Kaj naj bi uživali spomladi?
Po nekaj mesecih uživanja bolj sladke, kalorične in ocvrte hrane, je potrebno spomladi prilagoditi način prehranjevanja. V boju proti spomladanski utrujenosti nam ne bodo v pomoč samo zdrava živila, temveč tudi gibanje, ki bo iz telesa odstranilo nakopičeno sol.
Zelena zelenjava, ki pokuka iz zemlje, je prava zakladnica vitaminov. Če težko čakamo na zelenjavo iz vrta in nimamo rastlinjaka, lahko posadimo semena kalčkov kar v posode na okenski polici. Tako bomo imeli hrustljav dodatek solatam in drugim jedem vedno na voljo.
Prava zvezda med spomladanskimi rastlinami z očiščevalno močjo je med Slovenci zelo priljubljeni regrat. Grenčice v njem spodbujajo prebavo, zavirajo željo po sladkem in čistijo organizem. Vendar, če nimate dovolj prebavnih sokov (želodčne kisline, pravilne sestave črevesne flore), boste večje količine regrata (oz. zelene solate in radiča) težje prebavili. Regrata nikoli ne jemo zvečer. Najbolje je, da ga »segrejemo« s toplim krompirjem ali fižolom. Lahko pred takšnim obrokom vzamemo Betain HCL, ki zviša želodčno kislino, po obroku pa encime (npr. Enzymatin).
Regrat bo še težje prebavljiv, če mu dodamo ocvirke ali slanino; boljša so jajca.
Proti spomladanski utrujenosti se bojujemo z uživanjem kreše, redkvic in radiča. Med zelišči pa so bazilika, rožmarin, kumina, kurkuma, janeževa zvezda in koper tista, ki bodo pognala kri po žilah in dala svež zanos.
Izogibamo se cvrtju in pečenju. Dušenje na pari, blanširanje in zmerno praženje so najbolj primerne metode za pripravo spomladanskih obrokov.
Jetrom zelo škoduje tudi:
- prevelika količina maščobe v hrani,
- industrijsko predelana živila (z aromami, barvili in konzervansi),
- tobak,
- alkohol in druge droge.
- Zdravila in okolijski strupi zastrupljajo kri, ki bi morala biti gonilo našega duha. Prosti radikali, ki nastajajo pod vplivom stresa, pospešujejo celično staranje.
Nezdrava jetra – nezdravo vedenje
Zdravje jeter se odraža z uravnovešenim pretokom energije či po vsem telesu. Duh človeka z zdravimi jetri je uravnotežen in miren. Nervoza, stres in nepotrebna napetost so mu skoraj nepoznani. V nasprotnem primeru, ko je energija či jeter neuravnotežena, je manj pretočna tudi energija, ki kroži po celotnem telesu. Pojavijo se pomanjkanje ali presežek, blokada ali stagnacija energije či.
Prvi znak, da energija jeter ni več v ravnovesju, je pojav jeze in z njo povezanih občutij, kot so frustracije, agresija, nepotrpežljivost, stres, nasilje, aroganca in trma. Če se ti občutki ne spustijo skozi ventil, sčasoma privedejo do depresije ali neprostovoljne agresije. Oba pojava imata izvor v napačni interpretaciji lastnih možnosti in zmožnosti, kar je rezultat sesute samopodobe.
Tudi pojav nenadnih sprememb razpoloženja je znak neravnovesja v jetrih. Prevelika količina različnih emocij se med seboj blokira in povzroči čustveno otopelost. Čustva se nabirajo kot voda za jezom in slej ko prej pride trenutek, ko jez popusti in sprosti vsa potlačena občutja.
Seznam živil, ki naj bi jih jedli spomladi in ugodno vplivajo na jetra (kombinacija živil iz elementa les in kovina):
Razpredelnica: Razporeditev živil glede na pet elementov >>>
Toplo delovanje: ajda, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava; oves, spomladanska čebula, por, hren, čebula (surova), riževo vino, bazilika, koper, ingver, kardamom, česen, kumina, luštrek, lovorjevi listi, majaron, drobnjak, gorčica.
Nevtralno delovanje: motovilec, brstični ohrovt.
Osvežujoče delovanje: rž, artičoke, belgijski radič, ledenka, endivija, glavnata solata, regrat, olive, rdeči radič, rdeča pesa, bezgove jagode, grenivke, kutine, žajbelj; riž, koleraba, redkvica, redkev.
Hladno delovanje: pivo, zeleni in pravi čaj.
Kot boste opazili, na seznam nismo uvrstili mesa in mlečnih izdelkov – jetra vam bodo (ne samo spomladi) hvaležna za čim več brezmesnih dni.