Pegasti badelj – za jetra, črevo in žolčnik

Bolezni | 30. 03. 2021

Pegasti badelj je najbolj znan kot rastlina za zdravje jeter in žolčnika. Vendar pa lahko učinkovito pomaga pri skoraj vsaki kronični bolezni, saj deluje protivnetno, spodbuja delovanje imunskega sistema in ima pomembne antioksidativne učinke. V članku predstavljamo njegovo uporabo in doziranje.

Kaj je pegasti badelj?

Pegasti badelj izvira iz Sredozemlja, a je že več stoletij prisoten v srednjeevropskem prostoru. Včasih so ga kot zdravilno rastlino vzgajali na samostanskih vrtovih, danes pa ga gojijo večinoma v medicinske namene. Tudi v naravi ga lahko najdemo kot divjo rastlino.

Latinsko ime za pegasti badelj je Sylibum marianum. Sodi v družino nebinovk (lat. Asteraceae) ter je sorodnik regrata in sončnice.

Zdravilna so semena pegastega badlja in ne listi

Zdi se, da listi pegastega badlja nimajo posebne zdravilne moči, vsaj dokazov o tem ni. Zato v zdravilne namene uporabljamo izključno njegova semena. Prvi opisi zdravilnosti pegastega badlja pri boleznih jeter so iz 18. stoletja. V 19. stoletju so se pojaviji dokazi o zdravilnosti pri boleznih žolčnika in trebušne slinavke. Danes je pegasti badelj najbolj raziskana zdravilna rastlina za jetra.

Flavonoidni kompleks silimarin

Glavne učinkovine pegastega badlja uvrščamo v skupino flavonoidov, ki so sekundarne rastlinske snovi. V semenih pegastega badlja so različni flavonoidi:

 • silibin A in silibin B (silibinin),
 • silikristin,
 • silidianin,

ki skupaj tvorijo kompleks silimarin.

V semenih pegastega badlja je 1 – 3 % silimarina, sicer pa jih sestavlja 20 – 30 % maščob in 30 % beljakovin. Vsebujejo tudi sluzi in druge sekundarne rastlinske snovi.

Flavonoidi ne ostanejo dolgo v telesu in se hitro izločijo, zato jih moramo uživati redno, najbolje večkrat na dan, in daljše obdobje. So odporni na toploto, s kuhanjem se njihova vsebnost praktično ne zmanjša. Silimarin je tudi slabo topen v vodi in pitje čaja iz pegastega badlja (v zdravilne namene) skorajda ni smiselno. Če želimo zdravilne učinkovine pegastega badlja resnično izkoristiti v polni meri, je najbolje, da posežemo po visokokoncentriranih pripravkih.

1. Lastnosti in delovanje pegastega badlja

Pegasti badelj je zdravilna rastlina z močnim antioksidativnim delovanjem. To pomeni, da nevtralizira proste radikale in zmanjšuje oksidativni stres. Pegasti badelj ne deluje antioksidativno le sam po sebi, ampak tudi spodbuja proizvodnjo antioksidantov in s tem poveča raven glutationa, ki je eden najmočnejših telesu lastnih antioksidantov.

Pegasti badelj torej:

 • varuje jetrne celice,
 • spodbuja prebavo,
 • deluje protiglivično (npr. proti kandidi),
 • znižuje holesterol,
 • deluje splošno zaščitno na celice,
 • nevtralizira jetrom škodljive snovi,
 • deluje holagogno (holeretično in holekinetično).

Pegasti badelj in žolčnik

Holeretično delovanje pomeni, da neka snov spodbuja proizvodnjo žolča. Holekinetično delovanje spodbuja praznenje žolčnika. Pegasti badelj deluje na oba načina – holeretično in holekinetično – pravimo, da deluje holagogno. Holagogno delovanje pegastega badlja lahko okrepimo s hkratnim jemanjem drugih holagogov (npr. kurkumina).

Pegasti badelj in jetra

Učinki pegastega badlja na zdravje jeter so zelo dobro raziskani. Obstajajo dokazi, da silimarin stabilizira maščobne strukture jetrnoceličnih membran in s tem preprečuje, da bi strupene snovi vdrle v jetrne celice. Hkrati silimarin skrbi za obnavljanje jeter in spodbuja izgradnjo novih, zdravih jetrnih celic. Vzpostavlja tudi prekrvitev portalne vene, zato v zelo kratkem času olajša napenjanje zaradi plinov v črevesu. Pegasti badelj naj bi celo zaviral fibrozno preoblikovanje jetrnih celic.

Ob zdravljenju z zdravili (npr. paracetamolom) pegasti badelj vsaj delno zmanjša z zdravili povzročeno škodo. Do določene mere varuje tudi pred neželenimi učinki alkohola in posledicami zdravljenja z obsevanjem. Podpira tudi razstrupljevalno funkcijo jeter, predvsem v kombinaciji z regratom in artičokami.

