Glutation – najpomembnejši antioksidant

Bolezni | 01. 04. 2020

Glutation je telesu lastna beljakovina, ki jo pozna le malokdo, čeprav bi si zaradi velikega pomena zaslužila več pozornosti. Glutation je najmočnejši med vsemi antioksidanti, veže strupene snovi in vsebuje življenjsko pomembno aminokislino cistein ter zavira vnetne procese. Redno jemanje glutationa se je izkazalo za zelo učinkovito, kar potrjujejo številne znanstvene raziskave.

Kaj je glutation?

Glutation se nahaja visoko koncentriran v skorajda vsaki telesni celici. Nahaja se tudi zunaj telesnih celic: v krvni plazmi, v prostorih med organi in tkivi, likvorju (možganski tekočini), žolču, znoju in drugih telesnih tekočinah. Po tem lahko sklepamo, da glutation opravlja življenjsko pomembne funkcije. Temu je res tako, saj glutation v kombinaciji z drugimi snovmi sodeluje pri številnih procesih, ki so nujni za normalno delovanje človeškega telesa.

Zaščita pred prostimi radikali

Glutation je najmočnejši med vsemi antioksidanti in kot tak skrbi za zaščito celic pred oksidativnim stresom. Oksidativni stres je glavni vzrok za staranje, nevrodegenerativne bolezni, multiplo sklerozo, rakava obolenja in še bi lahko naštevali.

Prosti radikali napadajo tudi zelo občutljive mitohondrije. To so drobni sestavni deli celic, nič večji od bakterij, v katerih nastaja energijsko bogat encim ATP (adenozin trifosfat). Mitohondriji torej ustvarjajo energijo, ki jo telo potrebuje za svoje delovanje. Poškodbe na mitohondrijih, ki skrbijo za nastajanje energije, se odražajo tudi na drugih sistemih – živčnem sistemu, imunskem sistemu, itd.

Nepravilno delovanje mitohondrijev ima še posebej velik vpliv na sisteme z veliko potrebo po energiji (srčna mišica, celice čutil …). Za obolenja, katerih izvor se skriva v nepravilnem delovanju mitohondrijev, se je oblikoval izraz mitohondrijopatija. Glutation varuje mitohondrije pred prostimi radikali, tako da lahko ti nemoteno proizvajajo energijo. Ker pa je za izdelavo glutationa prav tako potrebna energija, pride pri poškodbah mitohondrijev (zaradi napadov prostih radikalov) do začaranega kroga, ki vodi v nadaljnjo škodo.

Sodelovanje pri ostalih celičnih procesih

Glutation sodeluje tudi pri drugih celičnih procesih. Popravlja napake, ki se pojavijo na genetskem zapisu DNK, sodeluje pri delitvi celic, presnovi ter nastajanju in razgradnji beljakovin. Glutation vsebuje življenjsko pomembno aminokislino cistein, ki jo najbolj potrebujejo dojenčki, starejši in ljudje z določenimi metaboličnimi boleznimi.

Razstrupljanje z glutationom

Glutation ne veže nase samo prostih radikalov, temveč tudi strupene snovi. Ponaša se celo s sposobnostjo, da snovi, ki so topne v maščobi, spremeni v vodotopne. Katere snovi v telesu je sploh potrebno odstraniti? Gre predvsem za pesticide iz sadja in zelenjave, zdravila, dodatke v prehranskih izdelkih, alkohol, nikotin, težke kovine in nekatere druge snovi. Glutation varuje organizem pred toksini, ki bi sicer poškodovali jetra, pljuča, ledvice, kožo in DNK.

Podpora imunskemu sistemu in uravnavanje vnetnih procesov

Glutation igra pomembno vlogo pri levkotrienih in prostaglandinih, ki sprožajo vnetne procese v telesu. Vnetje je naravna reakcija imunskega sistema na napad bakterij, virusov in strupenih snovi. Glutation kot antioksidant s svojim delovanjem zavira vnetne procese in na ta način skrbi, da je obrambni odziv telesa primeren in uravnotežen.

