Tri motnje v delovanju jeter

Bolezni | 15. 03. 2021

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) zdravje obravnava na malo drugačen način kot pa smo vajeni. Ampak, zaradi tega njeni nasveti niso nič manj učinkoviti. Celo nasprotno, s preprostimi in dostopnimi pripravki si lahko pomagamo do zdravja. Pripravili smo članek, ki obravnava tri najpogostejše motnje pri delovanju jeter. Preberite, kako s TKM pozdraviti zastoj energije v jetrih ter pomanjkanje in izčrpanost jetrne krvi.

Jetra so odlična »tovarna« za čiščenje strupov v telesu. Vsak dan so na udaru, saj so strupi povsod, tako v hrani, vodi, zraku, kot v oblačilih in pohištvu. Strupe proizvajamo tudi sami, na primer, v obliki vetrov ali ko jih izločajo glivice (afla toksini).

Zato je dobro delovanje jeter bistvenega pomena za naše zdravje. Jetra so brez živčevja, zato ne bodo povedala, da so preobremenjena. S pomočjo različnih simptomov lahko sami ugotovimo, kaj se dogaja v jetrih. V Tradicionalni kitajski medicini znajo zelo dobro pomagati jetrom, tudi s vsakodnevnimi živili, ki so vsem dostopna.

1. Zastoj energije či v jetrih

Zastoj energije či v jetrih se izraža z občutki utesnjenosti in omejenosti, tako na telesni kot tudi duševni ravni. Eden prvih simptomov je pojav napihnjenosti v trebuhu, ki omejuje gibljivost srednjega dela telesa. Napihnjenost povzroča kolikam podobne bolečine. Bolečine so posledica blokad na nivoju energije či ali na nivoju krvnega obtoka. Te bolečine se premikajo in spreminjajo. Živčna napetost jih stopnjuje. Napetost v vratu in hrbtu gresta z roko v roki z zastojem energije či.

Če ob energiji či zastaja tudi kri, postane bolečina zbadajoča, ostra in nepremična. Pojavijo se nervozna napetost, izčrpanost, občutki jeze in depresivna razpoloženja. Z zastojem energije či v jetrih povezujemo tudi napetost pred menstruacijo (predvsem v predelu prsi) in boleče napihovanje.

Motnje v energiji či zdravimo s prehransko terapijo. Osebo poleg tega spodbujamo k soočenju z njenimi življenjskimi vizijami, saj je le tako mogoče najti globljo izpopolnjenost in mirnost v življenju.

Kako si pomagamo pri zastoju energije či v jetrih

Kot ena najbolj učinkovitih rastlin pri zastoju energije či v jetrih se omenja kitajski drobnjak, ki ga je mogoče najti tudi v naših vrtnarijah in semenarnah. Kitajski drobnjak močno pospeši pretok energije či in hkrati odstranjuje blokade v pretoku krvi. Priporoča se tudi pri bolečem stiskanju v prsih, kjer se poleg energije či slabo premika tudi kri (npr. pri angini pectoris).

Kitajski drobnjak ima oster okus, ne razvije pa pikantnega oz. pekočega okusa. Uporabljamo ga tudi za izboljšanje prebavljivosti jedi iz žit in stročnic.

Pri obravnavanju zastoja či energije v jetrih se je najpomembneje izogibati vročini. Zastoj energije či je mogoče primerjati z zavorami, ki so se zažrle v gume – pri poskusu obračanja koles nastaja vročina. Enako je pri dlje časa trajajočem zastoju energije či v jetrih. Nastaja vročina, t.i. jetrni ogenj, ki še dodatno porablja sokove.

Živilom z vročim karakterjem se je potrebno izogibati, prav tako živilom, ki spodbujajo nastanjanje sluzi, kot so cvrtje, margarina in manj kakovostna olja. Od maščob se priporoča uživanje deviškega olivnega olja, sezamovega olja in masla ghee (prečiščenega masla).

Zelena je zelo priporočljiva za spomladansko prehrano. Deluje vlažilno in spodbujevalno na energijo či. Zeleni deli rastline so že na pogled v sozvočju s prebujajočo se naravo, vitalno prebujenje pa povzroči tudi v človeškem telesu. Pripravite se krepčilen sok iz sveže stisnjene zelene ali druge zelene zelenjave. Energija surove ali rahlo podušene, a še vedno hrustljave zelenjave stimulira pretok energije či. V listih in kalčkih zelenih rastlin se nahaja veliko folne kisline, ki pa žal slabo prenaša vročino.

Zmerno močna zelišča in začimbe naj ne manjkajo na jedilniku. Sem sodijo vse čebulnice, ki jih je potrebno nekaj časa dušiti, da izboljšamo njihovo prebavljivost.

