Naravna odvajala

Bolezni | 17. 09. 2019

V primeru zaprtja so odvajalna sredstva odlična pomoč pri pospeševanju izločanja. Pred uporabo umetnih tablet in praškov pa je bolje, da uporabimo naravna odvajala. Toda pozor – tudi nepravilna uporaba naravnih odvajal lahko povzroči nezaželene stranske učinke.

Naravna odvajalna sredstva

Pod izrazom naravna odvajalna sredstva se razumejo predvsem odvajala rastlinskega izvora, čeprav najdemo snovi z odvajalnim učinkom tudi iz drugih virov, npr. različne magnezijeve spojine. Te označujemo za naravna odvajala, saj so naravno prisotne v telesu in skorajda nimajo stranskih učinkov.

»Naravno« seveda ne pomeni v vsakem primeru tudi »neškodljivo«. Nenazadnje v skupino rastlin spada nekaj močno strupenih rastlin, s katerimi ni šale. Med odvajala tako prištevamo liste sene, lubje naravne krhlike in rabarbarine korenine, ki sicer niso močno strupeni, vendar lahko pri dolgotrajnejši uporabi (več kot 1 – 2 tedna) povzročijo nezaželene stranske učinke (draženje črevesne sluznice, porušenje ravnovesja elektrolitov v telesu).

Poleg predolge uporabe se je potrebno izogibati tudi predoziranju. V primeru prevelikih odmerkov se lahko pojavijo trebušni krči, driska, napihnjenost in slabost. Pri pravilno odmerjeni kratkotrajni uporabi so stranski učinki sicer možni, toda manj verjetni. Previdni bodimo pri času uporabe soli (natrijev sulfat – Glauberjeva sol, grenka sol, magnezijev citrat, itd.) in določenih rastlin, ki lahko povzročijo pomanjkanje mineralnih snovi. Največkrat pride do pomanjkanja kalija, kar povzroči motnje srčnega ritma in mišično oslabelost.

Primernega naravnega odvajala ni povsem enostavno najti, zato upamo, da vam bodo sledeče informacije v pomoč

Kako delujejo odvajalna sredstva?

 • Osmotska odvajalna sredstva

Osmotska odvajala povečajo delež vode v blatu, zato postane mehkejše, redkejše in lažje za odvajanje. V to skupino sodijo grenka sol, Glauberjeva sol, magnezijev citrat, laktoza in nadomestki sladkorja (manitol, sorbitol in ksilitol). Pri dolgotrajni uporabi lahko pride do neravnovesja mineralov in vode v telesu.

 • Odvajala, ki povečajo peristaltiko črevesja

Določena odvajala povečujejo peristaltiko (lastno gibanje) črevesja, kar omogoča hitrejše potovanje blata. Ob tem blato izgubi manj vode (manjša absorpcija vode), zaradi česar je blato mehkejše in se lažje izloči. V to skupino spadajo listi sene, rabarbarine korenine in ricinusovo olje.

 • Volumska odvajala

Med volumska odvajala, ki v črevesju nabreknejo in tako povečajo volumen blata spadajo lanena semena, chia semena, trpotčeva semena, ovsene kosmiče, pektin, itd. Poleg tega te snovi povečujejo peristaltiko in izločajo sluz, ki naredi črevesne stene gladke. Na ta način postane izločanje veliko lažje.

 • Mehčalci blata

Kot že samo ime pove, so ta sredstva namenjena mehčanju blata. Sem sodijo glicerinske svečke ali parafinsko olje. Mehčalci blata se zelo redko uporabljajo, saj med drugim zmanjšajo absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.

Naravna odvajala

Poglejmo si, s katerimi naravnimi odvajali si lahko v primeru težav pomagamo:

 • Klistriranje

Klistriranje je naraven in neškodljiv način olajšanja odvajanja s takojšnjim učinkom. Za klistiranje potrebujemo irigator, ki ga sestavljajo vrečka in posoda, kamor nalijemo vodo, cevke in nastavka za anus (v obliki ozkega okroglega kljuna), s katerim vodo spravimo v črevo skozi zadnjično odprtino. Klistriranje izvajamo nekje med 10 in 20 minutami, navadno pa zadostuje že 200 ml vode. Namesto vode lahko uporabimo tudi razredčeno kavo in na ta način še okrepimo razstrupljevalni učinek. Klistriranje je še posebej pomembno v času posta ali očiščevanja telesa, saj je takrat koncentracija strupenih snovi v črevesju večja.

