Migrena – kako jo preprečiti in omejiti

Razstrupljanje | 27. 11. 2017

Večina ljudi in tudi zdravniki menijo, da je največ, kar lahko naredimo ob napadu migrene, umik v temno in tiho sobo, počitek, mirovanje in potrpežljivo čakanje na trenutek, ko bo bolečina v glavi popustila. Zdravnik nam za »zdravljenje« predpiše protibolečinska zdravila in nas potolaži, da migrena žal ni ozdravljiva.

Vendar analgetiki niso najbolj pametna izbira. Z njimi bomo le omilili simptom, kar migrena v resnici je, vzroka pa ne bomo odpravili. Poleg tega nas analgetiki, tako kot vsa zdravila, ne le zdravijo, pač pa hkrati tudi obremenijo organe za razstrupljanje. Nič v telesu ne nastane samo od sebe, brez vzroka. Isto pravilo velja tudi za migreno. Ko odkrijemo in odpravimo vzrok za njen nastanek, napadi migrene prenehajo.

Migrena je močan simptom, s katerim nam želi telo povedati, da so skladišča, kamor telo lahko skladišči strupe, polna. Telo si lahko predstavljamo kot sod, v katerem se vsak dan zbirajo strupi – tisti, ki pridejo v telo z dihanjem, hrano, vodo ali skozi kožo ter tisti, ki nastajajo v telesu med presnovo. Če so »pipe« (torej organi, ki nas razstrupljajo), skozi katere bi strupi morali odtekati iz telesa, zamašene ali slabo prehodne, je sod prej ali slej poln – in potem zbolimo.

Sprožilci in vzroki za migreno

Pri migreni ločimo sprožilce (ki predstavljajo povod za njen nastanek) od pravih vzrokov. Vzroke pogosto enačimo s sprožilci. Žal pa se migrene ne moremo znebiti s tem, da se izognemo sprožilcem, pač pa se je treba lotiti vzrokov.

Migreno lahko sprožijo:

  • stres in anksioznost;
  • alergije na hrano;
  • preveč ali premalo spanja;
  • hormonska nihanja, npr. upad estrogena tik pred in med menstruacijo, spremembe v količini hormonov med nosečnostjo in v meni;
  • uživanje zdravil, predvsem oralna kontracepcija, ki vpliva na količine hormonov v telesu;
  • uživanje določenih živil (pivo, rdeče vino, čokolada, aspartam, kofein, glutamat, predelana živila, zreli siri);
  • hitre spremembe vremena.

Pravi vzroki za migreno pa so:

  1. preobremenjenost telesa s strupi;
  2. slabo delujoči organi za razstrupljanje, predvsem jetra;
  3. nepravilna sestava črevesne flore;
  4. glutaminat (več o njem lahko preberete v članku: Glutaminat – »nepogrešljiv« prehranski dodatek).

1. Preobremenjenost s težkimi kovinami

Posledica obremenitve telesa s težkimi kovinami, npr. z živim srebrom iz amalgama, so lahko tudi migrene.

Rešitev: pravilna odstranitev amalgamskih zalivk in razstrupljanje telesa s pomočjo čistih alg klorela, čemaževe in koriandrove tinkture. Več o tem lahko preberete v članku: Amalgamske zalivke – ali se zastrupljamo sami?

2. Slabo delujoči organi za razstrupljanje, predvsem jetra

Jetra so odgovorna za razstrupljanje telesa in za uravnavanje hormonov. Glede na to, s koliko strupi pridemo vsak dan v stik, je razumljivo, da jetra pri večini ljudi srednjih let ne delujejo več, kot bi morala in ne opravljajo svojih nalog.

Rešitev: čiščenje jeter. Jetrom pomaga tudi klistiranje z ekološko kavo. Vzrok za to, da nam jetra počasi, a zanesljivo začnejo odpovedovati, je prehrana, ki obremenjuje telo, stik z okoljskimi strupi … Da se zgodba ne bo ponovila, je zato seveda treba spremeniti tudi način življenja.

3. Nepravilna sestava črevesne flore

Prepustna črevesna stena in slaba sestava črevesne flore omogočita da skozi črevesno steno lahko preidejo molekule hrane in strupene snovi, ki se s krvjo razširijo po vsem telesu. Zato je zdrava črevesna flora osnovni pogoj, da se znebimo migrene.

Rešitev: kako obnovimo črevesno floro, smo pisali v članku: Probiotiki: Pot do zdravja gre preko črevesja.

4. Glutaminat

Glutaminat najdemo v predelanih živilih še pod številnimi drugimi imeni: ojačevalec okusa, naravne arome, začimbe, dodatek hrani s šiframi od E620 do E625, MSG, MNG, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt, hidrolizirane rastlinske beljakovine, hidrolizirane sojine beljakovine, sojine beljakovine, kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat itd. Uživanje glutaminata ima za naše zdravje številne negativne posledice. Možganska pregrada sicer preprečuje vstop glutaminata v možgane, vendar nas ščiti zgolj pred glutaminatom, ki je v hrani naravno prisoten. Popolnoma pa odpove, ko v telo s hrano vnesemo umetno dodan glutaminat, ker se njegova količina v krvi poveča za več kot 20-krat. Glutaminat prodre v možgane in začne ubijati živčne celice v možganih. Pride lahko do možganskih poškodb, možganske kapi, epileptičnih napadov, multiple skleroze, težav z učenjem in tudi migrene.

Rešitev je zelo preprosta: izogibajte se hrani z dodanim glutaminatom.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
  • Čiščenje jeter – najučinkovitejše spomladi
    Razstrupljanje / 29. 11. 2017

    V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

    PREBERITE VEČ
  • Zakaj moramo piti dovolj vode?
    Prehrana / 18. 02. 2017

    Zaprti, zakisani, postarani, utrujeni … Vse to smo lahko kljub temu, da se prehranjujemo zdravo, živimo umirjeno, hodimo na izlete v naravo - če poleg vsega naštetega telesu ne pijemo dovolj kakovostne vode. Rodimo se z neokrnjenim občutkom za žejo, ki pa ga z leti žal izgubimo. Zakaj se ne bi ponovno naučili biti žejni?

    PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.