Zakaj slabo spimo

Bolezni | 30. 03. 2022

Težave s spanjem so postale globalna epidemija. Zaradi pomanjkanja kakovostnega spanja je ogroženo zdravje že skoraj 45 odstotkov ljudi. Pri nas vsaj 20 % vseh prometnih nesreč povzročijo neprespani vozniki, od teh pa kar polovico mladi vozniki, ki se po zabavi na nočno vožnjo odpravijo zaspani.

Če smo ponoči spali manj kot pet ur, je možnost za prometno nesrečo kar 4 do 5-krat večja. Med zaspanimi za volanom je več moških, tistih, ki še niso dopolnili 30 let in staršev majhnih otrok.

Najbolj očitni vzroki za nespečnost:

 • prepozno popita skodelica kave,
 • hrupni sosedje,
 • pozna ali težka večerja, ki obremeni prebavo,
 • slab zrak v spalnici,
 • neprimerna postelja.


Manj znani vzroki za nespečnost:


1. Refluks ali zgaga

Zgaga je dviganje kisle želodčne vsebine v požiralnik. Povzroči pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico, zaradi katerega se zbudimo. Refluks lahko nastane zaradi slabega delovanja mišice, ki zapira vhod v želodec, najpogosteje pa je posledica zakisanosti.

Rešitev: razkisanje. Več o tej temi lahko preberete v članku Kako uspešno razkisati telo.

2. Preobremenjena jetra

Jetra, ledvice in črevesje so naši najpomembnejši organi za razstrupljanje. Zaradi preobilice strupov in slabšega delovanja drugih organov za razstrupljanje, postanejo jetra preobremenjena. Preobremenjena jetra intenzivno delajo tudi ponoči in nas s svojim delovanjem zbujajo. Če se ponoči zbujamo med 1. in 3. uro, je to zanesljiv znak, da imamo preobremenjena jetra.

Rešitev: čiščenje jeter (več preberite v članku Čiščenje jeter: najučinkovitejše spomladi) in uživanje grenkih živil ter grenčice, sprememba prehrane, pitje vode, redno gibanje, manj kave in alkohola. Nujna je tudi sanacija črevesja s kakovostnimi probiotiki, saj bomo bodo sicer jetra še naprej preobremenjena.

3. Elektrosmog

Elektrosmog s svojimi močnimi električni polji med drugim povzroča kronično nespečnost (več o tem preberite v članku z naslovom Elektrosmog)

Rešitev: odstranitev virov elektrosmoga iz spalnice.

4. Previsok kortizol

Kadar doživljamo veliko stresa, nivo kortizola do večera ne upade, zaradi česar težko zaspimo. Praviloma je nivo kortizola zjutraj višji kot zvečer. Kadar pa je nivo kortizola zvečer previsok, težko zaspimo, telo se ponoči ne more regenerirati in zjutraj se zbudimo nespočiti.

Rešitev: sprememba načina življenja, bioidentični hormoni (vendar le na podlagi ugotovitev iz kakovostnega hormonskega testa).

5. Neredno življenje

Če nimamo reda pri hrani, delu in spanju, se tudi zvečer težko umirimo in zaspimo. Ljudje, ki delajo v izmenah, včasih ponoči, včasih podnevi, imajo pogosto težave s spanjem.

Rešitev: spremenimo način življenja in vpeljemo več reda. Spat hodimo vedno ob istem času in spimo vsaj 7 ur na dan.

6. Plesni

Na slabo izoliranih stenah (za pohištvom ali v kotih) se pogosto pojavi zidna plesen. Te plesni pridejo v telo prek dihal in sluznic in delujejo dražeče in močno zastrupljajo telo. Posledice so: alergične reakcije, astma, težave z dihanjem, vročina, pljučne bolezni in motnje spanja.

Rešitev: čiščenje, beljenje, zračenje, pasivno prezračevanje.

7. Stenice

Stenice so majhne rjave žuželke, podobne velikosti in oblike kot jabolčne peške. Njihovi piki povzročajo srbečico, zjutraj pa bomo na rjuhah lahko videli kapljice krvi, ki so posledica ugrizov. Ugrizi povzročajo srbečico, zaradi katere bo naš spanec nemiren, ali pa se bomo zbujali.

Rešitev: temeljito čiščenje in dezinsekcija.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Pegasti badelj – za jetra, črevo in žolčnik
  Bolezni / 30. 03. 2021

  Pegasti badelj je najbolj znan kot rastlina za zdravje jeter in žolčnika. Vendar pa lahko učinkovito pomaga pri skoraj vsaki kronični bolezni, saj deluje protivnetno, spodbuja delovanje imunskega sistema in ima pomembne antioksidativne učinke. V članku predstavljamo njegovo uporabo in doziranje.

  PREBERITE VEČ
 • Prehrana spomladi
  Prehrana / 12. 03. 2020

  Dolga in hladna zima je za nami. Z naravo se prebujamo tudi sami. Otresemo se zimske utrujenosti in s svežim zagonom zremo v prihodnost ter kujemo nove načrte. V naravi se prebudijo korenine, iz semen poženejo novi kalčki – v zraku je čutiti svežino in pozitivno energijo. Katera pa so živila, ki podpirajo te procese (razstrupljanje, presnovo) v naravi in nas?

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.