Grenka in Glauberjeva sol kot naravni odvajali

Bolezni | 04. 05. 2022

Grenka in Glauberjeva sol sta vsestransko uporabni spojini. Njune razstrupljevalne in odvajalne učinke lahko s pridom izkoristimo pri temeljitem praznjenju in čiščenju črevesja. Nepravilna uporaba omenjenih soli lahko povzroči nezaželene stranske učinke, zato se moramo pred uporabo seznaniti z osnovnimi nasveti za pravilno in varno rabo.

Kaj je grenka sol?

Grenka sol oziroma magnezijev sulfat (MgSO4) je naravna anorganska spojina, grenko-slanega okusa. Njene pozitivne učinke so prvič prepoznali v 17. stoletju v angleškem mestu Epsom, zato se je zanjo uveljavil izraz Epsomska sol. Odkritje zdravilnih lastnosti soli je pripeljalo do nastanka prvih toplic v Veliki Britaniji, kmalu pa se je znanje o njeni uporabnosti razširilo po vsem svetu.

Grenka sol na prvi pogled spominja na običajno kuhinjsko sol, a gre za popolnoma različni spojini. Kuhinjska sol vsebuje natrij in klor (kemijska formula NaCl), medtem ko grenka sol vsebuje 10 % magnezija, kisik in 13 % žvepla v obliki sulfata. Zaradi omenjene kemijske sestave je vsestransko uporabna, njene zdravilne učinke namreč s pridom izkoriščajo v zdravstvu, kozmetični in prehranski industriji in celo v vrtnarstvu.

Magnezij in žveplo sta izredno pomembna za pravilno delovanje človeškega organizma. Magnezij sodeluje pri delovanju več kot 300 encimov, blaži vnetja, odpravlja krče, zmanjša vnetne procese in pomaga zmanjševati bolečine v sklepih in mišicah. Poleg tega je ključnega pomena za proizvodnjo energije v celicah. Pomanjkanje magnezija dolgoročno vodi v kronično utrujenost, razdražljivost in težave pri premagovanju stresa.

Po drugi strani je žveplo pomembna sestavina pri tvorbi elastina, keratina, kolagena in hrustanca. Skrbi za pravilno delovanje encimov in hormonov, ohranja prožnost mišic in krepi sklepe. Spojina magnezijevega sulfata se lahko uporablja za obkladke ob pikih ter sončnih ali drugih opeklinah. Prav tako je uporabna kot piling, saj odstranjuje odmrle plasti kože, spodbuja cirkulacijo in pomladi kožo.

Številni jo dodajajo vrtninam (predvsem vrtnicam, paradižnikom in paprikam), saj magnezij vpliva na trdnost celičnih sten in ima pomembno vlogo pri kaljenju semen, fotosintezi ter razvoju plodov. Seveda pa pri grenki soli ne moremo mimo njenih razstrupljevalnih in odvajalnih učinkih, ki bodo podrobneje predstavljeni v nadaljevanju.

Kaj je Glauberjeva sol?

Glauberjevo sol ali natrijev sulfat (Na2SO4) se v naravi nahaja v obliki minerala glauberita. V laboratoriju je njene brezbarvne kristale v 17. stoletju prvi pridobil Johann Rudolf Glauber, po katerem je kasneje dobila ime. Sam jo je zaradi njenih zdravilnih lastnosti poimenoval kar čudežna sol (sal mirabilis). Natrijev sulfat se danes uporablja pri izdelavi lepenk, stekla, proizvodnji barvil, čistil in kot surovina pri proizvodnji zdravil. V medicini je znana raba soli za zdravljenje okuženih ran, težav s prebavo, jetri in pri glavobolih. Glauberjeva sol deluje kot močno odvajalo, saj zadržuje vodo v črevesju in preprečuje, da bi se absorbirala iz blata.