Bazilika je zeleno zelišče nežno ostrega okusa, ki ga lahko uživamo v čaju ali kot začimbo. Največkrat se uporablja sveža, pravkar utrgana s kuhinjske poličke. Status svetega zelišča je že od nekdaj uživala v Indiji in drugod po Aziji, v Evropi pa je nepogrešljiv del mediteranske kuhinje. V primeru akutnega zastoja energije či v jetrih se ne priporoča uživanje bazilikinega pesta, saj vsebuje razmeroma veliko maščob. Pri zdravih ljudeh je bazilikin pesto povsem primerno nadomestilo za klasične omake. Bazilika spodbuja spolno slo, kar še dodatno poudarja povezanost jeter z genitalijami. Občutljive osebe lahko baziliko uporabljajo namesto popra.

Čeprav se na krožnikih srednje- in severnoevropskih držav le redko znajde lovor, pa je njegova zdravilna moč cenjena v širšem sredozemskem prostoru. Je prezimna rastlina, ki jo brez težav gojimo na zavetrnem vrtu ali balkonu. Poleg lovorja je zelo lahko vzgojiti tudi svežo vodno krešo, rožmarin in koper. Njihovo delovanje bo zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi v sveži rastlini še toliko močnejše.

Pretok energije spodbujajo vse vrste mete, ne glede na to, ali jih pripravimo v čaju, v solati ali pa se okopamo v kopeli z dodatki lističev.

Od poprov uporabljamo belega, rdečega in črnega. Sečuanski poper je pretopel po naravi, zato se njegovo uživanje za omenjene težave odsvetuje.

Ingver uporabljamo samo svež, nikoli sušen, saj je sicer pretoplo živilo.

Od različnih vrst zelenjave se najbolj priporočajo korenovke. Prijeten sladek okus korenja, krompirja, rdeče pese, redkve in drugih okusnih plodov iz te skupine deluje zelo blagodejno na energijo či. Podobno blagodejno deluje sladek riž s pinijami. Od zelenjave se priporočajo še brokoli, koleraba, ohrovt, repa in kalčki, saj skrbijo za uravnotežen pretok energije.

Pri sadju izstopa kumkvat (drobnoplodna pomaranča), ki ni samo istočasno kisel in sladek, temveč tudi presenetljivo oster. Priporočajo se tudi breskve, jabolka, granatna jabolka, lubenice in melone.

V manjših količinah ima med blagodejno delovanje na telo. Uživanje v kombinaciji z jabolčnim kisom še dodatno okrepi učinkovanje. Sladkih stvari nikakor ne smemo uporabljati, ko se pojavijo znaki vroče energije v telesu. Če ti znaki niso prisotni, lahko uporabljamo datljev sirup, rižev sirup, slad ali sok sladkornega trsa.

Alkohol sicer hitro odpravlja zastoje, vendar ima zaradi toksičnega učinka več slabih lastnosti kot dobrih, zato se njegovo uživanje ne priporoča. Spodbuja nastanjanje sluzi in vročine.

2. Pomanjkanje jetrnega jina / pomanjkanje krvi v jetrih ali zgornji jetrni jang

Vzrok za pojav obeh simptomov, ki se le malo razlikujeta med sabo, tiči v dolgotrajni čustveni obremenitvi, ki je povzročila zastoj jetrne či energije. Pomanjkanje jetrnega jina sprožita tudi travmatični čustveni šok ali znatna izguba krvi.

Pomanjkljiva oz. neustrezna prehrana, v kateri je premalo snovi za grajenje krvi, je posebej škodljiva za telo, še posebej ob sočasni telesni ali psihični obremenitvi. Jetrni jin slabi in s tem tudi izvor krvi. Pojavi pa se relativni presežek jetrnega janga.

Med najpogostejše simptome pomanjkanja jetrnega jina prištevamo vrtoglavice. Krize nastopijo hitro in intenzivno. Spremljajo jih intenzivni pojavi, kot sta npr. nenadno zvišane krvnega pritiska in migrenski napad. Zaradi vročine se beločnice rdeče obarvajo, neredko se pojavi vnetje veznice. Glavoboli nakazujejo, da se krvi v jetrih peni, zaradi česar ne preskrbuje možganov v zadostni meri. V primeru pomanjkanja jetrne krvi je pomanjkljiva celo sama količina krvi.

Zaradi pomanjkanja jina se vseskozi pojavlja pomanjkanje prebavnih sokov, kar vodi v zaprtje, saj črevesje ni več dovolj navlaženo. Oboleli je razdražen, zaradi česar trpi, prav tako tudi ljudje okoli njega. Pojavijo se dodatni konflikti, ki povzročajo nastajanje vročine.

Zgornji jetrni jang mnogokrat povzroča tinitus (zvonjenje v ušesih). Frekvenca je navadno zelo visoka, pod vplivom stresa pa se glasnost in frekvenca spreminjata. Če ga zdravimo dovolj zgodaj, ga je lažje obvladovati kot tinitus, ki izvira iz izčrpanosti ledvic.

Pomanjkanje jina je povezano s pomanjkanjem krvi, ki pogosto prizadene tudi srce. Simptom, ki nakazuje na to težavo, je nespečnost z (pre)zgodnjim prebujanjem.

Kako si pomagamo pri pomanjkanju krvi v jetrih?

