Žveplo

Prehrana | 16. 07. 2018

Pomanjkanje žvepla je zelo pogost pojav, četudi zdravniki trdijo nasprotno. Nahaja se praktično povsod, največ pa ga je v koži, mišicah in kosteh. V primeru pomanjkanja se pojavijo težave pri izgradnji aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi vitaminov, pri presnovnih procesih, vezivnem tkivu, kožnih obolenjih, tvorbi kolagena in izgorevanju maščob.

Žveplo je nujno potrebno za zdravo delovanje telesa

Organsko žveplo v obliki metilsulfonilmetana (MSM) je življenjsko pomemben element. V človeškem telesu se ga nahaja okoli 0,2%. Količina žvepla v organizmu se sprva ne zdi omembe vredna, vendar se pomembnosti tega elementa zavemo šele, ko količino primerjamo z drugimi snovmi. V telesu je tako kar petkrat več žvepla kot magnezija in celo štiridesetkrat več kot železa.

Kako nepogrešljiva sta železo in magnezij, se dobro zaveda večina ljudi, za zadosten vnos žvepla pa se zanima le malokdo. Še slabše – večina ljudi misli (tudi po zaslugi medijev), da se v vsakodnevni prehrani nahaja dovolj žvepla, zato dodatno jemanje ni potrebno. Zmotno prepričanje pa ni presenetljivo, saj spada žveplo med najmanj raziskane snovi v prehranski stroki.

Za zdaj vemo, da je žveplo pomemben sestavni del različnih telesu lastnih snovi, kot so npr. encimi, hormoni (inzulin), glutation (telesu lastni antioksidant) in življenjsko pomembne aminokisline (cistein, metionin, taurin).

Ob pomanjkanju žvepla glutation (izjemni borec proti prostim radikalom) ne more opravljati svojega dela. Glutation velja za enega najmočnejših antioksidantov nasploh. Če se zaradi pomanjkanja žvepla naravno proizvaja manj glutationa, je telo izpostavljeno močnemu oksidativnemu stresu.

Iz aminokislin, ki vsebujejo žveplo, se poleg drugih aminokislin izdelujejo tudi telesu lastne beljakovine. V primeru pomanjkanja žvepla so nastali encimi in beljakovine nepopolni, deformirani in kot taki neuporabni za telo.

MSM krepi imunski sistem

Metionin (aminokislina, ki vsebuje žveplo) opravlja številne pomembne naloge v telesu. Ena izmed njih je prenos selena (elementa v sledeh) do ciljnih celic. Selena ščiti pred povzročitelji bolezni in prostimi radikali ter je nepogrešljiv za zdravje oči, žilnih sten in vezivnih tkiv.

Ko telesu manjka žvepla, se pojavi tudi pomanjkanje metionina. Ob primanjkljaju metionina selen ne prispe do tam, kjer je potreben. Imunski sistem zaradi pomanjkanja selena ne deluje optimalno, kar odpre pot številnim infekcijam in vnetjem.

Kot lahko vidimo iz navedenega primera, lahko primanjkljaj ene same snovi sproži verižno pomanjkanje drugih snovi, posledice pa so obsežnejše, intenzivnejše in bolj raznolike, kot bi si sprva mislili. Do nedavnega so menili, da alergije povzroča šibak imunski sistem. Kasneje so znanstveniki ugotovili, da alergije povzroča nepravilen odziv imunskega sistema, pri katerem nam bo MSM prav tako v pomoč.

Organsko žveplo kot pomoč pri alergijah

Ljudje, ki trpijo zaradi senenega nahoda, prehranskih alergij, alergij na prah ali živalske dlake, poročajo o izboljšanju situacije že po nekaj dneh jemanja organskega žvepla (MSM). Učinkovitost so potrdili tudi strokovnjaki medicinske stroke. MSM se je izkazal tudi pri drugih obolenjih, kjer prihaja do kroničnega vnetja (npr. pri artrozi ali artritisu).

MSM blaži bolečine pri artrozi

Naključna, dvojno slepa in s placebom kontrolirana študija iz leta 2006, pri kateri je sodelovalo 50 moških in žensk z artrozo kolena, je pokazala, da redno jemanje 6 gramov organskega žvepla na dan bistveno pripomore k izboljšanju simptomatike. In kar je še pomembneje – ob jemanju MSM-ja niso občutili nobenih stranskih učinkov. Medtem ko običajna zdravila za artrozo le zavirajo vnetja in blažijo bolečine, pa MSM poseže neposredno v presnovo hrustanca.