 • Laneno olje, olivno olje, ricinusovo olje

Olja delujejo kot mazivo za črevesje. Zdrava rastlinska olja lahko vključimo v jedilnik (kot prelive pri solatah, namesto živalskih maščob pri kuhanju in pečenju jedi, itd.), lahko pa jih tudi uživamo samostojno (vsako jutro 1 do 2 jedilni žlici). Ta metoda pospeševanja odvajanja je primerna za ljudi, ki nimajo težav s preveliko telesno težo. Laneno in olivno olje sta primerna za dolgotrajnejšo uporabo, ricinusovo pa zgolj za enkratno (vendar ne v času nosečnosti).

 • Sok kislega zelja (zeljnica) in sok suhih sliv

Suhe slive namočimo čez noč, zjutraj pa na tešče pojemo nekaj namočenih sadežev in popijemo vodo, v kateri so se slive namakale. Vsebujejo veliko balastnih snovi in sorbitola z odvajalnim učinkom, ki ga bomo občutili najkasneje naslednji dan zjutraj.  Enak učinek dosežemo s pitjem zeljnice. Med sadjem in zelenjavo z odvajalnim učinkom velja omeniti tudi kivi in kaki.

 • Glauberjeva sol in grenka sol, morska voda

Glauberjeva sol (natrijev sulfat) je sol, ki s pomočjo osmoze deluje močno odvajalno. Sol zadržuje vodo v črevesju in preprečuje, da bi se absorbirala iz blata. Delovanje se prične približno 5 ur po zaužitju. Glauberjeve soli ne smemo uporabljati na daljši rok, temveč zgolj za enkratno praznjenje črevesja ob zaprtju. Grenka sol (magnezijev sulfat, magnezijeva sol, Epsom sol) je prav tako osmotsko odvajalo, ki pomaga pri praznjenju črevesja in celo pri odstranjevanju parazitov. Magnezijeve soli ne uporabljamo pri težavah z ledvicami, saj lahko v tem primeru pride do presežkov magnezija v telesu. Enak učinek dosežemo tudi s slano vodo. Njen okus lahko izboljšamo z dodatkom soka limone. Mlačno vodo s soljo spijemo na prazen želodec. Ker soli že tako ali tako uživamo preveč, se dolgotrajno uživanje ne priporoča.

 • Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so stisnjena semena ovsa. Zaradi hitre priprave, dobrega okusa in koristnih lastnosti jih številni ljudje z veseljem uživajo za zajtrk. Ker vsebujejo veliko balastnih snovi, nam bodo v pomoč tudi v primeru zaprtja. Na žalost pa ovseni kosmiči ne nudijo takojšnjega »odrešenja« v primeru zaprtja, saj traja kar nekaj časa, da se pokaže odvajalni učinek. Uživamo jih lahko v jogurtih, kruhu, smutijih in juhah.

 • Lanena semena, chia semena, trpotčeva semena

Ta semena večer pred zaužitjem namočimo v vodi (ali drugi tekočini). Tekom noči bodo »popila« vodo, nabreknila in se obdala s sluzasto ovojnico, ki deluje kot mazivo za črevesje. Namočena chia semena z malce kakava v prahu so odličen nadomestek čokoladnega pudinga. Uporabljamo jih lahko namesto jajc kot vezivo pri peki peciva. Semena trpotca, lana in chia semena delujejo odvajalno tudi če jih uživamo nenamočena. Na poti od ust do črevesja namreč vsrkajo veliko vode, močno povečajo svoj volumen in s tem ustvarjajo pritisk na črevesje in potrebo po odvajanju. Pozor: nikoli jih ne uživamo brez tekočine (vsaj 250 ml na čajno žličko semen), saj lahko sicer zaprtje še poslabšamo. Učinek semen se pokaže po približno 24 urah. Učinek bo hitrejši, če zaužijemo prah zmletih semen.

 • Magnezijev citrat

Magnezijev citrat se pogosto uporablja kot prehransko dopolnilo v primeru pomanjkanja magnezija, zaradi osmotskega učinka pa se prav tako lahko uporablja kot odvajala. Prostornina blata se poveča, kar olajša izločanje. Doziranje je odvisno od posameznika – večini zadostuje že 200 mg. Če magnezijev citrat zaužijemo zvečer, bo učinek viden naslednje jutro. Večjih odmerkov ne smemo uživati dlje časa, saj se sicer lahko pojavijo stranski učinki. Odvajal z magnezijem ne smemo uživati v primeru težav z ledvicami (zmanjšano delovanje ledvic), saj lahko v tem primeru pride do presežkov magnezija in neravnovesja drugih mineralov.