Glutation prav tako spodbuja aktivnost limfocitov. Limfociti so posebna vrsta belih krvnih telesc, ki uničujejo z virusi okužene celice. Imajo sposobnost, da prepoznajo telesu tuje snovi, ki so v preteklosti že napadle, zato lahko na ponoven napad odreagirajo veliko hitreje. Izjemna je njihova sposobnost uničevanja rakavih celic. Glutation tako s spodbujanjem delovanja limfocitov varuje tudi pred nastankom ali širjenjem rakavih ter kroničnih obolenj.

Glutation v prehrani

Kdor se prehranjuje uravnoteženo in ob tem skrbi za zdrav življenjski slog, pokrije s prehrano dober delež potreb po glutationu. Največ ga najdemo v ekstraktu pivskega kvasa, jetrih, avokadu, arašidih, špargljih, lubenici in sveži šunki. Znatno večji delež se nahaja v svežih živilih, saj glutation pri nadaljnji obdelavi oksidira. V povprečju dnevno zaužijemo okoli 35 mg glutationa.

Žal smo ljudje v sodobnem času obremenjeni s stresom, premalo se gibljemo, s hrano pa dobimo veliko mero škodljivih snovi. Obstoječa količina glutationa ne zadošča več za popolno razgradnjo vseh toksinov. Še večje potrebe po glutationu se pojavijo v primeru bolezni. Ker jih je težko pokriti s prehrano, je smiselno poseči po prehranskih dopolnilih z glutationom, s katerimi se medicinska stroka ukvarja že več kot 50 let.

Rezultat dolgoletnega testiranja in iskanja optimalnega prehranskega dopolnila je liposomski glutation – Altrient GSH, ki velja najboljšo farmacevtsko obliko za oralno uživanje in je odlična alternativa intravenoznemu jemanju preko injekcij in infuzij. Pri tem izdelku je glutation enkapsuliran v mikroskopsko majhne maščobne delce, ki ga varujejo pred prebavnimi sokovi, zato kar 98% glutationa doseže krvni obtok.

Glutation za lepše staranje, boljše telesne sposobnosti in optimalno zdravje

Z ustrezno prehrano in uživanjem prehranskih dopolnil bomo poskrbeli, da se bo telo učinkovito bojevalo proti prostim radikalom in tipičnim boleznim, ki so povezane s staranjem (artritis, Parkinsonova bolezen, visok pritisk, Alzheimerjeva bolezen, tumorji …). Z glutationom preskrbljeni mitohondriji, ki veljajo za »elektrarne« telesa, bodo nemoteno proizvajali energijo, zato ne bo prišlo do upada telesnih moči in sposobnosti. Glutation prav tako skrbi, da ne pride do oksidacije hemoglobina v methemoglobin, kar bi preprečilo prenos kisika po krvi do celic in povzročilo utrujenost, občutek šibkosti in sopenje.

Glutation nam ne more pomagati, če živimo nezdravo, prav tako to ni čudežna snov, ki nas bi naredila imune na vse bolezni in tegobe tega sveta. Predstavlja pa trdno osnovo za zdravje, dobro kondicijo telesa, odlično počutje in upočasnjeno staranje telesa. V kombinaciji z zdravo prehrano, rednim gibanjem in zadostno mero sproščanja se bo tudi uživanje glutationa obrestovalo z zelo pozitivnimi učinki.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Povišajmo nivo glutationa, najmočnejšega naravnega antioksidanta
  Bolezni / 03. 11. 2020

  Glutation je eden izmed najmočnejših antioksidantov in predstavlja pomemben gradnik imunskega sistema. S svojim delovanjem zavira razvoj virusov in bakterij, spodbuja razstrupljanje telesa in zmanjšuje oksidativni stres. Na nivo glutationa lahko z določenimi ukrepi vplivamo tudi sami.

  PREBERITE VEČ
 • Zdravljenje z glutationom
  Prehrana / 07. 11. 2019

  V članku Glutation – najpomembnejši antioksidant smo pobližje spoznali njegove lastnosti, učinkovanje in pomen za človeško telo. Tokrat pa se bomo podrobneje posvetili zdravljenju z glutationom, ki ga je mogoče uvesti pri številnih obolenjih. Zakaj je glutation tako pomemben za zdravje? Ker sodeluje v tako številnih telesnih funkcijah.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.