MSM – organsko žveplo

Bolezni | 02. 03. 2021

Se tudi vi soočate s katero od naslednjih zdravstvenih oziroma lepotnih težav: bolečine v sklepih in mišicah, neurejena prebava, oslabljen imunski sistem, bolečine po intenzivni vadbi, visok krvni pritisk, alergije in prehladi, vnetja, krhki nohti, izrazite gube ali lasje brez leska? Za vse omenjene težave se priporoča uživanje MSM-ja, s katerim povečamo vnos esencialnega minerala žvepla. Zaradi njegovih blagodejnih učinkov na zdravje in lepoto se ga je oprijelo ime mineral lepote.

Kaj je MSM?

MSM oziroma metil sulfonil metan je organska oblika žvepla. Spada med esencialne elemente in je četrti najbolj zastopan mineral v človeškem organizmu. Naše potrebe po žveplu so petkrat večje od potreb po magneziju in kar štiridesetkrat večje od potreb po železu.

Metil sulfonil metan je vodotopna snov bele barve. Gre za naravni vir žvepla, ki nastane z odmiranjem in razkrajanjem fitoplanktona v oceanih. Spojine, ki se tvorijo ob razgradnji, izhlapevajo v ozračje in se nalagajo v oblakih. Z dežjem nato padejo na zemljo, kjer jih vsrkajo rastline. Največje koncentracije žvepla najdemo v rastlinah, ki so izpostavljene obilnim padavinam, kot so skorje borovcev, divje trave in aloe vera. Kljub temu so količine v naravnih virih izredno majhne, zato se v prehranskih dopolnilih pogosto uporablja sintetično pridobljen MSM.

MSM se nahaja v nekaterih živilih, kamor sodijo predvsem meso, mlečni izdelki, jajca, semena ali oreščki in nekatera sveža zelenjava (npr. brokoli, paradižnik, redkvice…). Kljub temu je vsebnost MSM-ja v hrani dokaj nizka. Vsaka termična obdelava, sušenje, kuhanje ter ostali procesi še dodatno uničijo večji del žvepla. Za vnos 1,5 g MSM-ja bi tako morali zaužiti kar 500 litrov mleka!

Blagodejni učinki MSM-ja

Uživanje MSM-ja prinaša številne pozitivne učinke, ob enem pa dolgotrajno uživanje ne prinaša nobenih negativnih stranskih učinkov.

 • Blaži vnetja

MSM naj bi imel protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo otekline in pomagajo pri zdravljenju artroze, vnetju sklepov, alergijskemu rinitisu ali okužbah mehurja.

 • Okrepi sklepe in kosti

Da bi sklepi ostali gibljivi, prožni in zdravi, potrebujejo žveplove spojine. MSM lahko lajša bolečine v sklepih in kosteh tako, da oskrbi telo z biološkim žveplom, ki obnovi hrustanec v sklepih. Žveplo je namreč izrednega pomena za zaščito pred vnetjem sklepov in pred nadaljnjo degradacijo hrustanca, saj se pri boleznih sklepov pogosto zazna pomanjkanje tega elementa.

Tako je koncentracija žvepla v hrustancu, ki ga je poškodoval osteoartritis, kar za dve tretjini manjša od koncentracije žvepla v zdravem hrustancu. Zaradi omenjenih razlogov se MSM uspešno uporablja za zdravljenje revme, artritisa, artroze in drugih vnetij sklepov. Za zdravljenje akutnih težav s sklepi se priporoča tako uživanje MSM-ja kot njegovo mazanje na prizadeto mesto.

 • Omili bolečine

MSM ne spodbuja zgolj regeneracije kosti in sklepov, temveč tudi obnovo mišic, zato lahko z njim zdravimo bolečine v hrbtu ali vratu, ki so pogosto posledica otrdelosti mišic. Uporablja se lahko za lajšanje bolečin pri fibromialgiji, za katero je značilno, da bolnik občuti razpršeno bolečino v mišicah in vezeh po vsem telesu, dodatno se pojavijo glavoboli, migrene, prebavne težave, utrujenost ali depresija.

