in »potegne« osebo iz depresije.

Seveda zdravljenje depresije ni tako enostavno, a smer je prava. Iz izkušenj v ordinaciji lahko povemo, da ni mogoče celostno pozdraviti depresije, če hkrati ne poskrbimo tudi za zdravje jeter.

V veliko pomoč je vitamin B

Stabilno psihično zdravje je zelo odvisno od zalog vitamina B, ki ga imamo v telesu (mislimo na vse oblike tega vitamina). Pomanjkanje vitamina B ni tako redko, kot si mogoče mislimo. Če imamo glivice, je velika verjetnost, da nam primanjkuje tega vitamina, saj afla toksini porabljajo vitamin B.

Tudi nihanje razpoloženja in odvisnost od sladkorja, značilna spremljevalna simptoma pri glivicah, sta povezana s pomanjkanjem vitamina B.

Kadar imamo težave z glivicami, je torej pomembno, da poleg protiglivične diete in razkisanja telesa poskrbimo tudi za ustrezne zaloge vitamina B. Največ vitamina B najdemo v živilih živalskega izvora (meso, drobovina, ribe, mleko, jajca), neprečiščenih žitaricah, kalčkih in kvasu, manj pa v zelenjavi in sadju.

V spletni trgovini Avita boste največ vitamina B (v različnih oblikah) našli v teh izdelkih:

  • Cellagon aurum
  • Cellagon felice
  • Alge klorela tablete

Simptomi, ki lahko kažejo na to, da imamo glivice:

  • vetrovi, mazavo blato, smrdeče blato, napihnjen trebuh, črevesni krči, težave z dihanjem (zaradi vetrov), srbenje v predelu danke;
  • slabo prenašanje alkohola;
  • utrujenost, depresivnost, nemoč v mišicah, glavoboli, revmatične bolečine, izpadanje las, psihični problemi, zmanjšan libido;
  • močna želja po uživanju sladkorja (in ogljikovih hidratov);
  • alergije, seneni nahod, astma;
  • ponavljajoči se prehladi, vnetja sinusov in mehurja.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.