MSM za hrustanec in sklepe

Žveplo je sestavni del sklepnega maziva in notranje plasti sklepne ovojnice. Oba se morata zaradi neprestane obrabe redno obnavljati. Ob pomanjkanju železa se prične pojavljati degeneracija in otrdelost sklepov. Pri sklepu, ki ga je poškodovala artroza, znaša koncentracija žvepla le tretjino običajne.

Znanstveniki preučujejo, kako MSM pomaga tudi pri drugih obolenjih sklepov, kot je na primer artritis. Dosedanje študije kažejo, da žveplo zavira sprožilce vnetij in encime, ki razgrajujejo hrustanec. Težave s sklepi niso le težava starostnikov, saj se pogosto pojavljajo tudi pri športnikih.

Žveplo preprečuje poškodbe mišic

Močne mišice stabilizirajo sklepe, po drugi strani pa poškodbe mišic predstavljajo kar 30% vseh poškodb pri športu. Možnost poškodb zvišujejo nekateri dejavniki, kot so neogreto telo, napačen način treniranja ali prenaprezanje.

Zaradi antioksidativnega delovanja ima žveplo sposobnost omejevanja poškodb pri športnih aktivnosti. Jemanje 3 gramov dnevno spodbuja regeneracijo telesa in preprečuje bolečine v mišicah po končanih športnih aktivnostih.

Žveplo za več energije, vitalnosti in lepote

Žveplo skrbi za nemoteno nastajanje energije na celični ravni, skupaj z vitamini skupine B pospešuje presnovo in na ta način povečuje energijo in vitalnost dotične osebe.

Istočasno skrbi žveplo za mehko kožo, zdrave lase in trdne nohte. Vsi ti deli so namreč sestavljeni iz beljakovin, za nastanek katerih je nujno potrebno žveplo. Te beljakovine se imenujejo kolagen, elastin in keratin. Pomaga tako uživanje žvepla kot tudi zunanja uporaba, torej nanos na kožo, lase in nohte.

Žveplo proti kožnim boleznim

Žveplo se odlično obnese pri različnih kožnih boleznih. Ena izmed takšnih je ihtioza (ribja koža). Spada med najbolj pogoste dedne kožne bolezni. Prepoznamo jo po suhi, razdraženi in pordeli koži, bolečinah in neznosni srbečici, ki predstavlja tudi psihično obremenitev za bolnika.

Bistveno izboljšanje so opazili tudi pri drugi kožni bolezni, imenovani rozacea. Ta neozdravljiva bolezen se pojavi na najbolj motečem predelu – na obrazu. Sprva pordela koža se lahko zagnoji, brazgotini, boli in močno srbi. MSM se je v primeru rozacee izkazal kot izjemno sredstvo za blaženje bolečin in srbečega občutka, hkrati pa skrbi za dodatno navlaženost kože.

Organsko žveplo za zdravje želodčno-prebavnega trakta

MSM poskrbi za zdravo črevesno floro in s tem onemogoča naselitev parazitom in glivicam, kakršna je na primer kandida. Regulira tudi nastajanje želodčne kisline, zaradi česar se izboljša absorpcija hranilnih snovi, preprečijo pa se pogoste težave, kot na primer zgaga, občutek napihnjenosti in napenjanje.

MSM krepi delovanje vitaminov

Organsko žveplo poveča prepustnost celičnih membran in s tem izboljšuje presnovo. Celice lahko tako lažje vsrkajo potrebne hranilne snovi in se hkrati lažje znebijo odvečnih stranskih produktov. S svojim delovanjem žveplo prav tako krepi delovanje nekaterih vitaminov in drugih hranilnih snovi. Razstrupljeno in z vitamini prehranjeno telo pa je bolj odporno proti vsem vrstam bolezni, tudi raku.

Organsko žveplo pri raku

Organsko žveplo povečuje oskrbo celic s kisikom. Rakaste celice, ki dobro uspevajo v okolju brez kisika, se tako težje razmnožujejo. Žveplo je še posebej učinkovito pri preprečevanju raka na prsih, saj aktivno zavira rast rakavih celic. V primeru nastanka metastaz MSM poveča občutljivost rakavih celic na kemoterapijo, kar poveča učinkovitost zdravljenja.

Organsko žveplo razstruplja telo

Žveplo je pomemben sestavni del telesu lastnega razstrupljevalnega sistema. Pomembni encimi za razstrupljanje (npr. glutation peroksidaza) so sestavljeni iz žvepla. Organsko žveplo podpira delovanje jeter in jim pomaga pri izločanju tobačnega dima, alkohola in okoljskih strupov iz telesa. Nalaganje strupov bi sicer privedlo do hitrejšega staranja telesa in razvoja kroničnih bolezni.

Pomanjkanje žvepla je zelo pogosto

Kot pri številnih drugih mineralih je tudi pri žveplu težava v industrijsko pridelani hrani, ki je pridelana na osiromašenih tleh, s tem pa hranil primanjkuje tudi v živilih.