 • Pomaga regenerirati mišice po vadbi

MSM se zaradi svojih protivnetnih lastnosti priporoča vsem športnikom, saj se z njegovim uživanjem izognejo bolečinam v mišicah po napornem treningu. Organsko žveplo poveča telesno zmogljivost, pospeši metabolizem in pomaga pri hujšanju.

 • Ureja prebavo

Žveplo je učinkovita pomoč proti glivam in bakterijam, zato je MSM uspešen pri lajšanju s tem povezanih prebavnih motenj. Ima antiseptične in očiščevalne učinke v prebavnem traktu, stimulira izločanje žolča, čisti kri, pomaga pri delovanju jeter ter spodbuja metabolizem. Dodatno MSM ohranja količino želodčne kisline v ravnovesju, kar privede do boljšega izkoriščanja hranil in lajša številne prebavne težave, kot so zgaga, napenjanje, plini ali driska.

 • Krepi imunski sistem

Metionin je aminokislina, ki vsebuje žveplo in opravlja številne pomembne funkcije v telesu. Ena od njegovih pomembnejših nalog je prenos selena do celic. Selen nadaljnje poskrbi za pravilno delovanje imunskega sistema, saj ščiti pred povzročitelji bolezni in prostimi radikali. Pomanjkanje žvepla tako slabi imunski sistem in odpira pot številnim infekcijam in vnetjem.

Poleg tega ima MSM močan razstrupljevalni učinek, saj poveča prepustnost celičnih membran, zaradi česar se poveča sposobnost celic, da iz telesa odstranijo presežek tekočine in morebitne toksine.

 • Ščiti pred oksidativnim stresom

Oksidativni stres povzroča staranje kože in škodljivo vpliva na organe in celice. MSM naj bi deloval antioksidativno, saj v telesu lovi proste radikale. Povečal naj bi količino glutationa, ki je telesu lasten antioksidant in zmanjšal nastajanje prostih kisikovih radikalov.

 • Varuje pred prehladi in alergijami

Organsko žveplo naj bi uspešno delovalo proti prehladom, okužbam in alergijam. Še posebej je učinkovit pri alergijah na hrano, hišni prah ali živalsko dlako in sezonskih alergijah, kot je seneni nahod. Redno jemanje MSM-ja naj bi znatno omililo težave z dihanjem in okrepilo imunski sistem.

 • Uravnava krvni pritisk

Številni ljudje, ki imajo povišan krvni tlak, poročajo, da se jim je po rednem jemanju MSM-ja krvni tlak znatno znižal. Raziskovalci menijo, da naj bi bila to posledica znižanega oksidativnega stresa, ki je eden glavnih sprožilcev visokega krvnega tlaka.

 • Povečuje absorpcijo žvepla

Žveplo je izredno pomemben element, saj je prisoten v aminokislinah, ki predstavljajo gradnike beljakovin. Zaradi industrijske pridelave in predelave hrane so današnja živila veliko bolj osiromašena, ker se s predelavo izgubi večji del pomembnih vitaminov in mineralov. MSM zato predstavlja pomemben vir žvepla, saj lahko hitro nadomesti njegovo pomanjkanje. Žveplo iz MSM-ja se hitro absorbira, po drugi strani pa predoziranje skoraj ni mogoče, saj se presežek žvepla izloči z urinom.

 • Pripomore k zdravi koži in lasem

Keratin je beljakovina, ki gradi naše lasje in nohte ter je sestavljen večinoma iz žvepla. Raziskovalci so ugotovili, da MSM prispeva veliko količino žvepla za proizvodnjo keratina. Tako preprečuje prezgodnje nastajanje gub, polepša polt in izboljša njeno teksturo.