 • Rabarbarina korenina, listi sene, lubje navadne krhlike

Listi sene vsebujejo antrakinonske glikozide, ki se v črevesju pretvorijo v učinkovine, ki imajo odvajalen učinek (dovajajo vodo in elektrolite v blato in dražijo črevesno steno ter s tem pospešujejo peristaltiko). Odvajalno delujejo tudi sadeži. Liste sene, ki jih pripravimo kot čaj, lahko uživamo največ 1 do 2 tedna po potrebi. Nosečnice, doječe matere in otroci listov sene ne smejo uporabljati. Učinek lahko pričakujemo po približno 10 urah.

Tudi rabarbarina korenina in lubje navadne krhlike vsebujeta antrakinone. Sveži deli navadne krhlike so strupeni, zato je pomembno, da je lubje dobro posušeno. Korenina rabarbare velja za eno najmočnejših naravnih odvajal in se v kitajski medicini uporablja že tisočletja. Za odvajalne pripravke (korenino v prahu) se uporablja kitajska rabarbara. Čaj iz rabarbarinih korenin pijemo pred spanjem, vendar ne več kot dva tedna.

 • Ksilitol

Ksiliol je tako kot sorbitol, maltitol in manitol nadomestek sladkorja. Določen odmerek, ki se pogosto zelo razlikuje od človeka do človeka. Jemanje ksilitola pogosto spremljajo trebušne bolečine in napihnjenost, zato ni pogosto uporabljano odvajalno sredstvo. Pozor: psi ne smejo priti v stik s ksilitolom, saj močno znižuje njihov krvni sladkor, kar je lahko smrtno nevarno.

Kdaj se odločimo za naravna odvajala?

Za odločitev, ali uporabiti naravna odvajala ali ne, je potrebno poznati vzrok za nastanek zaprtja. Če se je zaprtje pojavilo med bolnišničnim zdravljenjem ali med jemanjem zdravil (npr. diuretikov, psihofarmakov, zdravil za nižanje krvnega tlaka…), potem se lahko o primernem odvajalu posvetujete z zdravnikom. Jemanje naravnih odvajal v tem primeru ni priporočeno, saj lahko pride do nezaželenih stranskih učinkov, zmanjšane učinkovitosti zdravil, itd.

Naravna odvajala so primerna, ko smo na splošno zdravi, priložnostno pa se nam je pojavijo zaprtje. Ker so nekatera odvajala del splošne zdrave prehrane (npr. suhe slive, lanena semena, ovseni kosmiči), jih lahko brez pomislekov in skrbi vključimo v svoj jedilnik. Previdnost velja pri manj običajnih odvajalnih sredstvih, kot sta ricinusovo olje in Glauberjeva sol, kjer je dolgotrajnejše jemanje odsvetovano. Slednjih prav tako ne uporabljamo v času nosečnosti in dojenja!

Oralno zaužita naravna odvajala potrebujejo najmanj 6 – 10 ur, da pričnejo delovati, največkrat pa bomo potrebo po izločanju blata občutili šele po 12 – 24 urah. V trgovinah seveda najdemo svečke, ki delujejo v pol ure. Uporabimo jih v primeru hudega in bolečega zaprtja, ko bi bila naravna odvajala prepočasna. Dobra stran svečk je, da delujejo hitro in neposredno lokalno (ne zaidejo v krvni obtok), po drugi strani pa so umetno zdravilo, ki v določenih primerih prav tako lahko povzroči trebušne krče, drisko, bruhanje ali vrtoglavico.

Edino naravno »odvajalo« s takojšnjim učinkom je klistiranje, ki pa morda v določenih primerih ni najbolj praktično (npr. na potovanjih). Na drugem mestu po hitrosti bi veljalo omeniti ricinusovo olje, ki včasih pomaga že v roku 4 ur. S količino ne pretiravamo, saj na ta način delovanja ne bomo pospešili!

Naravna odvajala pri otrocih

Tudi pri otrocih moramo najprej odkriti vzrok za zaprtje. Morda gre za pomanjkanje tekočine, preozko plenico, vodo z veliko apnenca, neprimerno prehrano, itd. O možnih vzrokih se posvetujemo s pediatrom. Otroci, ki so dojeni, redkeje trpijo zaradi zaprtja kot otroci, ki že uživajo trdo hrano. Dojenje je torej lahko ena izmed oblik pomoči pri zelo majhnih otrocih.