Uporaba sulfatnih soli v času postenja

Sulfatne soli, kamor sodita grenka in Glauberjeva sol, so primerne za pripravo telesa na postenje. Tega je namreč zaželeno začeti s temeljitim praznjenjem črevesja, saj v nasprotnem primeru v prebavnem sistemu zastajajo odpadne snovi. Prav tako z omenjenim postopkom omogočimo organizmu, da se lažje znebi strupov, ki jih s pomočjo posta poskuša izločiti iz telesa. Temeljito čiščenje črevesja dodatno poskrbi za to, da občutek lakote hitro mine, zaradi česar se lažje prepustimo postenju.

Odvajalna sredstva se pri nekaterih očiščevalnih dietah uporabljajo skozi celotno obdobje postenja. Glavni razlog za to je zmanjšano delovanje peristaltike (črevesnega gibanja), ki lahko povzroči ponovno absorpcijo odpadnih snovi v krvni obtok. Zaradi omenjenega razloga se vsak drugi dan priporoča uporaba klistiranja s toplo vodo ali uporaba grenke soli, medtem ko Glauberjeva sol za večkratno praznjenje črevesja ni primerna.

Odmerjanje sulfatnih soli

Za čiščenje črevesja raztopimo 20 do 30 gramov grenke soli v 500 mililitrov tople vode. Zmes dobro premešamo, da se sol raztopi in mešanico popijemo. Pri Glauberjevi soli prvi dan postenja raztopimo 30 do 40 miligramov soli v 500 mililitrih tople vode in popijemo na prazen želodec. Slano-grenak okus lahko izboljšamo tako, da uporabimo hladnejšo vodo ter v mešanico dodamo nekaj kapljic limoninega soka ali sok grenivk.

Odvajalno delovanje sulfatnih soli

Sulfatne soli so osmotska odvajala, saj sulfati nase vežejo vodo, ki se nahaja v celicah črevesne stene. Na ta način se poveča volumen vsebine črevesja in zmehča blato. S tem se na črevesno steno ustvari pritisk, da se sproži gibanje črevesja. Magnezij v grenki soli spodbuja izločanje črevesnih hormonov, kar dodatno odvajanje pospeši in olajša.

Pri čiščenju črevesja telo izgublja veliko količino vode in mineralov, zato je potrebno izgubljeno tekočino nenehno nadomeščati. Priporoča se pitje 0,5 litra do 1 litra vode približno pol ure po zaužitju raztopine. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo stranski učinki dehidracije, kot so glavoboli in omotica.

Na čistilni učinek soli je potrebno počakati od ene do pet ur po zaužitju, kar je odvisno predvsem od naše presnove. Po tem času se bodo izločile vse nečistoče iz črevesja skozi zadnjično odprtino. Pri nekaterih je potrebno zgolj eno odvajanje, pri nekaterih več, zato je priporočljivo, da pri izvajanju čistilne kure ostanete doma. Pri popolnem čiščenju se blato v straniščni školjki usede na dno, izločijo se tudi zelene žolčne grudice, ki plavajo na vrhu, saj vsebujejo veliko maščob.

Izločanje blata lahko traja nekaj ur ali cel dan.  V primeru, da izločanje tekočega blata traja dlje kot en dan in obenem izločanje spremljajo močne bolečine in krče, morate obiskati zdravnika.

Kaj storiti, če sulfatne soli ne prinesejo želenih učinkov?

V določenih primerih z danim odmerkom ne dosežemo želenega odvajalnega učinka. Največja težava je, da ni splošnih smernic za odmerjanje sulfatnih soli. Pri nekaterih je za ustrezen učinek dovolj ena čajna žlička soli, medtem ko drugi potrebujejo večji odmerek. Na učinkovitost odvajanja vplivajo predvsem telesna teža, značilnosti naše presnove in črevesna občutljivost. V primeru, da se odvajanje ne pojavi po dveh do treh urah, svetujemo, da poskušate spodbuditi odvajanje s telesno aktivnostjo.

