Probiotiki: Pot do zdravja gre prek črevesja

Prehrana | 07. 11. 2017

Že stari Kitajci so vedeli, da je uravnotežena črevesna flora nadvse pomemben dejavnik zdravega in dolgega življenja Kjer mikroflora ni uravnana, se razmnožujejo patogeni mikrorganizmi, ki ustvarjajo negativne učinke. Skupna lastnost vseh teh patogenov je, da proizvajajo strupe, ki načenjajo črevesno sluznico in škodujejo našemu telesu.

Črevesna flora so pravzaprav mikroorganizmi, ki živijo v črevesju. V človeškem črevesju najdemo okoli 500 različnih vrst bakterij, ki jih ločimo na koristne bakterije, probiotike, in škodljive.

Koristne nam pomagajo presnavljati hrano, zavirajo razvoj škodljivih vrst bakterij in spodbujajo imunski sistem, medtem ko škodljive bakterije tvorijo telesu škodljive snovi.

Stres vpliva tudi na črevesje

Uravnana črevesna flora je pomembna, saj nam pomaga razviti in vzdrževati imunski sistem, razgrajuje hrano in sodeluje pri tvorbi nekaterih vitaminov. Pomanjkanje dobrih, koristnih bakterij pa nima negativnega vpliva samo na ravnovesje v naši črevesni flori, temveč je škodljivo tudi za naše splošno zdravje.

Pomanjkanje probiotičnih bakterij v našem črevesju je lahko posledica stresa, spremembe okolja (denimo ob odhodu na počitnice), prevelikega uživanja alkohola, okužbe z virusi (črevesna viroza) ali po uživanja antibiotikov. Ravnovesje v črevesni flori se poruši in pojavi se driska ali napenjanje, kar s seboj prinese še kopico drugih težav.

Probiotične kapsule

Z vnašanjem koristnih bakterij v naš sistem, tudi v obliki kapsul, ne preprečujemo samo driske ali napenjanja, temveč preprečujemo razraščanje škodljivih bakterij in skrbimo za uravnoteženo črevesno floro, kar pripomore k našemu vsesplošnemu dobremu počutju in zdravju.

Probiotike, koristne bakterije, lahko v telo vnašamo s hrano, dodatki k prehrani ali zdravili. Prednost uživanja zdravil je v tem, da tako ves čas uporabe kontroliramo sestavo. Le s kontrolirano sestavo pa si zagotovimo zadostno učinkovitost.

Prebava po velikonočnih praznikih

Velikonočni prazniki so vedno priložnost za druženje in uživanje ob dobri hrani. Nobena skrivnost ni, da se v prazničnih časih večkrat pregrešimo – pirhi, šunka, potica so tiste nepogrešljive dobrote pri velikonočnem zajtrku, kosilu in včasih še večerji, ki se jim pač ne moremo upreti.

Včasih pojemo preveč in naše telo prevelike količine hrane ne sprejme tako dobro, kot bi si želeli. Preobremenimo želodec in črevesje, zaradi porušene črevesne flore pa se pojavi napenjanje ali celo driska.

Za te težave obstaja rešitev, in sicer probiotične kapsule, najbolje tiste, ki imajo kontrolirano sestavo probiotičnih bakterij. Z njimi si bomo učinkovito olajšali popraznične črevesne tegobe in znova uravnali črevesno mikrofloro.

 

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Tekoči probiotiki – še bolj učinkoviti, če jim dodamo zelišča
  Razstrupljanje / 25. 11. 2017

  Črevesno floro sestavlja sto tisoč milijard organizmov, ki pripadajo več kot 500 različnim vrstam. V zdravi črevesni flori se nahaja približno 85% koristnih bakterij in največ 15% škodljivih. Njihova skupna teža znaša približno dva kilograma. Po številu kar za desetkrat prekašajo število telesnih celic.

  PREBERITE VEČ
 • Kateri probiotik je najboljši zame?
  Prehrana / 24. 10. 2017

  Ko izbiramo probiotik, je pomembno, kako kakovosten je in ali bo lahko odpravil težave, ki jih imamo. Kakovosten probiotik prepoznamo po tem, da ima zelo veliko število različnih vrst mikroorganizmov. Najprimernejšega zase pa izberemo na osnovi tega, kakšne težave imamo. Pripravili smo preglednico, s pomočjo katere bo odločanje poslej veliko lažje.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.