Kako se pravilno klistiramo

Razstrupljanje | 29. 11. 2017

Med razstrupljanjem in postom se moramo OBVEZNO dvakrat dnevno klistirati. Ker se strupi med postom ne morejo izločiti z blatom, jih moramo iz telesa spraviti mi in sicer s klistiranjem. V nasprotnem primeru lahko pride do samozastrupljanja in do večjih zdravstvenih težav!

Kaj potrebujemo za klistiranje?

Za klistiranje potrebujemo preprosto pripravo (imenuje se irigator), ki je sestavljena iz vrečke ali posode, kamor nalijemo vodo, cevke in nastavka za anus (v obliki ozkega okroglega kljuna), s katerim vodo spravimo v črevo skozi zadnjično odprtino. Razstrupljanje lahko kombiniramo s probiotiki – to so črevesne bakterije, ki se nahajajo tudi na črevesni sluznici in ščitijo celice imunskega sistema.

Praktična navodila za izvedbo klistiranja:

 • klistiramo se lahko v kopalnici ali na postelji (pod sebe položite debelejšo brisačo),
 • imeti moramo tople noge in po klistiranju spiti najmanj 5 dl tekočine,
 • priporočljivo je, da pred prvim klistiranjem očistimo črevo z uporabo grenke soli (odvajalo), saj s tem iz črevesja odstranimo trenutno blato in imamo manj težav pri klistiranju,
 • pri rutinskem klistiranju pa čiščenje črevesja ni več potrebno in ga izvedemo po opravljeni veliki potrebi,
 • potrebujemo: pribor za klistiranje, liter temperirane vode (37 stopinj Celzija), ki ji dodamo eno ali dve žlički sode bikarbone; vazelin ali drugo kremo, brisačko,
 • sestavimo pribor za klistiranje, v posodo natočimo vodo in dodamo sodo bikarbono, potem pa v posebno posodico iztočimo nekaj vode, da spravimo zrak iz cevke (če tega ne naredimo, voda ne bo mogla iztekati!!!),
 • nastavek za anus namažemo z malo vazelina (če ga boste uporabili preveč, bo kljunček drsel iz anusa),
 • uležemo se na levi bok, damo nastavek v anus; pritisk vode v črevesju uravnavamo z višino lončka,
 • med dovajanjem vode v črevo masiramo trebuh v krožni smeri od levega boka proti desnemu (s tem pomagamo spravljati vodo od anusa po črevesju navzgor),
 • ko porabimo vodo, odstranimo cev iz anusa in naredimo svečo, da se čim več vode pomakne po črevesju navzgor,
 • uležemo se na desni bok, da pride voda tudi do drugega zavoja črevesja,
 • vodo v črevesju poskušamo zadržati čim več časa, saj je s tem učinek večji,
 • gremo na stranišče izpraznit črevo (ponavadi gremo dvakrat v 5 – 15 minutah).

Klistiranje

Pravilno klistiranje vam bo pomagalo pri hitrejšem razstrupljanju. Nekdaj so ga veliko uporabljali, tudi pri otrocih (za zbijanje vročine), danes pa je povezan s tabuji ali neprijetnimi doživetji (klistiranje pred porodom).

Klistiranje je vedno priporočljivo izvajati kot kuro: vsak dan, na primer 10 ali 14 dni.

Klistiranje s kavo (3 jedilne žlice bio kave na 1 liter vode – skuhamo, precedimo in ohladimo na 37 stopinj, potem pa uporabimo kot vodo za klistiranje) je obvezen del alternativnega pristopa k zdravljenju raka, odlično pa deluje tudi pri migrenah ali kadar želimo hitro razstrupiti jetra (kofein v kavi razširi kapilare).

Pri večjih težavah s črevesjem lahko izvedemo kuro s klistiranjem in jemanjem probiotikov. Probiotiki nam pomagajo pri naseljevanju koristnih črevesnih bakterij na črevesno sluznico. Paziti moramo na to, da so čim bolj naravni (pridobljeni z vretjem) in neobdelani (v tekoči obliki).

(odlomek iz priročnika Zdravje je odvisno od življenjskega sloga, založnik Energijski center d.o.o.)

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Bolezni so doma v črevesju
  Bolezni / 21. 09. 2022

  Že staroegipčanski in grški zdravilci so ugotovili, da je vzrok številnih bolezni skrit v črevesju. Zdaj jim s svojimi dognanji pritrjujejo sodobni znanstveniki, zdravniki in zdravilci. Zakaj pa se zdravljenje teh bolezni ne začne najprej z zdravljenjem črevesja? Kako lahko laiki prepoznajo, ali tiči vzrok za njihove bolezni v črevesju?

  PREBERITE VEČ
 • Casa Sana – koncentrat z aktivnimi mikroorganizmi
  Razstrupljanje / 16. 10. 2020

  Črevesje je eden največjih in najpomembnejših organov imunskega sistema, zato je neprecenljivo za človeško zdravje in dobro počutje. Mikroorganizmi, ki naseljujejo črevesje, tvorijo stabilen sistem, imenovan črevesna flora. Porušeno ravnotežje v črevesju ima izredno negativne posledice za zdravje, saj se v črevesju nahaja do 80% celic imunskega sistema. Še vedno velja: zdravo črevo, zdravo telo!

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.