Vašo črevesno aktivnost lahko spodbudite s kratkimi vajami, kot so hoja po stopnicah ali enostavne gimnastične vaje. Če se čistilni učinki še vedno ne pojavijo, je smiselno nekoliko povečati odmerek raztopine. Pri tem je pomembno, da odmerek povečujete počasi in previdno, saj lahko nenadne in drastične spremembe v črevesju povzročijo nelagodje in bolečine. To še posebej velja v primeru, da čiščenje črevesja izvajate prvič. V kolikor pri prvem poskusu ne čutite nobenega učinka, ponovite postopek čez nekaj dni z rahlo večjim odmerkom.

Ali se lahko odmerek soli predozira?

Pri odmerjanju grenke soli ne smemo preseči največjega priporočenega odmerka, ki je pri grenki soli 30 gramov, pri Glauberjevi soli pa 40 gramov. Preveliki odmerki lahko privedejo do resnih neželenih učinkov, kot so huda driska, utrujenost, mišična oslabelost, prebavne motnje, otrplost v prsih, neredni srčni utrip, dehidracija in nelagodje. Če sumite, da ste prekoračili dovoljeni odmerek, se posvetujte s terapevtom.

Pomembno je poudariti, da nobena od naštetih soli ni primerna za redno uporabo v primerih daljšega zaprtja. Prav tako se omenjenih soli ne sme uporabljati za hujšanje. Dolgotrajno uporaba soli namreč uniči naravno ravnovesje črevesne flore, poleg tega se pojavi še neravnovesje elektrolitov ali pomanjkanje mineralov. Obenem lahko pride do presežka nekaterih mineralov, predvsem magnezija (v primeru grenke soli) ali natrija (pri Glauberjevi soli). Priporoča se, da se očiščevalne kure ne izvaja pogosteje kot dvakrat letno (običajno spomladi in jeseni).

Kako zmanjšamo neželene vplive soli na črevesno floro?

Močna odvajala pogosto zmotijo ravnovesje črevesne flore. Motnje v delovanju črevesja se lahko pojavljajo še dva tedna po izvedeni terapiji. Omenjene težave lahko učinkovito preprečimo z jemanjem probiotikov. Raziskave so pokazale, da lahko s temeljitim praznjenjem črevesja in istočasnim uživanjem probiotikov celo povečamo raznolikost koristnih bakterij v črevesju. Posebno pozornost morajo ohranjanju zdrave črevesne flore nameniti vsi, ki trpijo zaradi črevesnih bolezni.

Kdaj se odsvetuje uporaba soli?

Praznjenje črevesja prinaša številne zdravstvene koristi, vendar pa uporaba sulfatnih soli pri določenih zdravstvenih težavah ni primerna. Uporaba soli za razstrupljanje se odsvetuje ljudem, ki imajo črevesne bolezni, občutljiva prebavila, visok krvni pritisk, nagnjenost k glavobolom, oslabljeno delovanje ledvic, motnje hranjenja ali druga podobna obolenja. V primeru, da trpite za katerim od zgoraj naštetim obolenj, se pred očiščevalno kuro posvetujte s terapevtom ali zmanjšajte odmerek soli.

Prav tako se uporaba močnih odvajal, kamor sodita tudi grenka in Glauberjeva sol, odsvetuje v času nosečnosti. Po drugi strani se v te obdobju priporoča uporaba blagih odvajal, saj so pogoste težave z zaprtjem. Na voljo so številna druga blaga naravna odvajala, kot so klistiranje, pitje tekočin, ki so bogata s kislinami (npr. jabolčni kis, sok kislega zelja …), ovseni kosmiči, številna semena (laneno seme ali chia semena) ali olja (npr. laneno, olivno ali ricinusovo olje).

