Zakaj nas zebe?

Znanje | 09. 11. 2017

Najpogostejši vzroki, da nas zebe, so trije, vendar imajo vsi skupni imenovalec: slabo prekrvavljenost telesa. Zebe nas zaradi nizkega krvnega pritiska, zakisanosti ali presnovnih motenj in bolezni (ščitnica, inzulin). Mrzle roke in noge torej niso samo neprijeten spremljevalec nizkih temperatur, ampak lahko nakazujejo resen zdravstveni problem.

Zebe nas zato, ker je naše telo slabo prekrvavljeno. Za slabo prekrvavljenost telesa pa obstajajo trije pomembnejši vzroki:

  1. Nizek krvni pritisk

S pomočjo krvnega tlaka pripotujeta do celic kisik in hrana, iz celic pa se odstranijo odpadne snovi. Ljudje z nižjim krvnim tlakom sicer res dlje živijo, vendar jim v vsakdanjem življenju nizek krvni tlak povzroča številne težave. Ena od njih je slabša prekrvavljenost telesa.

Proti občutku mraza, ki je posledica nizkega krvnega tlaka, se najučinkoviteje borimo s knajpanjem. Okončine si izmenjaje polivamo s toplo in hladno vodo. Odlične so hladno-tople kopeli, ki pa jih doma težje izvedemo. Terapevti zelo priporočajo hojo po jutranji rosi, ki nas tudi energijsko obogati.

Piti moramo veliko vode, pomagajo pa tudi masaže z eteričnimi olji (smreka, rožmarin, brin), pitje čajev (ingver, cimet) in uživanje začimb (poper, čili, ingver).

  1. Zakisanost telesa

Kadar smo zakisani, se začnejo v našem telesu odvijati številne negativne spremembe. Telo čedalje težje uravnava pH krvi (ta mora sicer vedno biti med 7,2 in 7,4 pH), saj se pri zakisanosti drastično zmanjša zaloga mineralov, zaradi čedalje manjše gilbljivosti oz. neelastičnosti rdečih krvnih telesc pa se poslabša prekrvavljenost telesa.

Morda že veste, da so mrzle okončine eden izmed pogostih simptomov pri težavah z glivicami (kandida). Razlaga je zelo preprosta: vsi, ki imajo glivice, so tudi zakisani, saj se glivice nekontrolirano razmnožijo ravno zaradi prehrane, ki zakisa. Vir težav je napačna prehrana, tej sledi zakisanost telesa, nato preveč glivic, zadnja vidna posledica v tem nizu pa so mrzle okončine.

Rešitev za to, da nas ne bo več zeblo, je torej razkisanje telesa. Več o tem si lahko preberete v člankih Kopeli za razkisanje in odpravo celulit in Zakaj nas meso in sladkor zakisata.

  1. Presnova

Ščitnica je motor, ki uravnava telesno temperaturo. Kadar nas neprestano zebe in imamo tekom dneva nizko telesno temperaturo (manj kot 36 stopinj C), lahko posumimo na preslabo delovanje ščitnice. Ker telesni hormoni vplivajo eden na drugega, se zaradi slabo delujoče ščitnice pojavijo težave z inzulinom – in obratno. Če pa smo poleg tega, da nas zebe in imamo nizko temperaturo, podnevi tudi zelo utrujeni, je diagnoza enostavna: težave nam povzroča ščitnica in potreben bo hormonski test.

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.