Kopeli za razkisanje in odpravo celulita

Razstrupljanje | 03. 12. 2017

Najpomembnejši vzrok za nastanek zakisanosti je osiromašena prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, prečiščenih ogljikovih hidratov in mesa, premalo pa kakovostnega sadja in zelenjave. Telo postane zakisano, ko ne zmore izločiti kislih presnovkov, ki nastajajo med presnovo.

Zakaj imajo zakisane ženske celulit?

Pripadnice nežnejšega spola se nekaj kislih presnovkov znebijo enkrat mesečno, med menstruacijo. Kadar pa je kislih presnovkov toliko, da jih telo ne zmore odstraniti sproti, se njihov presežek uskladišči. Kako zelo smo zakisani, lahko ugotovimo tudi po količini celulita na stegnih, bokih, zadnjici in nadlahteh – več kot ga je, bolj polna so naša skladišča kislih presnovkov. V meni se vsakomesečna čišča ustavi, zato je še toliko bolj pomembno, da ženska v to obdobje vstopi s čim manjšo zalogo uskladiščenih kislih presnovkov ali v meni poskrbi za razkisanje.

Celulit ni samo lepotni problem!

Pomarančna koža torej ni le lepotni problem, pač pa skriva neprijetno in potencialno nevarno resnico – v grudicah pod kožo so shranjeni kisli presnovki, ki so ostali v telesu. Kisli presnovki, ki bi nenadzorovano potovali po telesu, bi lahko povzročili nepopravljivo škodo, zato jih telo nevtralizira in uskladišči. Pogled na grudice pod kožo morda res ni lep, a se gotovo strinjate, da so manjše zlo, kot pa če bi nam zaradi navala preveč kisle krvi odpovedalo srce. Uskladiščeni kisli presnovki ovirajo dotok krvi in z njo kisika in hrane za celice, zato je zelo pomembno, da jih odstranimo ali njihovo količino vsaj čim bolj zmanjšamo.

Kako uspešno odpravimo celulit?

Običajno je koža od vseh organov, ki nam pomagajo pri razstrupljanju (črevesje, jetra, ledvice, pljuča in koža), v najboljšem stanju in je zato razkisanje preko nje hitro in uspešno. Razkisanje preko kože pa ima še eno prednost: preko nje se kisli presnovki iz telesa izločijo neposredno, za razliko od ledvic, ki z urinom iz telesa spravijo pretežno nevtralne soli. Zaradi vsega tega je seveda smiselno, da se razkisanja lotimo tudi s pomočjo kože: lahko se spotimo v savni, pri gibanju ali pa se razkisamo s pomočjo bazičnih kopelih.

Kako se razkisamo s pomočjo bazičnih kopeli

En- do dvakrat na teden si pripravimo bazično kopel (pH 8,5) celega telesa, druge dni pa uporabljamo bazične nožne kopeli.

1. Bazična kopel celega telesa – voda naj ima temperaturo od 36 do 37°C. V kadi ostanemo vsaj uro in pol. Za še večji učinek kožo med kopanjem večkrat (vsakih 5 do 10 minut) zdrgnemo z gobo ali s kopalno ščetko. Če se voda preveč ohladi, lahko dotočimo toplo vodo. To so osnovni nasveti, sicer pa naj vsakdo posluša sebe in ostane v kopeli tako dolgo, dokler se v njej dobro počuti. Bazična kopel naj bi trajala od 45 minut pa tudi do 3 ure. Med kopanjem boste opazili nenavaden pojav: koža se ne bo nagubala, pa tudi če boste v bazični kopeli vodi ležali nekaj ur.

2. Bazična nožna kopel – traja naj vsaj pol ure, lahko pa tudi več kot eno uro. Še bolj smo motivirani, če vemo, da stopala veljajo za pomožne ledvice. Bazična nožna kopel učinkovito pozdravi glivično okužbo nohtov, ki je značilna težava zakisanih ljudi.

3. Bazična sedeča kopel – ta naj traja okoli 15 minut, temperatura vode pa naj bo okoli 28 stopinj. Koristna je, kadar imamo težave v genitalnem ali analnem področju.

Kako učinkovito razkisamo telo

• Odstranimo ali vsaj zmanjšamo povzročitelje zakisanosti: opustimo kajenje, uživamo manj mesa (odpovemo se svinjini in prekajenemu mesu), zmanjšamo ali pa se povsem odpovemo sladkorju in kavi.

• Uživamo veliko sadja in zelenjave in si na ta način zagotovimo potrebne minerale in vitamine. Takšna prehrana poskrbi za nevtraliziranje kislih presnovkov – tako tistih, ki jih na novo vnesemo v telo, kot tistih, ki jih je telo že uskladiščilo.

• Popijemo dovolj tekočine: pijemo čisto vodo, s katero se kisli presnovki izplaknejo iz telesa. Dnevna potreba po tekočini je 1 l na 25 kg telesne teže.

• Redno se gibljemo (počepi, hoja) na svežem zraku. Gibanje naj bo zmerno, saj s pretiranim naporom telo le še bolj zakisamo.

• Razstrupljanje in razkisanje spodbujamo tudi tako, da krepimo presnovno funkcijo jeter (bazični povoji) in črevesja (bazično klistiranje).

V nekaj tednih ali najkasneje mesecih nam bo s pomočjo teh navodil zagotovo uspelo močno zmanjšati celulit ali se ga celo popolnoma znebiti. Bazične kopeli, še posebej tiste, ki trajajo dlje časa, pa tudi drastično izboljšajo videz kože. Spodbudijo izločanje kislih presnovkov ter pri tem aktivirajo potenje in lojnice. Tako koža sama ohranja ustrezno vlažnost. Koža bo mehka, čista in dišeča – kot pri dojenčku.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Kako uspešno razkisati telo
  Razstrupljanje / 03. 04. 2020

  Med razkisanjem telesa se moramo strogo držati bazične diete. To pomeni, da mora biti na našem jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil, ki zakisajo telo. Vendar so za čim hitrejše razkisanje telesa, poleg bazične diete, potrebni še drugi ukrepi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Razkisanje telesa ponavadi traja od 4 do 18 mesecev, odvisno od tega, koliko smo zakisani.

  PREBERITE VEČ
 • S kopelmi proti stresu
  Razstrupljanje / 02. 12. 2017

  Protistresni menedžment se sliši zelo komplicirano, boste rekli. Pa ni! Cilje je, da z načrtovanjem poskrbimo za obdobja sprostitve. Umiriti moramo telo in duha, si vzeti čas zase in telesu pomagati, da se regenerira. Vse te zahteve zelo dobro izpolnjujejo kopeli, kar so vedeli že naši predniki.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.