Lajša težave pri različnih kožnih boleznih, kot so ekcemi, luskavica, rozacea, akne, dermatitis in prhljaj. Dobro se obnese tudi pri ihtiozi (ribja koža), ki je ena najpogostejših kožnih dednih bolezni. Zanjo so značilni simptomi, kot so prhljaj, suha in hrapava koža, bolečine in srbenje. Nanašanje kreme z dodanim MSM-jem umiri kožo in ustavi njeno luščenje. Takšna terapija je pogosto brez stranskih učinkov, zato lahko zdravljenje poteka dalj časa.

Vedno pogostejša je uporaba MSM–ja v kozmetični industriji. Tudi sami lahko v kozmetične izdelke (npr. kreme, šampone, losjone in mila) dodamo MSM v prahu in s tem povečamo njihovo učinkovitost.

MSM lahko dodatno uporabljamo za nego svojih kosmatincih, kot dodatek k prehrani ali kot mazilo za mazanje tačk ali ran.

Kako hitro so vidni rezultati uživanja MSM-ja?

Žveplo je za človeško zelo izrednega pomena, zato ga telo zlahka absorbira. Kako hitro se pokažejo pozitivni učinki uživanja MSM-ja, je odvisno predvsem od njegovega doziranja in simptomov, ki jih želimo ublažiti. Najhitreje je opazno izboljšanje pri zdravljenju bolečin in vnetij. Simptomi senenega nahoda naj bi se omilili po enem tednu uporabe. Začetni učinki se navadno pokažejo po nekaj dneh uporabe, vendar se vsi pozitivni učinki pojavijo šele po daljšem obdobju.

Učinkovitost in absorpcija MSM-ja se še poveča, če ga zaužijemo v kombinaciji z vitaminom C. Priporoča se, da pripravke, ki vsebujejo MSM, uživamo skupaj z limonado ali pomarančnim sokom.

Ali se lahko pri uživanju MSM-ja pojavijo neželeni učinki?

Pred uživanjem se svetuje, da preverimo, ali smo alergični na žveplo. Za začetek se priporoča uživanje približno 1 grama MSM-ja dnevno, nato pa se doziranje vsak dan povečuje. Pri uvajanju je pomembno, da vnos prilagodimo posamezniku, saj se priporočeni dnevni odmerek razlikuje glede na naše potrebe po žveplu. Za pozitivne učinke, ki smo jih predhodno opisali, je potrebno dnevno zaužiti vsaj 4 grame. Svetuje se, da ga uživamo zjutraj na tešče, saj se s tem še poveča učinkovitost njegovega delovanja.

Za uživanje MSM-ja je značilno, da so neželeni stranski učinki izredno redki. Kljub temu pa se lahko kot pri večini prehranskih dopolnil in zdravil pojavijo blažji glavoboli, nelagodje v prebavilih, utrujenost in težave s koncentracijo. Omenjeni simptomi so pogosto le posledica procesa razstrupljanja telesa. Jemanje visokih odmerkov (nad 3000 mg) se kljub temu med nosečnostjo in dojenjem odsvetuje.

Pri nakupu MSM-ja je pomembno, da izberemo kakovosten izdelek brez umetnih dodatkov, ki dražijo želodec in črevesje in povzročajo prebavne težave. S tem se dodatno izognemo morebitnim stranskim učinkom.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • S prehrano do nebolečih sklepov
  Bolezni / 19. 04. 2021

  Težave s sklepi so prava ljudska bolezen, vendar ne samo pri starostnikih. Je med nami sploh kdo, ki ne toži zaradi zbadanja v kolenu ali bolečin v rami? Kljub temu se nam ni potrebno preprosto vdati v usodo – bolečine v sklepih lahko s prehrano in življenjskim slogom omilimo ali celo odpravimo.

  PREBERITE VEČ
 • Povišajmo nivo glutationa, najmočnejšega naravnega antioksidanta
  Bolezni / 03. 11. 2020

  Glutation je eden izmed najmočnejših antioksidantov in predstavlja pomemben gradnik imunskega sistema. S svojim delovanjem zavira razvoj virusov in bakterij, spodbuja razstrupljanje telesa in zmanjšuje oksidativni stres. Na nivo glutationa lahko z določenimi ukrepi vplivamo tudi sami.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.