S kopelmi proti stresu

Razstrupljanje | 02. 12. 2017

Protistresni menedžment se sliši zelo komplicirano, boste rekli. Pa ni! Cilje je, da z načrtovanjem poskrbimo za obdobja sprostitve. Umiriti moramo telo in duha, si vzeti čas zase in telesu pomagati, da se regenerira. Vse te zahteve zelo dobro izpolnjujejo kopeli, kar so vedeli že naši predniki.

V Sloveniji imamo veliko naravnih izvirov termalnih vod. Seveda pa nam takšne kopeli niso vedno na razpolago: do njih se moramo pripeljati in si kopel deliti z drugimi. Kako je z relaksacijo in mirom v kopališčih, pa niti ne bomo razpravljali.

Zato so doma narejene kopeli odlična alternativa. V vodo za kopel lahko dodamo različne snovi, najbolj so znane peneče kopeli. Vendar so za protistresni menedžment bolj primerne bazične kopeli. Poleg tega, da nas pomirijo in dobro denejo koži, tudi razkisajo telo.

Za bazične kopeli lahko kupimo že pripravljene mešanice. Ponavadi vsebujejo različne minerale in sodo bikarbono, obvezen dodatek pa je sol, ker je učinek kopeli potem boljši.

Bazične kopeli delujejo protistresno in protivnetno, izboljšajo kožo, zmanjšujejo bolečine v mišicah in sklepih. Bazične snovi, ki so v mešanici za bazične kopeli, skozi kožo nevtralizirajo kisle presnovke. Zaradi napačne hrane (sladkorji, ogljikovi hidrati, beljakovine) se v telesu namreč počasi in vztrajno nalagajo kisli presnovki, ki motijo dotok hrane do celic in zmanjšajo razstrupljanje telesa.

Zaradi kislih presnovkov nastanejo ali se poslabšajo številne civilizacijske bolezni, kot so artroza, rak, srčni infarkt, osteoporoza, kronična utrujenost, vnetja, bolečine v sklepih in mišicah, pešanje spomina, celulit …

Protistresni management

Bazične kopeli imajo zato v protistresnem menedžmentu pomembno vlogo, saj:

 • nas prisilijo, da se umirimo in si vzamemo čas zase;
 • ugodno vplivajo na živčni sistem;
 • pomagajo pri razkisanju telesa, zato celice dobijo več energije.

V bazični kopeli moramo namreč ostati najmanj 45 minut, lahko pa tudi več ur. Temperatura vode naj bo med 37 in 38 stopinjami, po potrebi si dotočimo toplo vodo. Kadar smo zelo pod stresom, si naredimo bazične kopeli tudi trikrat tedensko, za razkisanje zadostuje enkrat do dvakrat tedensko. Bolj kot pogostost je pomembna dolžina trajanja kopeli, ki ne sme biti krajša od 45 minut. Šele po približno 30 minutah namreč pride do nevtralizacije kislin skozi kožo, zato je vsaka minuta več dragocena.

Vodni bazični kopeli lahko dodamo eterična olja (5 do 10 kapljic zadostuje), vendar jih najprej zmešamo v med ali raztopljeno kokosovo maščobo, ki delujeta kot emulgator.

Še boljši učinek bomo dosegli, če se bomo pred bazično kopeljo ščetkali ali naredili piling telesa. Koža se bo znebila odmrlih celic in razkisanje bo intenzivnejše. Bazične kopeli zaradi svojih sestavin (minerali iz poldragih kamnov, bazična soda bikarbona, himalajska sol) vzpodbujajo kožo, da se obnavlja in vlaži. Bazične kopeli so zato idealne tudi za kožne bolezni, kot je dermatitis, luskavica, ekcemi.

Ker celulit ni nič drugega kot kisli presnovki, ki so se naložili v vezivno tkivo, se bomo s pomočjo bazičnih kopeli znebili tudi te nadloge. Samo z rednimi in dovolj dolgimi kopelmi se zmanjša celulit za eno stopnjo.

Po bazičnih, protistresnih kopelih bomo pomirjeni in rahlo utrujeni. Kožo lahko po kopeli še malo razvajajmo z bazičnim losjonom, da podaljšamo efekt razkisanja. Večer končamo z branjem in mirno glasbo. Ne smemo pa pozabiti na velik kozarec vode, ki smo ji dodali bazične minerale, limonin sok ali zelenjavni sok.

ŠE VEČ KORISTNIH NASVETOV

Nazaj na seznam člankov
 • Adijo, suha koža!
  Bolezni / 04. 12. 2017

  Z levo roko se je dotaknil njene rame in pobožal žametno kožo okrog vratu. »Kako mehka je koža na njegovi roki,« je pomislila. Prsti so se nekaj sekund igrali z njenimi lasmi, nato pa počasi zdrseli po hrbtenici in se ustavili tik nad ...

  PREBERITE VEČ
 • Kopeli za razkisanje in odpravo celulita
  Razstrupljanje / 03. 12. 2017

  Najpomembnejši vzrok za nastanek zakisanosti je osiromašena prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, prečiščenih ogljikovih hidratov in mesa, premalo pa kakovostnega sadja in zelenjave. Telo postane zakisano, ko ne zmore izločiti kislih presnovkov, ki nastajajo med presnovo.

  PREBERITE VEČ

E-REVIJA AVITA

Brezplačni nasveti, dvakrat mesečno, o zdravem načinu življenja in akcijskih ponudbah.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.