Žveplo je kot številni drugi vitamini in minerali zelo občutljivo na toploto in mraz. Ob kuhanju, pečenju, praženju ali pa shranjevanju v zamrzovalnih skrinji ali hladilniku se vsebnost žvepla v živilu zelo zmanjša. Tudi pri sušenju, dolgotrajnem shranjevanju in industrijski predelavi izgubimo veliko žvepla, zato je živila najbolje uživati sveža in surova.

Skoraj čudežna regeneracija po jemanju organskega žvepla

Ljudje, ki so pričeli redno uživati MSM, poročajo o znatnem izboljšanju simptomatike različnih področij – od gibljivosti sklepov, kožnih težav, težav s prebavo pa vse do rakavih obolenj.

Kaj ni žveplo strupeno?

Verjetno se sprašujete, zakaj se žveplo tako brezskrbno priporoča za uživanje, po drugi strani pa je veliko govora o škodljivosti žvepla, npr. ko govorimo o emisijah žvepla pri prometu in industriji. Tudi vina, ki prihajajo iz konvencionalne pridelave, so za potrebe ohranjanja daljšega roka uporabnosti pogosto žveplana.

Organsko žveplo s temi zdravju škodljivimi spojinami nima nič skupnega.

Simptomi razstrupljanja so možni

Po treh tednih jemanja organskega žvepla lahko pričakujemo prve pozitivne rezultate. Ob sočasnem jemanju vitamina C se koristen učinek na telo še okrepi.

Pri približno 20% ljudi se v prvih 10 dneh pojavijo t.i. znaki razstrupljanja telesa, ki vključujejo izpuščaje, glavobole, drisko in izgubo energije. MSM namreč sprosti strupene snovi iz celic, le-te pa se ne morejo nemudoma izločiti iz telesa. Močnejši, kot so simptomi, bolj obremenjeno je bilo telo.

Intenzivnost simptomov lahko reguliramo z jemanjem manjših količin žvepla. Razstrupljanje bo sicer počasnejše, vendar bodo tudi simptomi razstrupljanja manj opazni. Višji odmerki seveda dosežejo nasproten učinek – razstrupljanje bo hitrejše in simptomi intenzivnejši.

Doziranje se tako prilagodi vsakemu posamezniku. Dnevno zaužijemo okoli 2000 mg MSM-ja, najbolje v kombinaciji z vitaminskimi sokovi, saj vitamin C okrepi njegovo delovanje, hkrati pa tudi prekrije neprijeten okus.

MSM v času nosečnosti

Poskusi na živalih so pokazali, da je žveplo varno za jemanje, vendar pa do sedaj niso bile opravljene študij na nosečih ženskah, zato se pred jemanjem v nosečnosti posvetujmo z zdravnikom. Vsekakor se odsvetujejo odmerki, višji od 3000 mg, saj pospešujejo procese razstrupljanja in s tem začasno povečujejo količino sproščenih strupov v organizmu.

Najboljši viri žvepla

Žveplo bomo našli v jajcih, mleku, črni redkvi, algah, čebuli, česnu, špargljih, čemažu, lešnikih, drobnjaku, gorčici, rdeči papriki, pivskem kvasu, soji, stročnicah in žitaricah. Ker se žveplo nahaja predvsem v živilih živalskega izvora, morajo biti na zadostno uživanje pozorni vegetarijanci in vegani. Organska oblika žvepla (MSM), ki jo odlikuje visoka biološka razpoložljivost, je na voljo v obliki prehranskih dopolnil.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Glutation – najpomembnejši antioksidant
    Bolezni / 01. 04. 2018

    Glutation je telesu lastna beljakovina, ki jo pozna le malokdo, čeprav bi si zaradi velikega pomena zaslužila več pozornosti. Glutation je najmočnejši med vsemi antioksidanti, veže strupene snovi in vsebuje življenjsko pomembno aminokislino cistein ter zavira vnetne procese. Redno jemanje glutationa se je izkazalo za zelo učinkovito, kar potrjujejo številne znanstvene raziskave.

    PREBERITE VEČ
  • Prezgodaj ostareli zaradi pomanjkanja mineralov
    Bolezni / 09. 11. 2017

    Osiveli pri petindvajsetih, z osteoporozo pri petintridesetih, na smrt utrujeni pri petinštiridesetih? Včasih so bili mladi ljudje s težavami starostnikov redki kot bele vrane, danes so vsakdanji pojav. Vzrok za to je osiromašena prehrana, s katero ne dobimo potrebnih količin hranil. Pomagamo si lahko tako, da korenito spremenimo prehrano in uživamo ustrezna prehranska dopolnila.

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.