Najpogostejši vzroki za diabetes

Bolezni | 13. 04. 2023

Še vedno je največ bolnikov s sladkorno starejših od 65 let (kar 15 %), vendar hitro raste delež diabetikov med mladimi. V skupini 30-letnikov je diabetesa tip 2 danes že za 70 % več kot včasih. Žal je vse več bolnikov s sladkorno boleznijo tudi med otroci in mladimi. Kakšni so pravi vzroki za novo svetovno epidemijo?

Kronično vnetje

Najnovejše raziskave za vzrok številnih kroničnih bolezni, tudi aterosklerozo in diabetes tip 2, krivijo kronične vnetne procese v telesu. Ključno vlogo v teh procesih ima trebušna debelost, pri kateri so maščobne zaloge nakopičene na trebuhu. Vnetni procesi, ki se začnejo v trebušni maščobi, povzročijo, da inzulin ne more več opraviti svoje naloge. Kronično vnetje lahko neposredno vodi v poškodbe beta celic v Langerhansovih otočkih, ki proizvajajo inzulin.

Pomanjkanje antioksidantov

Pomanjkanje antioksidantov zagotovo pospeši oziroma poslabša katerokoli bolezen, tudi diabetes. Zaradi pomanjkanja antioksidantov prosti radikali uničujejo receptorje za inzulin na površini celičnih ovojnic, le-te pa zato postanejo odporne na inzulin. Poškodovani receptorji ne prepoznajo inzulina in mu preprečijo, da bi dostavil glukozo v celico, ta ostane lačna, v krvi pa naraste količina sladkorja. Antioksidanti odstranijo proste radikale in preprečijo poškodbe celičnih receptorjev za inzulin.

Prehrana

Prehrana mora biti bogata z vitalnimi hranili. Njena osnova naj bodo sveže in visoko kakovostna živila, zlasti vse vrste zelenjave. Zelenjavno osnovo prehrane dopolnimo z oreški, semeni in kalčki, v manjših količinah pa dodamo še proso, kvinojo, ajdo, rjav riž in polnozrnati pirin bulgur. Obroke pripravljamo sproti iz svežih sestavin. Izogibamo se na pol ali v celoti pripravljenim jedem. Bel kruh nadomestimo s polnozrnatim, iz prehrane izločimo sladkor v vseh oblikah, pšenico in mlečne izdelke. Mleko nadomestimo z doma pripravljenim mandljevim mlekom.

Preveč mesa

Nedavno odkritje znanstvenikov je, da za diabetike meso ni priporočljivo, zato naj ga čim bolj izločijo iz prehrane. To ne velja le za predelane mesne izdelke, pač pa tudi za vse vrste rdečega mesa. Beljakovine nam zagotovijo druga z beljakovinami bogata živila: oreški, stročnice in polnozrnata žita.

Nepravilna sestava črevesne flore

Pri sladkorni bi morali vsaj 3 mesece, še bolje pa pol leta, redno uživati visoko kakovostne probiotike. Z njihovo pomočjo sladkorne ni možno le preprečiti, pač pa tudi izboljšati stanje, če smo že oboleli. Znano je, da nepravilno sestavljena črevesna flora pospeši napredovanje sladkorne bolezni. Probiotiki uravnovesijo sestavo črevesne flore, zmanjšajo vnetne procese (ki so neposredno povezani z diabetesom) in izboljšajo občutljivost na inzulin, ter tako zmanjšajo rezistenco na inzulin.

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin

Močna zaščita proti sladkorni bolezni so omega-3 maščobne kisline, saj zmanjšujejo kronične vnetne procese v telesu in izboljšajo inzulinsko rezistenco. Ob rednem in zadostnem uživanju omega-3 maščobnih kislin lahko zmanjšamo možnost za razvoj sladkorne bolezni za polovico. Omega-3 maščobne kisline najdemo v lanenih semenih in olju, konopljinih semenih in olju ter ribjem olju. Pri izbiri slednjega pazimo, da v izdelku zagotovo ni težkih kovin. Takšno, kakovostno in varno prehransko dopolnilo, je Omegan 750.

Pomanjkanje kroma in cinka

Krom ima odločilno vlogo pri presnovi sladkorja in maščob. Naše potrebe po tem elementu so odvisne od tega, koliko ogljikovih hidratov zaužijemo – več ko jih, več ga potrebujemo. Priporočena dnevna količina kroma je 100 mikrogramov, vendar ga žal s prehrano dobimo le 15 do 50 mikrogramov. Polnozrnata žita so bogata s kromom, v sladkorju in beli moki pa ga ni popolnoma nič. Odličen vir kroma so lečini kalčki. Diabetiki bi morali kroma zaužiti precej več kot zdravi ljudje: od 200 do 400 mikrogramov na dan.

Značilno za diabetike je tudi pomanjkanje cinka. Cink skupaj s kromom deluje kot antioksidant in pripomore k zmanjšanju škodljivega delovanja prostih radikalov. Priporočljiva dnevna količina cinka za diabetike je 15 miligramov. Veliko ga je v bučnih semenih, odličen vir cinka pa so tudi mandlji in leča.

Pomanjkanje vitamina D

Pod vplivom sonca se v telesu tvori vitamin D. Pomanjkanje vitamina D je čedalje pogostejše, saj ljudje preveč časa preživimo v zaprtih prostorih. Premalo vitamina D vodi v bolezni kot so diabetes, rak, srčne bolezni, bolezni ledvic, multipla skleroza itd. Zato je zelo pomembno, da smo vsak dan za vsaj 15 minut izpostavljeni sončnim žarkom.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Omega-3 maščobne kisline – mini priročnik
  Prehrana / 11. 05. 2022

  O koristih maščobnih kislin omega-3 se govori že dolgo, proizvajalci prehranskih dopolnil jih energično oglašujejo kot skorajda čudežne. V članku boste izvedeli, kaj omega-3 sploh so, ali so res tako pomembne za organizem, ali drži, da jih je treba jemati v obliki prehranskih dopolnil, ter kako presojamo kakovost prehranskih dopolnil z omega-3.

  PREBERITE VEČ
 • Sladkorna bolezen tipa 2: vzroki, zdravljenje in prehrana
  Bolezni / 22. 12. 2021

  Za sladkorno bolezen tipa 2 velja, da jo lahko ozdravimo že z normalno telesno težo, zadostno telesno aktivnostjo in zdravo prehrano – če seveda ukrepamo pravočasno. Nekdaj so jo imenovali starostna sladkorna, ker se je pojavila pri starejših, danes pa jo dobijo že otroci. Zelo pogosta je tudi pri nosečnicah. O sladkorni bolezni tipa 1 pa bi lahko rekli, da je udarec usode: ko enkrat izbruhne, je videti, kot da je odporna proti vsem zunanjim vplivom.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.