Za večje otroke obstajajo glicerinske svečke in posebni otroški klistrirji. Druge nežne metode so še rahla masaža trebuha in nog, topla kopel, koromačev čaj, prah drevesa baobab, namočena lanena semena, naribano jabolko, kivi, hruške itd. Občasno v hrano dodamo 1 čajno žličko osatovega olja. Otroku ne dajemo kašic in jedi, ki zapirajo (npr. čokolade, banan…). Odlična rešitev so tudi posebni probiotiki za otroke, ki urejajo porušeno črevesno floro in predstavljajo dolgoročno rešitev težav z zaprtjem. Otrok za zdravo prebavo potrebuje dovolj gibanja, zadostne količine tekočine in čim manj sladkih jedi.

Naravna odvajala pri starejših ljudeh

Pri starejših ljudeh vzrok za zaprtje navadno tiči v jemanju zdravil, pomanjkanju tekočine ali dolgotrajnemu sedenju oz. ležanju. Največkrat pomaga že, če v prehrano vpeljemo lanena semena in ovsene kosmiče, v težjih primerih pa se poslužimo soka suhih sliv, zeljnice, probiotikov in razredčenega jabolčnega kisa. Ta živila so starejšim običajno blizu in ji bodo zato raje zaužili.

Naravna odvajala v času postenja, hujšanja, nosečnosti in poroda

V času postenja je uporaba blagih odvajal zelo zaželena, saj se tako telo lažje znebi strupov, ki jih s pomočjo posta poskuša izločiti iz telesa. Največkrat se uporablja Glauberjeva sol, sok suhih sliv, lanena semena in zeljnica. Po izločanju je potrebno zaužiti veliko vode, da ne pride do dehidracije in glavobolov.

Odvajala nam bodo prav prišla tudi v času nosečnosti in po porodu, ko so zaprtja zelo pogosta, med potovanji v eksotičnih državah, ter pred črevesnimi preiskavami. Izogibati se jim morajo ljudje s črevesnimi vnetji ter ljudje z ledvičnimi in jetrnimi zdravstvenimi težavami.

Z odvajali ne shujšamo!

Odvajala ne zmanjšajo absorpcije kalorij in zato niso primerna kot sredstvo za izgubo telesne teže, kot nekateri zmotno mislijo. Manjše nihanje teže, ki ga opazimo na začetku jemanja, je izguba vode, ki pa je vse prej kot zdrav pojav. Chia semena ter trpotčeva in lanena semena ter druga živila z veliko balastnimi snovmi so nam lahko v pomoč pri hujšanju, če jih jemljemo pravilno, torej z veliko količino vode. Dajejo nam občutek sitosti in s tem preprečujejo napade lakote.

Prepogosto jemanje odvajal lahko pripelje do tega, da se črevesje navadi na stimulacijo odvajal in hkrati poskuša preprečiti izgube vode in mineralov. Temu primerno prilagodi potrebo po izločanju – nevarnost ponovnega zaprtja se poveča.

V takem primeru količine odvajal nikakor ne povečujemo, temveč poskusimo s spremembo življenjskega sloga (več aktivnosti in spanja, manj sladkorja, bolj zdrava prehrana).

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Celostna obravnava zaprtja
  Bolezni / 27. 08. 2021

  Za nekatere ljudi je normalno, da iztrebljajo le nekajkrat na teden, spet drugi gredo na veliko potrebo večkrat dnevno. O zaprtju govorimo, ko se iztrebljamo manj kot enkrat na dan. Neredno iztrebljanje spremlja napenjanje, bolečina in naprezanje pri izločanju, saj je blato trdo in suho. Mnogi terapevti so mnenja, da je zaprtje civilizacijska bolezen – torej pogojena s sodobnim, največkrat nezdravim načinom življenja.

  PREBERITE VEČ
 • Casa Sana – koncentrat z aktivnimi mikroorganizmi
  Razstrupljanje / 16. 10. 2020

  Črevesje je eden največjih in najpomembnejših organov imunskega sistema, zato je neprecenljivo za človeško zdravje in dobro počutje. Mikroorganizmi, ki naseljujejo črevesje, tvorijo stabilen sistem, imenovan črevesna flora. Porušeno ravnotežje v črevesju ima izredno negativne posledice za zdravje, saj se v črevesju nahaja do 80% celic imunskega sistema. Še vedno velja: zdravo črevo, zdravo telo!

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.