Pegasti badelj in koža

Koža je ogledalo našega zdravja. Nezdrav videz kože pomeni, da organi ali presnova ne delujejo pravilno. Jetra so odgovorna za razgradnjo škodljivih snovi. Če jih ne zmorejo razgraditi, se nalagajo v telesu, kar se opazi tudi na koži. Ko se kožnim težavam pridružijo simptomi, kot so utrujenost in motnje koncentracije, je to jasno opozorilo, da naša jetra potrebujejo podporo in razstrupljanje.

Da z delovanjem jeter ni vse tako, kot bi moralo biti, se navzven odrazi z živordečim in svetlečim se jezikom, nohti mlečnobele barve in z močnim srbenjem, v skrajnih primerih celo z rumeno obarvanostjo kože (zlatenico). Učinkovine pegastega badlja omejujejo vnetne procese, krepijo jetra in s tem močno izboljšajo videz kože.

Vpliv pegastega badlja na utrujenost in duševnost

Jetra razgrajujejo škodljive snovi in razstrupljajo telo. Če so šibka ali poškodovana, se škodljive snovi nalagajo v telesu in neugodno vplivajo na presnovo, prebavo in druge telesne funkcije. Pojavijo se utrujenostj in motnje koncentracije. Telo kriči po pomoči in slej ko prej to vpliva tudi na razpoloženje. Posledice so nespečnost, depresija in šibkost. Z rednim uživanjem pegastega badlja okrepimo jetra in razstrupimo telo ter preženemo depresivnost, ki je posledica slabega delovanja jeter.

Kako pegasti badelj pomaga pri hujšanju?

Pegasti badelj koristi tudi drugim organom. Spodbuja prebavo, skrbi za zdravo presnovo in je podpora pri hujšanju. Pegasti badelj je zato blago in naravno dopolnilo pri dietah. S pegastim badljem preženemo tudi napihnjenost, zgago in zaprtje.

2. Naravno zdravljenje jeter

Zdravljenje poškodovanih jeter zahteva svoj čas, saj tudi škoda ni nastala z danes na jutri. Zato ni dovolj, da zgolj uživamo pripravke s pegastim badljem, jetrom moramo pomagati tudi z drugimi zdravilnimi ukrepi.

Prehrana za zdrava jetra

 • Surovo in kuhano hrano uživamo ločeno.
 • Ločeno uživamo sadje in zelenjavo.
 • Sadje vedno jemo na prazen želodec in sámo. Kombiniramo ga lahko le z zeleno listnato zelenjavo. Vse druge kombinacije v črevesu povzročajo vretje in dodatno obremenjujejo jetra.
 • Bolje je jesti premalo kot preveč.
 • Uživamo malo zdravih maščob in nič sladkorja. Uvedemo en postni dan na teden, ko pijemo korenčkov sok in sok rdeče pese, ali jemo nastrgana jabolka.

Dodatni ukrepi za podporo jeter

 • Pri rednem postenju ali postenju s sokovi nikoli ne pozabimo na pegasti badelj, ki bo poskrbel, da med postom sproščeni strupi še dodatno ne obremenjujejo jeter.
 • Opustimo škodljive navade (hitra prehrana, alkohol, nepotrebna zdravila/droge).
 • Izvajamo čiščenje črevesa, saj velja: bolj kot je čisto in zdravo črevo, toliko manj dela imajo jetra.
 • Naredimo obkladke za jetra.

Čaj iz pegastega badlja

Zdravilnih učinkovin je v čaju pegastega badlja izrazito malo. Lahko sicer pomaga pri blagih prebavnih težavah (vetrovih in občutku polnosti), a za regeneracijo jeter nikakor ni dovolj.

Semena pegastega badlja pred uporabo obvezno fino zmeljemo. Nato jih prelijemo z vročo vodo:1–2 čajni žlički zmletih semen na skodelico vode (200 ml). Poparek pustimo stati deset minut, nato ga precedimo. Čaj pijemo 3 do 4 krat na dan, 30 minut pred obroki.

Ker čaj pegastega badlja ni preveč okusen, mu lahko dodamo liste mete ali sladki koren. Sladki koren vsebuje tudi glicirizinsko kislino, ki prav tako zaščitno deluje na zdravje jeter in se zato izvrstno ujema s pegastim badljem.

3. Kakovost pripravkov iz pegastega badlja

Večina pripravkov pegastega badlja, ki so na voljo v drogerijah in lekarnah, vsebuje številne nepotrebne dodatne sestavine, npr. magnezijev stearat, titanov dioksid, železov oksid, kopovidon, smukec, laktozo in celo nevarna barvila. Tudi kapsule so velikokrat iz želatine. Sicer so omenjene »sestavine« v proizvodnji tablet neobhodne, a so z vidika zdravilnosti povsem nepotrebne in celo škodljive. Zato pred nakupom vedno skrbno preučimo seznam sestavin in izberimo le pripravke, ki ne vsebujejo nepotrebnih primesi.