Priporočajo se kisla in grenka živila. Priporočila so podobna kot pri zastoju jetrne či energije. Kisel okus se npr. pojavlja pri kumaricah, ki jih vložimo v rižev kis. Potrebno se je zavedati, da imajo določene vrste kisa grelni učinek na telo. Če rižev kis zmešamo z medom, lahko še dodatno okrepimo njegovo razstrupljevalno delovanje.

Grenak in kisel okus prinašajo grenivke in limone. Olje iz limoninih pešk in olje in grenivkinih pešk delujeta hladilno na telo, istočasno pa odvajata presežno vročino iz jeter.

Druga grenka živila so še rž, glavnata solata, radič in regratova korenina. Uživamo jih vsaj enkrat dnevno. Z njimi ne pretiravamo, saj prevelika količina grenkih snovi suši kri.

3. Izčrpanost jetrne krvi

V nekaterih primerih pride do pomanjkanja krvi zaradi akutne izgube krvi, npr. pri nesreči ali porodu. Včasih ga povzroča tudi kronično izgubljanje krvi, npr. pri močnih menstrualnih in vmesnih krvavitvah, hemoroidih in endometriozi. Na daljši rok to zmanjšuje reproduktivno zmožnost krvi, nastaja bistveno manj sveže krvi, zaloge bogate krvi kopnijo.

Šibkost krvi se odraža na duševni ravni v obliki motenj koncentracije, vrtoglavici in motnjah spanja. Duh je nemiren, človek pa hitro razdražljiv.

Prazna, izčrpana kri nakazuje pomanjkanje tekočin v celotnem telesu. Ker so jetra neposredno povezana z očmi, se pojavita suhost in pordelost oči.

Nohti in lasje uporabijo preostanek krvi, pravijo stare modrosti. To pomeni, da telo najprej porabi hranljive snovi iz krvi za vitalne funkcije, nohti in lasje, ki niso življenjsko pomembni, pa dobijo le ostanke. Če so naši nohti in lasje v dobrem stanju, je to običajno znak, da so tudi drugi organi in tkiva ustrezno preskrbljeni.

Pri pomanjkanju jetrne kri zlahka opazimo izgubo las, krhke nohte, izgubo sijaja las. V času nosečnosti, ko se poveča količina krvi (za prehrano fetusa), dobijo nosečnice značilen »nosečniški sijaj«. Lasje postanejo svetleči in polnejši, izboljša se tudi videz kože. Migrene, ki so povezane s pomanjkanjem krvi, vsaj začasno izginejo oz. postanejo redkejše. Pravljica se konča ob rojstvu, ko navadno izgubimo kar nekaj krvi, pomanjkanje jetrne krvi izpred nosečnosti pa se ponovno pojavi. Lasje intenzivneje izpadajo, pojavijo se nečistoče na koži, kar še stopnjuje poporodno depresijo. Takšna stanja je potrebno nujno obravnavati in zdraviti.

V menopavzi pride do ponovnega izsuševanja krvi. Sivi lasje ne označujejo pomanjkanja jetrne krvi, temveč kažejo na poškodbe esence – energije či. Prej kot se pojavijo, resnejša je poškodba.

Kako si pomagamo pri izčrpanosti jetrne krvi

Priporočajo se živila s pomlajevalnim učinkom: kalčki, cink, alge, svetlinovo olje, laneno olje in črna kumina.

Kri gradijo rdeče meso, kostni mozeg, fige, koromač, dang gui (ženski ginseng), črna sojina semena, sezam, semena pinij, orehi in lešniki.

Jetra se regenerirajo s pomočjo živil s klorofilom: spirulino, mikroalgami, vodeno krešo in pšenično travo.

V kolikor se otrok iz različnih razlogov ne prehranjuje z materinim mlekom, se pojavi jetrni veter, ki povzroča dermatitis. Zdravijo ga linolna kislina, laneno olje in omega 3 maščobne kisline.

Razstrupljanje jeter z zelišči se toplo priporoča pri dolgotrajnem zastrupljanju jeter z alkoholom in drogami. Sveža rastlinska živila in grenki zeliščni pripravki so nepogrešljivi del vsakega razstrupljevalne kure za jetra.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Celostno čiščenje jeter
  Razstrupljanje / 03. 02. 2022

  Jetra so najpomembnejši čistilni organ našega telesa. Neprestano filtrirajo in nevtralizirajo strupe, ki se nabirajo v telesu, poleg tega pa opravljajo še vrsto drugih, življenjsko pomembnih funkcij. Moderen način življenja in prehranjevanja zelo obremenjujeta jetra, ki svojo izgorelost pokažejo navzven šele takrat, ko so že dodobra uničene.

  PREBERITE VEČ
 • Kostna juha
  Prehrana / 17. 02. 2021

  Kostna juha? Ob temu izrazu marsikdo vsaj deloma izgubi apetit, saj se juha iz kosti ne sliši prav nič gurmansko in okusno. Kostna juha je dobesedni prevod besedne zveze »bone broth«. Pri nas se za omenjeno juho pogosteje uporabljajo izrazi, ki povedo, katero vrsto mesa vsebuje - tako poznamo goveje, kokošje in druge vrste mesnih juh.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.