Uporaba opisanih soli lahko zmanjša učinkovitost določenih zdravil, zato morate biti ob morebitnem jemanju drugih zdravil še posebej pozorni. Grenka in Glauberjeva sol lahko vplivata na poslabšano absorpcijo antibiotikov in srčnih glikozidov, ki se uporabljajo pri zdravljenju srčnega popuščanja ali srčne aritmije. Prav tako lahko omenjeni soli zmanjšata delovanje kontracepcijskih tablet. Priporoča se, da soli ne jemljete sočasno z drugimi zdravili, ampak naj bo vmes vsaj dve do štiriurni presledek.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu in shranjevanju soli?

Sulfatni soli sta na voljo v lekarnah, drogerijah in številnih spletnih prodajalnah. Pri nakupu priporočamo, da izberete izdelke, ki ne vsebujejo barvil, sladil in drugih umetnih dodatkov. Sol hranimo v neprodušno zaprti posodi, kjer bo zaščitena pred odvečnih zrakom, svetlobo, toploto in vlago. Posodo je potrebno shranjevati na sobni temperaturi, saj se pri temperaturi nad 33 °C kristali raztopijo. Izdelek shranjujte izven dosega otrok.

Nasveti za vse, ki prvič opravljate temeljito praznjenje črevesja

Temeljito praznjenje črevesja je povezano s številnimi predsodki, občutki gnusa ali strahu. Za vas smo pripravili kratke nasvete, kako varno opraviti temeljito čiščenje črevesja.

 • Dovolite si čas za počitek

Praznjenje črevesja je lahko precej dolgotrajen proces, zato si morate zanj vzeti dovolj časa. Priporoča se, da v tem času ostanete doma in izkoristite čas za sprostitvene dejavnosti, kot so branje knjig, poslušanje glasbe, telovadba, pitje čaja ali druge podobne dejavnosti.

 

 • Pripravite telo na praznjenje črevesja

Za temeljito čiščenje črevesja se ne moremo odločiti čez noč. Priporočljivo je, da dan ali dva pred samim praznjenjem črevesja uživamo lahko hrano z malo maščobami in beljakovinami. V tem času se odsvetuje pitje alkohola in kajenje.

 

 • Odženite grenko-slan okus

Grenka in Glauberjeva sol sta grenko-slanega okusa, ki je le redkim okusen. Priporočamo, da napitek hitro spijete, pri tem pa preusmerite svoje misli na prijetnejše stvari. Slano-grenak okus lahko izboljšamo tako, da uporabimo hladnejšo vodo ter v mešanico dodamo nekaj kapljic limoninega soka ali sok grenivk. Dodatno možnost: pred pitjem raztopine si pripravimo napitek iz sveže stisnjenega soka, ki ga popijemo takoj po zaužitju soli.

 

 • Posvetujte se s svojim terapevtom

Za vsa dodatna morebitna vprašanja in nasvete, se obrnite na svojega terapevta. Ta bo odgovoril na vsa vaša vprašanja in dileme, zato se boste lažje in pravilneje lotili postopka praznjenja črevesja.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Žveplo in MSM
  Prehrana / 16. 07. 2020

  Pomanjkanje žvepla je zelo pogost pojav, četudi zdravniki trdijo nasprotno. Največ pa ga je v koži, mišicah in kosteh. V primeru pomanjkanja se pojavijo težave pri izgradnji aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi vitaminov, pri presnovnih procesih, vezivnem tkivu, kožnih obolenjih, tvorbi kolagena in izgorevanju maščob. Pri pomanjkanju jemljemo organsko žveplo MSM.

  PREBERITE VEČ
 • Škodljive bakterije v tankem črevesju
  Bolezni / 28. 11. 2018

  Ko nas prav pošteno zvija v trebuhu, nas muči driska ali zaprtje ter se počutimo napihnjeni kot baloni, so se v našem tankem črevesju razmnožile mlečnokislinske bakterije, ki sicer sodijo v debelo črevo. Uradna medicina v takšnih primerih predpiše antibiotike, ki pa ne uničijo le škodljivih bakterij, temveč poškodujejo celotno črevesno floro – tudi tisto v debelem črevesju. Kakšne so alternative?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.