Neželeni učinki in interakcije pegastega badlja

Jemanje večjih odmerkov pegastega badlja lahko spremlja glavobol ali blage prebavne težave (mehko blato). Hujše preobčutljivostne reakcije (alergije, kožni izpuščaji) so bolj izjema kot pravilo.

Pazljivi pa moramo biti, če se zdravimo z zdravili. Ker pegasti badelj spodbuja presnovo in krepi delovanje jeter, se lahko zdravila razgradijo prej, kot bi se sicer. Kadar jemljemo zdravila se moramo o jemanju pegastega badlja posvetovati z zdravnikom.

Ker pegasti badelj lahko zniža raven krvnega sladkorja, moramo ob uživanju zdravil, ki znižujejo raven krvnega sladkorja, paziti, da ne pride do hitrega in prevelikega padca krvnega sladkorja.

Pegasti badelj – doziranje

Da vzdržujemo stalno raven flavonoidov, pegasti badelj uživamo večkrat na dan. Če to ni mogoče, ga je bolje vzeti zvečer kot zjutraj, ker so jetra aktivna predvsem ponoči. Učinkovit dnevni odmerek je približno 200 – 400 mg silimarina.

Priporočila glede odmerjanja temeljijo na izsledkih znanstvenih raziskav, na izkušnjah in tudi na izročilu ljudskega zdravilstva. Vseeno se, še posebej pri kroničnih boleznih, posvetujte z zdravnikom ali zdravilcem.

 • Poškodbe jeter zaradi uživanja drog ali drugih strupov: dnevno do 800 mg silimarina v 3 – 4 odmerkih, najmanj 2 – 5 tednov. Nižje doze, 70 mg, lahko jemljemo nepretrgoma 12 mesecev.
 • Akutni virusni hepatitis: dnevno do 800 mg silimarina v najmanj treh odmerkih, 3 tedne.
 • Ciroza jeter in kronične bolezni jeter: dnevno 160 – 800 mg silimarina v 2–3 odmerkih, 2 leti.
 • Povišan holesterol: dnevno 200 – 600 mg silimarina v treh odmerkih, 4 mesece.
 • Sladkorna bolezen tipa 2: enkrat do trikrat na dan po 200 – 230 mg silimarina, 4 – 12 mesecev (kot spremljevalna terapija)
 • Bolezni ledvic zaradi sladkorne bolezni: trikrat na dan po 140 mg silimarina, 3 mesece.
 • Alergija dihalnih poti ali preventivno antioksidativno jemanje: trikrat na dan po 140 mg silimarina, 4 tedne.
 • Artroza, artritis: dvakrat na dan po 150 mg, 8 tednov.
 • Otroci in mladostniki pri zastrupitvah z drogami in zdravili: 80–320 mg silimarina, 4 tedne (kot spremljevalna terapija, po posvetu z zdravnikom).

Pegasti badelj v homeopatiji

Homeopatsko zdravilo Carduus marianus je na voljo kot matična tinktura in v nizkih potencah od D1 do D6. Tudi v homeopatiji je pegasti badelj namenjen regenerativni in razstrupljevalni podpori celicam pri boleznih jeter.

Pegasti badelj in tradicionalna kitajska medicina (TKM)

V TKM pegasti badelj omenjajo predvsem v povezavi z jetri. Jetra pripadajo elementu les, ki ponazarja preporod, energijo in rast. Je element pomladi, ko se življenje pričenja na novo.

Pa vendar tudi močna energija, značilna za les, lahko iztiri, kar povzroča razpoloženjska nihanja in neugodne telesne odzive. Takrat pride do:

 • zgage,
 • nespečnosti,
 • napihnjenosti,
 • izbruhov jeze,
 • razdražljivosti.

Po TKM naj bi pegasti badelj sproščal zastoj energije v jetrih, deloval hladilno na silno energijo elementa lesa ter s tem ponovno vzpostavil ravnovesje telesa in duha.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Zamaščena jetra – najpogostejša bolezen jeter
  Bolezni / 07. 03. 2023

  V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov in premalo vadbe.

  PREBERITE VEČ
 • Tri motnje v delovanju jeter
  Bolezni / 15. 03. 2021

  Tradicionalna kitajska medicina (TKM) zdravje obravnava na malo drugačen način kot pa smo vajeni. Ampak, zaradi tega njeni nasveti niso nič manj učinkoviti. Celo nasprotno, s preprostimi in dostopnimi pripravki si lahko pomagamo do zdravja. Pripravili smo članek, ki obravnava tri najpogostejše motnje pri delovanju jeter. Preberite, kako s TKM pozdraviti zastoj energije v jetrih ter pomanjkanje in izčrpanost jetrne krvi.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.